2017’nin bu son haftasına girerken ülkemizde en çok seyredilen filmlere bir bakalım dedik. En çok seyredilen 10 filmin sekizi komedi. Farklı türler olarak Ayla ve Hızlı ve Öfkeli 8 listeye girebilmiş…

2017’nin en çok izlenen filmlerine baktığımızda 10 filmin sekizinin komedi olması üzücü bir durum. Halbuki Yavuz Turgul’un Yol Ayrımı veya ilklerin filmi Semih Kaplanoğlu’nun Buğday gibi yapımları da vizyon aldı bu yıl. Bir başka dikkat çeken şey ise Oscar almış veya aday olmuş hiç bir filmin listede olmaması. Hatta bırakın ilk 10’u ilk yirmilerde bile bu filmler yok. Acaba böyle bir liste oluşmasının en büyük sebebi izleyicinin yetersiz sinema beğenisi mi? Bu soruyu kendime sorduğumda aklıma hemen Kervan 1915 geliyor. İsmail Güneş’in filmini ben de eleştirdim ama o film bir başyapıt olsaydı da izleyicisi yine az olacaktı. Çünkü sinema salonları filme yer vermediler. Kısacası çektiğiniz film komedi değilse zaten baştan kaybediyorsunuz. Daha birçok sinema salonu bulmadığı için vizyona giremeyen filmi ben biliyorum. Bu listede dikkat edilmesi gereken bir şey de korku filmlerinin esamesinin okunmaması. Kendini tekrarlayan korku sineması sanıyorum izleyicisini kaybetmek üzere. Kimileri buna sevinebilir ama bence büyük kayıp. Zaten kendi içinde sıkışmış olan sinemamız bir tür sinemasını daha dışlayarak ne kazanabilir ki? İstatistik yalan bilimi de derler. Ben de bu listeden istatistiki bir sonuç çıkarıyım bari. 10 filmin yedisi Türk yapımı. Vay efendim Türk sineması zirve yapmış diyebiliriz. Espiri yapıyorum tabii ciddiye almayın. Hani bu listede seni memnun eden bir şey yok mu diye sorarsanız. İşte Cumali Ceber gibi bir film en azından listeye girmemiş diyebilirim. Düştüğümüz duruma bakın. Neyse işte bu yılın en çok seyredilen 10 filmi…

Recep İvedik 5 (7 milyon 437 bin 50 seyirci)

Recep İvedik serisinin beşinci filmi olan yapımda Recep bu sefer yanındaki ekiple birlikte yarım kalan önemli bir işi tamamlamak için yollara dökülüyor. Çeşitli spor dallarında profesyonel olarak ter döken genç sporcuları müsabakalara taşımayı görev edinen İvedik, kaş yaparken yine göz çıkartıyor ve Türkiye’yi atletizm, boks, güreş vb. sporlarda temsil etmek İvedik ve ekibine düşüyor!

Ayla (4 milyon 615 bin 608 izleyici)

1950 yılında savaşta yer alan Süleyman Astsubay savaş meydanında küçük bir kız bulur. 5 yaşındaki bu Koreli kız yetimdir ve nereye gideceğini bilmemektedir. Astsubay kızı yanına alır ve Ayla ismini verir. Birliğin neşesi haline gelen Ayla ile astsubay kısa sürede baba-kız gibi olurlar. Ancak 15 ay sonunda birliğin Türkiye’ye geri dönme kararı çıkar.

Çalgı Çengi İkimiz (2 milyon 798 bin 16 seyirci)

6 yıl önce bulaştıkları mafya tarafından düğün şarkıcılığı yaptırılan Salih ve Gürkan’ın tehlike ve eğlence dolu macerası bu filmde de devam ediyor. Amatör müzisyen kuzenler, talihsizlikleri yüzünden ünlü olmak için çıktıkları yolda mafya dünyasına girmeyi başarmışlardır. Orada mafyanın moral ekibi olarak karanlık insanların düğünlerinde şarkıcılık yapmaya mecbur bırakılırlar.

Hızlı ve Öfkeli 8 (2 milyon 656 bin 286 seyirci)

Suça bulaşmış olan ekip artık sakinleşmiş ve suçtan uzak bir hayat yaşamak istediklerine karar vermişlerdir. Dom ve Letty evlenip balayına giderlerken Brian ile Mia da emekli olmaya karar vermiştir. Dünya turu yapan ekip her ekip üyesinin temize çıkmasıyla birlikte normal hayatlarına geri döner. Ancak, gizemli bir kadın olan Chiper, Dom’u hedef almış durumdadır.

