4 Mart’ta Oscarlar dağıtılıyor. Ödüle aday 9 filmi seyredip, sizin için değerlendirdik. Bakalım tahminlerimiz tutacak mı?

Oscar adayı filmler açıklandı. Geçen yıllara nazaran bir başyapıt bulunmayan seçki içinde bir iki yapım öne çıkıyor. Oscarlar her ne kadar sinema endüstrisinin en popüler ödülü olsa da hem adaylıkları hem de ödülü dağıtan kurulların standartı çok belirsiz. Dönemin konjonktürüne göre tamamıyla değişen değerlendirme kriterleri bir standart oluşturulmasını zorlaştırıyor. Ama dediğimiz gibi sonuçta sinema endüstrisinin parlayan yıldızı Oscarlar. Biz de sizin için bu yıl aday olan 9 filmi seyrettik. Hem o filmlerin konusunu kısaca yazalım hem de Oscarlar’daki şanslarını değerlendirelim dedik. Filmleri tanıtmadan önce Ayla filmiyle aday adayı olduğumuz Yabancı Dilde Oscar ödülü için birkaç kelam etmek gerekir. Bildiğiniz gibi Ayla filmi aday adayı olan 10 filmin bile içine girememişti. Buna şaşıranlara ben de şaşırıyorum. Oscarlar ezelden beri siyasetten çok etkilenen bir organizasyon. Olay böyle olunca bu dönemde siz Türkiye olarak dünyanın en iyi filmini bile Oscar’lara gönderseydiniz seçilme şansı hiç yoktu. Bu arada Ayla zaten dünyanın en iyi filmi değil. Geçen yıllarda katılan Türk filmlerinin kalitesini düşündüğümde, o filmler Oscar’da yer alamazken Ayla’nın doğal olarak şansı yoktu zaten. 10 filmlik yabancı film seçkisi içinden kazanan beş film Oscar için yarışacak. Asıl sürpriz burada, Altın Küre alan Fatih Akın’ın Paramparça filmi aday bile olamadı Oscar’a. The Cut ile kendi çıkarı adına bu ülkeye büyük zarar veren Fatih Akın’ın seçilmemesine kendi adıma üzülmedim. Zaten diğer filmleri seyrettiğimde Paramparça’nın aday olmasını garipserdim. Altın Küre’yi nasıl aldı bilemiyorum tabii. Herhalde The Cut ile yaptığı dönüşümün bir sonucudur. Neyse biz En İyi Oscar Adayı 9 filmi sizin için değerlendirelim.

 

EN İYİ FİLM ADAYLARI

The Post

Watergate skandalını ortaya çıkaran The Post’un haberi yayınlama macerası aslında iyi bir film. Üstelik Trump’ın başkanlığına muhalif olan demokrat kökenli Oscar kurullarının bu filme özel ilgi göstermesi muhtemel. Çünkü Watergate skandalı Nixon’ın başına patlamış ama Kennedy’den o döneme kadar bütün başkanları da içine alan bir olay. Vietnam’ı karıştırmak için nasıl ABD başkanlarının mütecaviz davrandığını anlatıyor film. Yani Nixon ile Trump arasında alttan alta bir ilişki kurmak için iyi bir fırsat The Post demokratlar adına. Ama geçen yıl yine bir gazeteci hikayesi olan Spotlight’ın ödül aldığını düşünürsek biraz şansı azalıyor… Film’de Post’un sahibini canlandıran Meryl Streep En İyi Kadın Oscar’ına aday. Her ne kadar akademi üyelerinin Streep’i çok sevdiğini bilsek de ödülü alabileceğini sanmıyorum. Yine de bir sürpriz yapabilir.

Get Out

Bir kaç yıldır Oscar’larda ırçılık, cinsel istismar ve kadın hakları özel ilgi görüyor. Adaylar daha çok bu konsepteki filmler içinden seçiliyor. Get Out böyle bir konuyu işlese de biraz farklı bir yapım. Siyahi Amerikalıların kendi içlerindeki bir hesaplaşma filmin özünde var. Beyazların değer yargılarını kabul edip “beyazlaşan” Afro Amerikanlara sert göndermeler var. Filmdeki katil çetesi sürekli kurban seçtikleri siyahilere Obama ve Tiger Woods üzerinden beğenilerini söylüyorlar. Bu haliyle devrimci bir film bile sayılabilir Get Out. Yine de en iyi film için zayıf bir aday. Yönetmen Jordan Peele En İyi Yönetmen’a aday ve demin dediğimiz sebeplerden ödülü alsa karşı çıkmazdım ama şansı zayıf biliyorum. Filmin başrolünde oynayan Daniel Kaluuya ise fantastik gerilim filmi tadındaki bu yapımla eğer Oscar’ı alırsa bence Oscar tarihinin en büyük sürprizini yapar.

Dunkirk

İkinci Dünya Savaşı’nın başında Almanlar’dan kaçan İngiliz ordusunun Dunkirk’te yaşadıklarını anlatan film görsel efektlerinde bilgisayar kullanılmaması ve gerçekçiliği ile dikkat çekici bir yapım. Kendi toplumuna savaş isteği pompalamak isteyen ABD politikaları için de uygun bir film. Ama En İyi Filmden çok yönetmeni Christopher Nolan’ın Oscar’a yakın olduğunu düşünüyorum.

