Uzun zamandır inişli çıkışlı bir kariyere sahip olan Jennifer Jason Leigh bu ay Good Time filmiyle karşımıza gelecek. İnişli çıkışlı bir kariyer desek de onun kabiliyetinden kimse şüphe edemez.

Jennifer Jeson Leigh oyunculuk hayatına genç yaşta 1970’lerdeki birkaç televizyon gösterisinde konuk oyunu olarak başladı. Şekiz yaşında başlayan bu kariyerin hala devam etmesi oyuncunun kabiliyetinde yatıyor. 1982 yılında Fast Times at Ridgemont High filmiyle çıkış yapan sanatçı 1991 yılında Alev Kapanı filmiyle Robert De Niro ve Kurt Russell ile başrol oynadı. Ardından 1993’te Kısayol adlı komedi-drama filminde oynadı ve bu film ile Altın Küre’nin o dönem verdiği özel ödül olan En İyi Oyuncu Kadrosu ödülünü diğer oyuncularla beraber kazandı. 1994’te Coen kardeşlerin Bir Şirket Komedisi filminde oynadı. Aynı yıl oynadığı Parker and the Vicious Circle filminde şair Dorothy Parker’ı canlandırdı ve Altın Küre’de adaylık elde etti. Leigh 2002’de Tom Hanks ile Azap Yolu filminde buluştu. 2004 ise Makinist filmindeydi. 2015’de Anomalisa adlı animasyonda seslendirme yaptı. Leigh en bilinen ve kendisine önemli ödül ve adaylıklar getiren rolünü ise Tarantino’nun The Hateful Eight filmiyle kaptı. Leigh bu film ile Altın Küre, BAFTA ile Akademi adaylığını En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu kategorisinde elde etti. Leigh Hollywood, Kaliforniya’da doğdu. Babası Vic Morrow oyuncuydu ve annesi Barbara Turner bir senaristti. İki yaşındayken anne ve babası boşandı. Leigh’in doğum adı Jennifer Leigh Morrow’dı. Bir aile dostu oyuncu Jason Robards onuruna baba adını “Jason” olarak oyunculuk hayatının başlarında değiştirdi. Jason Leigh ilk yazarlık ve yönetmenlik deneyimini Alan Cumming ile birlikte 2001 yılında The Anniversary Party filmiyle yaşadı. Bu ikili aynı zamanda filmde oynarken film eleştirmenlerden karışık yorumlar aldı. Ardından 2005’de Rag Tale adlı filmin senaryosunda yönetmen Mary McGuckian’a birçok ünlü ile beraber yardım etti. 2010’da Greenberg filminde yönetmen Noah Baumbach ile beraber hikâyeyi yazdı. Film eleştirmenler tarafından beğenildi.

 

 

 

 

1967 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Bölümü'nü bitirdi. Erol Simavi Vakfı Gazetecilik Bursu'nu kazanıp iki yıllık eğitimden sonra Hürriyet Gazetesi'nde istihbarat muhabiri olarak mesleğe başladı. 1992 yılında Hürriyet Yazıişleri'ne geçti. 1993'te Spor Gazetesi'ni kuran grupta yer aldı. 1996'da Hürriyet Yazıişleri'ne döndü. 1999'da Star Gazetesi kuruluşunda bulunmak için Hürriyet'ten ayrıldı. 2000-2001 yıllarında Almanya'da Star Gazetesi'ni çıkaran grupta Yazıişleri Müdürlüğü yaptı. 2002'de Türkiye'ye dönüp Star Grubu'na bağlı olan ve yeniden yayımlanan Hayat Dergisi'nde görev aldı. Hayat Dergisi'nde ve Star Gazetesi'nde sinema eleştirmenliği yaptı. 2004 yılında Star Gazetesi Yazıişleri Koordinatörlüğü görevine getirildi. Halen Star Gazetesi İnternet Yayın Müdürlüğü ve sinema eleştirmenliğini sürdürmektedir. Star Gazetesi, Kral Müzik Dergisi ve internette çıkardığı Cinedergi'de sinema yazıları yayımlanmaktadır. 2007 yılında "Türk Sineması'nı Yönetenler" adlı yönetmenlerle yaptığı röportajları kapsayan bir kitap çıkardı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.