‘Bay mükemmel’ lakaplı, dünyanın en etkili 100 isminden biri olan Bollywood’un ünlü aktörü Aamir Khan’ın Türk hayranlarının sosyal medya baskısı sonuçlarını verdi. Dangal’dan sonra Khan’ın yeni filmi ‘Secret Superstar’ da (20 Ekim) Türkiye’de vizyona girecek

Ben de dahil birçok kişi için idol olarak görülen Bollywood’un (Hint Sineması) dünyaca ünlü aktörü Aamir Khan’ın yeni filmi ‘Secret Superstar’ 20 Ekim’de Türkiye’de vizyona girecek. İşin gerçeği, Türk sinema salonları Hint filmlerini sürelerinin uzunluğu nedeniyle pek gösterime koymayı istemiyordu. Tabii bunda talep ve arz meselesi vardı. Türk sinema izleyicisi de sinema salonunda neredeyse 3-4 saati bulan filmleri izlemeyi çok da tercih etmiyordu. Ancak rahatlıkla söyleyebiliriz ki son 10 yılda çok şey değişti. Özellikle 2009 yapımı ‘3 İdiots’ (3 Aptal) milyonlarca insanın Hint sinemasına bakış açısını değiştirdi. Hint sinema sektörü de buna kayıtsız kalmayarak filmlerin sürelerini kısalttı. Klasik müzikler ve danslar, yerini ‘Bollywood dansı’ denilen koreografilere bıraktı. Aamir Khan’ın tüm toplumları ilgilendiren sorunları ele alması da Hint sinemasına merakı ve ilgiyi arttırdı. Onun ülkesindeki cinsel taciz, fakirlik ve adaletsizliklerle sinema ile savaşması büyük takdir topladı.

Aamir Khan, lakabını fazlasıyla hak eden bir isim. Filmlerini çok uzun sürelerde hazırlayan ve her bir noktasıyla tek tek ilgilenen Khan, içine sinmediği zaman çekimlere devam etmiyor. Geçmişte Bollywood’da bir oyuncu gün içinde bile farklı yapımlarda rol alabilirken, bir filmin çekimleri tamamen tamamlanmadan başka filmde rol alınmaması gerektiğini benimsetti. Çünkü ona göre, bir oyuncu ancak bir rolü hakkıyla tamamladıktan sonra yeni bir projeye başlayabilir. Sadece birkaç saat arayla farklı rollere girerek başarılı bir iş çıkaramaz.

Onunla çalışmanın çok kolay olmadığı herkes tarafından bilinse de sonuca bakıldığında sinemayla az çok haşır neşir olan herkesin onunla çalışmak için can atacağına eminim.

Bollywood’un yükselişi

Bollywood, Amerika sineması Hollywood’un karşısındaki yükselişini sürdürüyor. Senaryoları, görüntüleri, yetenekli oyuncuları, elbette müzikleri ve dansları ile artık uluslararası alanda da adından söz ettiriyor.

Fakat her şeye rağmen Bollywood’a ön yargılı davranılabiliyor. Özellikle filmlerdeki klipler, birçok kişiye saçma ve gereksiz geliyor. Ancak Bollywood sinemasında her şeyin bir nedeni var. 1.5 milyar insanın yaşadığı Hindistan halkı, fakirlikle boğuşuyor. Hayatlarındaki en büyük eğlence, sadece bir sinema filmine gitmek olan milyonlarca insan var. Sinema, orada insanların hayata tutunma nedenleri. Bu yüzden bir filmin içinde sadece dram olmuyor. Mutlaka komedi ile destekleniyor. Filmlerin sonu genellikle mutlu bitiyor ve insanlara umut aşılıyor. Zaten kültürlerinde büyük yere sahip olan müzikleri filmlerde de bolca görmek insanları sevindiriyor. Hatta müzik piyasası tamamen sinema sektörü ile bağlantılı çalışıyor. Bir film piyasaya çıkmadan önce filmin içindeki müzikler klip olarak yayınlanıyor. Ünlü oyuncular, bu kliplerde playback yaparak dans ediyor. Ancak şarkıyı söyleyen şarkıcının yüzü ne kadar o sırada görünmese de hak ettiği değer veriliyor. Ödül törenlerinde hem müzikleri yapanlar, seslendirenler hem de koreografiyi hazırlayanlar ödüllendiriliyor.

