Bu ay Hayat Işığım filmiyle sinemalara konuk olacak olan Alicia Vikander bildiğimiz sarışın İsviçreli güzellere benzemiyor. Neredeyse güzel bir İspanyol hatunu gibi görünen Alicia’nın son yıllarda yıldızı parlıyor…

Avrupa sinemasının güzel oyuncuları Hollywood’a transfer olmaya devam ediyor. Son dönemde bu sıçramayı yaşayan isimlerin başında Alicia Vikander geliyor. İsveçli olan Alicia fiziğiyle kendi ülkesinin tipinden çok farklı. Sarışın kule gibi güzellere alıştığımız İsveç bu sefer neredeyse bir İspanyol güzeli tanımını dolduracak bir oyuncuyu bize hediye etti. Alicia 1988 Gothenburg’ta doğdu. Fiziği gibi özel hayatı da bir çok farklılık barındırıyor esmer güzelin. Daha iki aylıkken anne babası ayrılan Alicia annesiyle beraber büyümüş. Annesi daha sonra hiç evlenmemiş ve kızının başında durmuş. İsveç’te tiyatrocu olan annenin etkisiyle Alicia da oyunculuğu seçmiş. Babası ise daha sonraki evliliklerinden 5 çocuğa daha sahip olmuş. 5 üvey kardeşiyle uyum içinde yaşadığını söyleyen Alicia’nın rol aldığı filmler de ayrıksı. Profesyonel kariyerine İsveç kısa filmlerinde ve dizilerinde gözükerek başladı. İlk tanındığı rolüyse drama dizisi Andra Avenyn (2008–10)’daki Josefin Björn-Tegebrandt kişiliğiydi. Vikander ilk uzun film rolünü Guldbagge En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandığı Pure (2010)’da elde etti. 2012’de Joe Wright’ın film uyarlaması Anna Karenina’da Prenses Ekaterina “Kitty” Alexandrovna Shcherbatskaya rolünü canlandırdı ve Danimarka filmi olan A Royal Affair’deki Kraliçe Caroline Mathilde rolündeki çıkışıyla BAFTA Yükselen Yıldız Ödülü’ne aday oldu. 2013’te İsveç drama filmi Hotell’deki rolüyle yıldız oldu ve aynı yıl içinde Julian Assange biyografisi olan The Fifth Estate’de yer aldı. 2014 ve 2015’te Vikander Testament of Youth filmindeki eylemci rolü olan Vera Brittain, Altın Küre ve BAFTA Ödülleri’nde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu kategorisine aday olduğu Ex Machina’daki Al rolü ve SAG ve Akademi Ödülleri’nde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödüllerini kazandığı The Danish Girl filmindeki ressam Gerda Wegener rolüyle dünya çapında ün ve beğeni kazandı.

1967 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Bölümü'nü bitirdi. Erol Simavi Vakfı Gazetecilik Bursu'nu kazanıp iki yıllık eğitimden sonra Hürriyet Gazetesi'nde istihbarat muhabiri olarak mesleğe başladı. 1992 yılında Hürriyet Yazıişleri'ne geçti. 1993'te Spor Gazetesi'ni kuran grupta yer aldı. 1996'da Hürriyet Yazıişleri'ne döndü. 1999'da Star Gazetesi kuruluşunda bulunmak için Hürriyet'ten ayrıldı. 2000-2001 yıllarında Almanya'da Star Gazetesi'ni çıkaran grupta Yazıişleri Müdürlüğü yaptı. 2002'de Türkiye'ye dönüp Star Grubu'na bağlı olan ve yeniden yayımlanan Hayat Dergisi'nde görev aldı. Hayat Dergisi'nde ve Star Gazetesi'nde sinema eleştirmenliği yaptı. 2004 yılında Star Gazetesi Yazıişleri Koordinatörlüğü görevine getirildi. Halen Star Gazetesi İnternet Yayın Müdürlüğü ve sinema eleştirmenliğini sürdürmektedir. Star Gazetesi, Kral Müzik Dergisi ve internette çıkardığı Cinedergi'de sinema yazıları yayımlanmaktadır. 2007 yılında "Türk Sineması'nı Yönetenler" adlı yönetmenlerle yaptığı röportajları kapsayan bir kitap çıkardı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.