The Shape of Water

Soğuk savaş dönemi Amerika’da geçen hikayede sessiz, rutin bir hayatı olan Elisa, gizli ve yüksek güvenlikli bir devlet laboratuvarında temizlikçi olarak çalışır. Elisa iş arkadaşı Zelda ile devletin yaptığı gizli bir deneyi keşfeder ve suda hapsedilen insansı bir yaratığı acımasız deneyden kurtarmaya çalışırlar. 13 dalda Oscar’a aday olan film otoriteler tarafından ödüle yakın bulunuyor. Ama ben yönetmen Guillermo del Toro’nun kariyerinde bile çok özel bir yer etmeyecek filmin ödül şansını az buluyorum. Ne En İyi Kadın’da Sally Hawkins’i ne de En İyi Yardımcı Kadın’da Octavia Spencer’ı ne de yönetmeni ödüle yakın görüyorum.

Lady Bird

İki güçlü karaktere sahip anne kızın hikayesinin anlatıldığı Lady Bird kadın hakları ve eşitliği anlamında Oscar’ın son dönem politikalarına uygun bir film. Açıkçası hikayesi de iyi ve tabii başarılı oyunculuklara sahip. En İyi Kadın Oyuncu’da Three Billboards Outside Ebbing, Missouri filmindeki Frances McDormant’ın muhteşem performansı olmasaydı ödülün sahibi başrolde oynayan Saoirse Ronan olsun derdim. Yani bu ödüle ikinci adayım Saoirse Ronan. En İyi Yardımcı Kadın dalında ise filmdeki başarılı performansıyla Laurie Metcalf bu ödülü almalı. Muhteşem bir performanstı.

Darkest Hour

Deneyimli yönetmen Joe Wright’ın yönetmenliğini üstlendiği filmde, Churchill, hayatının belki de en büyük sınavından geçecektir. Ya Nazi Almanyası ile barışçıl bir antlaşma yolu bulmaya çalışmalıdır ya da milletinin bağımsızlığı ve idealleri için Nazilerin karşısında sımsıkı durmalıdır. Ellerinde kalan son kirlenmemiş savaş olan 2. Dünya Savaşı’nı konu alan ikinci aday film Darkest Hour diyaloglara dayanan yapısıyla En İyi film ödülüne uzak olsa da Churchill’i canlandıran Gary Oldman bir sürpriz yapabilir. Aslında buradaki makyaj çalışması filmin en dikkat çekici tarafı.

Call Me by Your Name

Eşcinsel bir aşktan yola çıkarak seçkin zümrenin doğasına bakan Call Me By Your Name oyunculuk performansları açısından dikkat çekici bir yapım. Timothée Chalamet, başroldeki performansıyla ödülü hak ediyor. Bir de Oscar’ların eşcinsel haklarına verdiği önemi düşünürsek ödülün en büyük adayı Timothée Chalamet diyebiliriz. En iyi filme gelince sürpriz yapabilir ama çok da şansı olduğunu düşünmüyorum.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

En İyi Film, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında benim favorim bu yapım. Bütün bu ödüllere layık gördüğüm filmin yönetmeni Martin McDonagh nasıl En İyi Yönetmen’de aday olmaz anlamış değilim. İşte Akademi üyelerinin saçmalıklarına çok iyi bir örnek. Kızı tecavüze uğrayıp öldürülen bir annenin topluma karşı verdiği mücadeleyi anlatan yapımda Frances McDormant ve Woody Harrelson mükemmeller.

Phantom Thread

Gerçek bir hikayeden uyarlanan filmin yönetmeni Paul Thomaz Anderson En İyi Yönetmen dalında benim favorim. Filmin başrol oyuncusu Daniel Day Lewis de daha önce aldığı Oscarlar’ın yanına birini daha ekleyecek gibi duruyor. 1950’lerde kraliyet ailesini ve o dönemin zengin İngilizlerini giydiren modacı Charles James’in hayatını izliyoruz.

 

 

 

 

 

1967 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Bölümü'nü bitirdi. Erol Simavi Vakfı Gazetecilik Bursu'nu kazanıp iki yıllık eğitimden sonra Hürriyet Gazetesi'nde istihbarat muhabiri olarak mesleğe başladı. 1992 yılında Hürriyet Yazıişleri'ne geçti. 1993'te Spor Gazetesi'ni kuran grupta yer aldı. 1996'da Hürriyet Yazıişleri'ne döndü. 1999'da Star Gazetesi kuruluşunda bulunmak için Hürriyet'ten ayrıldı. 2000-2001 yıllarında Almanya'da Star Gazetesi'ni çıkaran grupta Yazıişleri Müdürlüğü yaptı. 2002'de Türkiye'ye dönüp Star Grubu'na bağlı olan ve yeniden yayımlanan Hayat Dergisi'nde görev aldı. Hayat Dergisi'nde ve Star Gazetesi'nde sinema eleştirmenliği yaptı. 2004 yılında Star Gazetesi Yazıişleri Koordinatörlüğü görevine getirildi. Halen Star Gazetesi İnternet Yayın Müdürlüğü ve sinema eleştirmenliğini sürdürmektedir. Star Gazetesi, Kral Müzik Dergisi ve internette çıkardığı Cinedergi'de sinema yazıları yayımlanmaktadır. 2007 yılında "Türk Sineması'nı Yönetenler" adlı yönetmenlerle yaptığı röportajları kapsayan bir kitap çıkardı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.