Shameless dizisinin Türkiye uyarlaması olan Bizim Hikâye Fox Tv ekranlarından izleyici ile buluşmaya başladı. Her ne kadar tam olarak uyarlama daha çok esinlenme gibi dursa da meraktan mıdır bilinmez oldukça ilgi gördü. Başrollerinde Hazal Kaya (Filiz), Burak Deniz (Barış), Reha Özcan (Fikri), Yağızcan Konyalı (Rahmet), Nejat Uygur (Hikmet), Zeynep Selimoğlu (Kiraz), Alp Akar (Fikret), Ömer Sevgi (İsmet) ve Nesrin Cavatzade’nin (Tülay) yer aldığı dizide bu ekibe daha bir çok oyuncu eşlik ediyor.

Dizinin konusu, dünya çapında çok sayıda takipçisi olan Amerikan dizisi Shameless’a benrzer olarak şehrin yoksul semtlerinden birinde yaşam mücadelesi veren bir ailenin hikâyesinden temellenerek şekilleniyor. Shammeless’ın cesur senaryosunun yanında Bizim Hikâye’nin ülkemiz dinamikleri çerçevesinde şekillendirilmeye çalışılmış hikâyesi oldukça sönük kalsa da yine de izleyiciyi yakalayabilmiş görünüyor. Kaldı ki Shammeless’da ki çok sayıda cinsellik, alkol ve uyuşturucu içeren sahne düşünüldüğünde gündelik hayatta ilişkin hikâyede yapılan değişiklikler zaruri duruyor. Bununla birlikte uyarlama ve yerlileştirme çabasının bir araya gelmesi kimi zaman oldukça komik sonuçlar doğurabiliyor. Kendi adıma bunun benim için en iyi örneklerinden birisi sağlık sektörü ile ilişkili olmanın ötesinde çılgın seks hayatı ile gündemde olan Veronica karakterine karşılık bel fıtıkçı Tülay’ın koyulmasıdır. Tülay bizim ülkemize has bir olay ve hatta geyik olan bel fıtığı tedavisi için duvarlara numara yazdırmakta ve eşi kıskanç olduğu için de sadece kadın hastalara bakabilmektedir. Veronica’nın seksi yanları Tülay’da eşine cilve olarak hayat buluyor. Veronica’nın barmen eşinin yerini Tülay’ın çaycı eşi alıyor ve Fikri onun el altından verdiği biralarla her gün sarhoş oluyor.

Dizideki ortak noktalar karakterler, çocuk sayısı, çocukların kimi özellikleri, babanın alkolik ve annenin terk etmiş olması, filiz ve iki kardeşinin evin giderlerini karşılayabilmek için sürekli çalışmaları ve çabalamaları, kardeşlerine hem anne hem de baba olmaya çalışan abla Filiz karakteri ve ona âşık yasa dışı işler yapan bir erkeğin yanı sıra bir de polisin olmasıdır. Tabi bu benzerlikler de kendi içerisinde farklılıklar taşıyor. Shammeless’ın sorumluluklarının bilincinde kendini kardeşlerine adamış ama bir yandan da uçuk yanları olan Fiona’dan çok daha soft ve geleneksel bir karakter olarak karşımıza çıkıyor. Fiona’nın sınır tanımayan yanının aksine Filiz gecenin bir yarısında bir parkta örtü serip üzerinde uyumak zorunda kaldığı Barış’ı sınırlarını bilmesi noktasında oldukça net uyarıyor ya da daha önemlisi mahallelinin ne diyeceğini önemsediği anlar oluyor. Shammeless’da kardeşlerden eşcinsel Ian, Bizim Hikâye’de Hikmet karakterinde hayat buluyor. Karakter yine ülkemiz koşullarına göre karakterize ediliyor. Eşcinsel olması kabul edilemeyeceğinden bir markette çalışan Hikmet patronunun eşine platonik âşık bir genci canlandırıyor. Zira bu daha kabul edilebilir görülüyor demek ki. Kadının kocasının kötü ve şiddet eğilimleri olan bir karakter olması Hikmet’in hikâyesinde olacakları meşrulaştıracakmış gibi duruyor.

Evet, burada değindiğim birkaç örneğe ek olarak daha birçok benzer ve farklı yanlarıyla izleyiciyle buluşan, izlenme oranları da hiç fena olmayan Bizim Hikaye’nin ekran yolculuğu ne olur şimdiden bir şey demek güç ama bu sezon bizimle olacak gibi görünüyor. Kendi kendime uyarlama olduğunu unut!!! Kendi iç dinamikleriyle izlemeye çalış. Bakalım ne olacak diyorum. Belli mi olur belki o zaman sevebilirim. Olmadı siz de öyle yapmayı deneyin. Diğer türlüsü daha zor olabilir.

NERGİZ KARADAŞ

 

 

Ankara doğumlu olan Nergiz Karadaş, 2007 yılında Başkent Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Radyo TV ve Sinema bölümünü bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Radyo TV ve Sinema Anabilim dalında “Türk Sinemasında Bir Oyunculuk Analizi: Şener Şen Örneği” başlıklı yüksek lisans tezini tamamladı. 2017 yılında Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sinema-TV Anabilim Dalı’nda “1980 Sonrası Türk Sineması’nda Zenginlik Temsilleri Üzerine Bir Alımlama Çalışması” başlıklı doktora tezini tamamlamıştır. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon Bölümünde Dr Öğretim Üyesi olarak çalışmaktadır. İki yılı aşkın bir süredir Cinedergi’de dizi kritik yazarı olan Nergiz Karadaş’ın uluslar arası ve ulusal hakemli dergilerde, kitaplarda sinema ve kültürel çalışmalar ile ilgili yazılmış makaleleri bulunmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.