Bollywood filmlerini, özellikle moraliniz bozuk olduğunda, hayata karşı umutsuz hissettiğiniz zamanlarda izlemenizi tavsiye ederim.

Tekrar Aamir Khan’a ve Secret Superstar’a dönecek olursak… Filmde, Insiya (Zaira Wasim) adlı şarkıcı olmak isteyen genç bir kızın yaşadıkları anlatılıyor. Sesini, şarkılarını dünyaya duyurmak isteyen Insiya’nın en büyük destekçisi annesi. Fakat bir gün babasının gitarını bulmasıyla her şey değişiyor. Kızının şarkıcı olmasını istemiyor. Ancak Insiya müzik yapmak konusunda kararlı olunca olaylar zinciri başlıyor. Genç kız peçe takıp yüzünü gizleyerek çektiği videolarını YouTube’a yüklüyor. Bu aşamada Insiya’ya beklediği destek Shakti Kumar’dan (Aamir Khan) geliyor.

Aamir Khan’ın öne çıkan filmlerinden bazıları şöyle:

3 İdiots (3 Aptal): Hindistan’ın en iyi mühendislik üniversitelerinden birinde okuyan 3 öğrencinin dostlukları ve hayatları anlatılıyor. Eğitim sisteminin eleştirildiği filmin, Bollywood’un uluslararası alanda tanınmasında büyük katkısı var. Aamir’in bu filmde üniversite öğrencisini canlandırırken gerçekte 44 yaşında olması da ayrıca ilginç bir not.

Lagaan (Vergi): 3 saat 44 dakika yerinize çakılmanıza neden olacak 2001 yapımı, ‘En İyi Yabancı Film’ Oscar adaylığı olan yapım, yerli halkın İngilizlerin sömürgesine karşı örgütlenmesini anlatıyor. Kriket maçı ile İngilizlere meydan okunuyor. Aamir, ikinci eşi Kiran Rao ile bu filmin çekimlerinde tanıştı. 

PK: Hindistan’a araştırma için gelen uzaylı PK, daha önce kimsenin sormadığı sorular sorar. İnsanları sömüren din adamlarının eleştirildiği film nedeniyle Aamir’in çok fazla tehdit edildiği iddia ediliyor. 3 İdiots’da beraber çalıştığı yönetmen Rajkumar Hirani ile ikinci çalışması olan bu film, en farklı ve etkileyici filmlerden biri.   

Rang De Basanti (Onu Sarıya Boya) : Gençlerin kendi toplumlarına nasıl yabancılaştığının anlatıldığı film, aslında tarih bilincine karşı büyük bir eleştiri içeriyor. 5 yakın arkadaşın bazı gerçeklerin farkına vardıktan sonra ülkeleri için yaptıkları fedakarlığı anlatıyor. Film, Hindistan’da birçok soruna tepki gösterme şeklini temsil ediyor. Protestolar filmdeki gibi yapılıyor.

Taare Zameen Par (Yerdeki Yıldızlar): 2007 yapımı filmin yapımcılığını, yönetmenliğini ve başrol oyunculuğunu Aamir Khan üstleniyor. Disleksi rahatsızlığı olan Ishaan Awasthi (Darsheel Safary) çevresi ve ailesi tarafından tembel, sorunlu olarak görülüyor ve yatılı okula veriliyor. Burada resim öğretmeni Ram Shankar Nikmbh (Aamir Khan) öğrencisinin aslında ne büyük bir yeteneği olduğunu keşfediyor. Film, IMDB’nin ‘En İyi 250 Film’ listesinde yer alıyor.

Dangal: Maddi imkansızlıklar nedeniyle çok sevdiği güreşi bırakmak zorunda kalan Mahavir Singh Phogat (Aamir Khan), güreş öğretebileceği bir erkek çocuğu olmayınca iki kızını müsabakalara hazırlamaya başlıyor. Babita Kumari ve Geeta Phogat, gece gündüz demeden tüm köylünün dalga geçmelerine rağmen antrenmanlarına devam ediyorlar. Gerçek hikayeden uyarlanan filmde, Geeta, 2010 Commonwealth Oyunları’nda altın madalya kazanarak bu dalda ödül kazanan ilk kadın güreşçi oldu. Kız kardeşi Babita da gümüş madalyayı kazandı. Filmde, kadınların her türlü zorluğa rağmen neleri başarabilecekleri etkileyici bir şekilde anlatılıyor.

