THE PERKS OF BEING A WALLFLOWER Ph: John Bramley © 2011 Summit Entertainment, LLC. All rights reserved.

Eylül ayı, okul ayı… Anaokulundan üniversiteye kadar tüm öğrenciler okullarının yolunu tutacak bu ay. Yeni bir eğitim öğretim yılı daha böylece başlamış olacak.

Yeni dönem de yeniliklerle gelecek. Birçok anı bırakacak geleceğe.

Tam da bu günlerde bizi okul sıralarına geri götüren, düşündüren, eğlendiren filmleri hatırlayalım istedim.

Hababam Sınıfı serisi (1975-1981)

Kemal Sunal, Tarık Akan, Halit Akçatepe, Münir Özkul, Adile Naşit gibi ustaların rol aldığı, Rıfat Ilgaz’ın romanından Ertem Eğilmez’in yönetmenliğinde uyarlanan yeşilçamın efsane serisi… Hababam Sınıfı (1975), Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı (1975), Hababam Sınıfı Uyanıyor (1976), Hababam Sınıfı Tatilde (1976), Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor (1978), Hababam Sınıfı Güle Güle (1981) filmlerinde Özel Çamlıca Lisesi’nin farklı karakterdeki öğrencilerinin Mahmut Hoca ile imtihanı hiç bitmiyor. Yeri geldiğinde yardımlaşmayı, çokça birlik ve aile olmayı öğreten, güldürürken ağlatan, ağlatırken güldüren serinin değeri her geçen gün artarak devam ediyor.

Ölü Ozanlar Derneği (1989)

Öğrencileri için oldukça sıkıcı bir yer olan 1950’lerin Welton Akademisi’nde her şey İngilizce öğretmeni John Keating’in (Robin Williams) gelmesiyle değişiyor. Kalıplaşmış düşüncelerden öğrencilerini uzak tutmak isteyen ve onlara hayatı dolu dolu yaşamaları konusunda tavsiyeler veren Keating’in yaptıkları, haliyle disiplinli okul yönetiminin hoşuna gitmiyor. Okul yönetimi öğretmeni okuldan uzaklaştırmaya karar verdiğinde karşısında artık geleceğe dair daha özgür hayalleri olan öğrencileri buluyor. Öğrenciler, öğretmenlerini savunmak için harekete geçmekten korkmuyor.

3 İdiots (2009)

Hint sineması Bollywood’un en ünlü aktörü Aamir Khan’ın başrolünde olduğu ve mühendislik üniversitesinde okuyan üç öğrencinin dostlukları ile hayatlarının anlatıldığı film, aynı zamanda eğitim sistemini ciddi anlamda eleştiriyor. Bollywood sinemasının uluslararası alanda da tanınmasını sağlayan yapım, Hint sinemasına çok hayran kazandırdı. Aamir Khan’ın filmde üniversite öğrencisini canlandırırken gerçekte 44 yaşında olması da ayrıca ilginç bir not.

Yerdeki Yıldızlar (2007)

Filmin yapımcılığını, yönetmenliğini ve başrol oyunculuğunu Aamir Khan üstleniyor. Anlatacakları hikayeye çok inanan Khan, birçok olumsuz duruma karşı her şeyle tek tek ilgilenip filmin tamamlanmasını sağladı. Disleksi rahatsızlığı olan Ishaan Awasthi (Darsheel Safary), çevresi ve ailesi tarafından tembel, geri zekalı olarak görülüp yatılı okula veriliyor. Burada hayatını değiştirecek olan resim öğretmeni Ram Shankar Nikmbh (Aamir Khan) ile tanışır. Öğrencisinin yeteneğini keşfeden Ram, bunu herkesin görmesini sağlıyor. Film, IMDB’nin ‘En İyi 250 Film’ listesinde yer alıyor.

Sınav (2006)

Mert (İsmail Hacıoğlu), Sinan (Yağmur Atacan), Gamze (Rüya Önal), Kaan (Caner Özyurtlu) ve Uluç (Volkan Demirok) adlı öğrencilerin ÖSS sorularını çalmaya çalışmasını anlatan yapım, sınavlara bağlı eğitim sistemini eleştiriyor. Maddi sorunlar, aile baskısı, gelecek kaygısı, sınav depresyonunun yanı sıra okul temposuna da ayak uydurmaya çalışan gençler gençliklerini yaşamaya fırsat bulamıyorlar.