Aile Arasında (2 milyon 466 bin 579 seyirci)

21 yıllık ilişkileri aynı gün noktalanan nevrotik Fikret ile müzikhol vokalisti Solmaz komik bir tesadüfle tanışır. Solmaz’ın kızı Zeynep, Adanalı sevgilisiyle evlenmeye karar verince her şeyden korkan Fikret, kendini bir anda hayatının rolünü oynarken bulur. Aile arasında olması planlanan nikah, damadın ailesinin ısrarıyla büyüdükçe büyür.

Yol Arkadaşım (1 milyon 810 bin 581seyirci)

Onur başarısız bir ilaç mümessilidir. Kurban Bayramı’na üç gün kala üç hedefi vardır; Ayvalık’taki kız arkadaşının ailesiyle tanışmak, kovulduğu işini geri kazanmak ve ilk iki hedefi yol arkadaşı Şeref’e rağmen başarmak. Onur, hedeflerini gerçekleştirmek için bir telefon uygulamasıyla tanıştığı ve tek ortak noktaları gidecekleri istikamet olan Şeref ile birlikte eğlence ve macera dolu bir yolculuğa çıkar.

Olanlar Oldu (1 milyon 810 bin 568 seyirci)

Zafer ve annesi Döndü Hanım Ege’nin bir kıyı kasabasında birlikte yaşamaktadır. Yaşı geçmekte olan oğlunun kasabanın güzeli Mehtap’tan ayrılmış olmasına ve hala evlenmemiş olmasına üzülen Döndü, bu gidişata son vermek için harekete geçer.

Karayip Korsanları Salazar’ın İntikamı (1 milyon 529 bin 857 izleyici)

Çılgın maceraları ile bilinen, kaptanları şahı ama bir o kadar talihsiz Jack Sparrow, yelken açtığı sularda yaklaşan kötü rüzgarları hisseder. Korkunç Kaptan Salazar’ın yönetimindeki ölümcül hayalet korsanlar, denizdeki tüm korsanları öldürerek Şeytan Üçgeni’nden kaçmayı başarmıştır; hayatta kalan tek korsan kaptan ise Jack’tir. Jack, Salazar’ın gazabından ve intikamından kurtulmak için Poseidon Asası’nın peşine düşer.

Moana (1 milyon 337 bin 112 izleyici)

Moana Antik Polenezya’da yaşayan bir kabilenin şefinin cesur kızıdır. Güçlü ve korkusuz Moana doğanın içinde büyümüştür ve neşeli bir kızdır. Ancak yarı tanrı Maui tarafından yapılan korkunç bir lanet onun adasına dek ulaşır. Maui tanrıça Te Whiti’nin kalbini çalarak onu kızdırmıştır ve şimdi balıkçılar balık tutamaz olmuş, ekinler yetişmeden solar olmuştur.

Kolonya Cumhuriyeti (1 milyon 114 bin 318 izleyici)

Dünyaya gelen uzaylılara karşılama yapılır. Kolonya’ya iniş yapan uzaylı yerel halkın büyün sevgisiyle karşılanır ancak bir kaza olur ve kutlamalar sırasında uzay mekiği yerle yeksan olur. Kolonya’da bir müddet konaklamak zorunda kalan uzaylı ile yerel halkın arasında da kahkaha dolu bir macera başlar. Uzaylının inişiyle birlikte Amerika da tepkisiz kalmaz ve beş bin nüfuslu beldeye savaş açar.

 

 

1967 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Bölümü'nü bitirdi. Erol Simavi Vakfı Gazetecilik Bursu'nu kazanıp iki yıllık eğitimden sonra Hürriyet Gazetesi'nde istihbarat muhabiri olarak mesleğe başladı. 1992 yılında Hürriyet Yazıişleri'ne geçti. 1993'te Spor Gazetesi'ni kuran grupta yer aldı. 1996'da Hürriyet Yazıişleri'ne döndü. 1999'da Star Gazetesi kuruluşunda bulunmak için Hürriyet'ten ayrıldı. 2000-2001 yıllarında Almanya'da Star Gazetesi'ni çıkaran grupta Yazıişleri Müdürlüğü yaptı. 2002'de Türkiye'ye dönüp Star Grubu'na bağlı olan ve yeniden yayımlanan Hayat Dergisi'nde görev aldı. Hayat Dergisi'nde ve Star Gazetesi'nde sinema eleştirmenliği yaptı. 2004 yılında Star Gazetesi Yazıişleri Koordinatörlüğü görevine getirildi. Halen Star Gazetesi İnternet Yayın Müdürlüğü ve sinema eleştirmenliğini sürdürmektedir. Star Gazetesi, Kral Müzik Dergisi ve internette çıkardığı Cinedergi'de sinema yazıları yayımlanmaktadır. 2007 yılında "Türk Sineması'nı Yönetenler" adlı yönetmenlerle yaptığı röportajları kapsayan bir kitap çıkardı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.