Bu arada, Khan’ın film için kısa sürede 20 kilo alıp geri vermesinin videolarını izlediğinizde çekimlerin çok da kolay yapılmadığını anlayacaksınız.

Ghajini: Kafasına aldığı bir darbe nedeniyle her 15 dakikada bir yaşadıklarını unutan Sanjay Singhania, Hindistan’ın en büyük GSM operatörlerinden birinin sahibidir. Hayatına devam edebilmek için sürekli fotoğraf çeker ve yapması gerekenleri unutmamak için vücuduna notlar yazar. Sanjay’ın durumu tıp öğrencisi Sunita’nın ilgisini çeker ve daha fazla bilgi alabilmek için Sanjay ile tanışır. Gerçekleri öğrenir. Yönetmenliğini A.R. Murugadoss ‘un üstlendiği filmin kadrosunda Aamir Khan, Asin, Jiah Khan ve Pradeep Singh Rawat yer alıyor.

Aamir Khan hakkında kısa kısa:

-14 Mart 1965 yılında Hindistan’ın Mumbai şehrinde doğdu.

-Sinema kariyerine çocuk yaşta amcası Nasir Hussain’in filmi Yaadon Ki Baaraat (1973) ile adım attı.

-Khan, ilk uzun metrajlı filmi Holi (1984) ve arkasından trajik aşk filmi Qayamat Se Qayamat Tak (Kıyametten Kıyamete) (1988) ile başarısını kanıtladı.

-Dört Ulusal Film Ödülü ile yedi Filmfare Ödülü kazandı.

-Hindistan Hükümeti tarafından 2003 yılında Padma Shri ve 2010 yılında Padma Bhushan olarak onurlandırıldı.

-30 Kasım 2011’de ve 2014’de UNICEF Ulusal Barış Elçisi seçildi.

-2001 yılında kendi adını taşıyan film prodüksiyon şirketini kurdu. İlk filmi Lagaan (2001) ile Akademi Ödülleri’nde En İyi Yabancı Dil Film kategorisine aday gösterildi.

-Sinemaya yön vermesinin yanı sıra yardımsever kimliği ile de tanınan Aamir Khan, Satyamev Jayate (Doğru Her Zaman Kazanır) televizyon programı ile Hint toplumunda bazıları politik krize dönüşmüş çeşitli sosyal problemlere çözüm aramaya devam ediyor.

-İlk evliliğini Reena Dutta ile 1986 yılında yapan Khan’ın bu evliliğinden Junaid (oğlu) ve Ira (kızı) isimli iki çocuğu var. 2002 yılında boşanan Khan 2005 yılında Yönetmen Kiran Rao ile evlendi. Bu evliliğinden Azad isimli bir oğlu oldu.

Not: Ben bu satırları yazarken Aamir Khan, Kültür Bakanlığı’nın davetlisi olarak Türkiye’ye geleceğini açıkladı. Türk hayranlar bir kez daha amaçlarına ulaştı!

 

 

 

 

Pınar Karahan lisansını iktisat ile halkla ilişkilerde, yüksek lisansını ise Marmara Üniversitesi'nde halkla ilişkiler alanında tamamladı. Uzun süre Hürriyet Gazetesi'nde eğitim muhabiri olarak çalıştı. Şimdilerde Vatan Gazetesi'nde ekonomi editörlüğü yapan Karahan, yaklaşık 3 yıldır gazetedeki 'Vizyonist' köşesinde vizyona yeni giren filmleri yorumluyor. Küçük yaşlardan beri, hayalleri gerçek kılabilen tek alan olarak gördüğü sinemayla iş yoğunluğu arasında kaçak yürüttüğü aşk onu Cinedergi ile de tanıştırdı. Karahan; özellikle, yorulduğunu hissettiği, motivasyonunu kaybetmeye başladığı anlarda Bollywood filmlerine sığınıyor. Bir gün zihnindeki hikayeleri beyazperdeye yansıtabilirse, yaptığı filmlerle toplumsal sorunlara dikkat çeken yazar, yönetmen ve oyuncu Aamir Khan'ın yolundan yürümek istiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.