Harry Potter serisi (2001-2011)

  1. K. Rowling’in kitaplarından uyarlanan; Harry Potter ve Felsefe Taşı, Harry Potter ve Sırlar Odası, Harry Potter ve Azkaban Tutsağı, Harry Potter ve Ateş Kadehi, Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı, Harry Potter ve Melez Prens, Harry Potter ve Ölüm Yadigarları (2 bölüm) olmak üzere toplam 8 filmden oluşan seri her yaştan insanın dikkatini çekti. Anne ve babasını kaybettikten sonra teyzesi ve eniştesi ile yaşayan Harry, Hogwarts Cadılık ve büyücülük Okulu’na kabul edildiğini öğrenince büyücü olduğunu anlıyor ve macera başlıyor.

Kahvaltı Kulübü (1985)

Bir sarışın, bir anarşist, bir inek, bir sporcu ve bir entel… Yaptıkları nedeniyle cezalandırılan beş lise öğrencisi, bir Cumartesi gününü okulun kütüphanesinde birlikte geçirmek zorunda kalıyor. Beklemedikleri kadar ilginç bir gün geçiren öğrenciler, bir yandan cezalarını çekerken bir yandan da hem kendilerini keşfediyorlar hem de birbirilerini… Tanıdıkça da birçok ortak yönleri olduklarını anlıyorlar.

Can Dostum (1997)

Bir okulda hademelik yapan Will (Matt Damon) ve okul profesörlerinden Sean’ın (Robin Williams) müthiş dostluğunu anlatan yapım, anlatımıyla adeta zamanı durduruyor. Fotoğrafik hafızaya sahip olan ve profesörlerin çözmekte zorlandığı problemleri bile çözebilen Will, aynı zamanda karıştığı sokak kavgaları nedeniyle zor günler geçiriyor. Cezaevine düşmemek için profesör Sean ile anlaşma yapmak zorunda kalıyor. Bu anlaşma büyük bir dostluğun da başlangıcı oluyor.

Saksı Olmanın Faydaları (2013)

Logan Lerman (Charlie), Emma Watson (Sam) ve Ezra Miller’ın (Patrick) etkileyici uyumu, filmi ‘Her zaman izlenebilecekler’ listesine yazdırıyor. Liseye yeni başlayan Charlie’nin kendi tercihiyle köşede kalma ama aynı zamanda onu anlayabilecek arkadaşlar edinme çabası herkesin kendinden bir şeyler bulmasını sağlıyor. Sam ve Patrick ile tanışınca yeni bir hayata başlayan Charlie, bir yandan aşkı çözmeye çalışırken diğer yandan da derinlerde saklanan çocukluk travmalarıyla baş etmek zorunda kalıyor.

 

 

 

Pınar Karahan lisansını iktisat ile halkla ilişkilerde, yüksek lisansını ise Marmara Üniversitesi'nde halkla ilişkiler alanında tamamladı. Uzun süre Hürriyet Gazetesi'nde eğitim muhabiri olarak çalıştı. Şimdilerde Vatan Gazetesi'nde ekonomi editörlüğü yapan Karahan, yaklaşık 3 yıldır gazetedeki 'Vizyonist' köşesinde vizyona yeni giren filmleri yorumluyor. Küçük yaşlardan beri, hayalleri gerçek kılabilen tek alan olarak gördüğü sinemayla iş yoğunluğu arasında kaçak yürüttüğü aşk onu Cinedergi ile de tanıştırdı. Karahan; özellikle, yorulduğunu hissettiği, motivasyonunu kaybetmeye başladığı anlarda Bollywood filmlerine sığınıyor. Bir gün zihnindeki hikayeleri beyazperdeye yansıtabilirse, yaptığı filmlerle toplumsal sorunlara dikkat çeken yazar, yönetmen ve oyuncu Aamir Khan'ın yolundan yürümek istiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.