19 – 25 Eylül tarihlerinde 23. kez düzenlenecek Uluslararası Adana Film Festivali her sene olduğu gibi bu yıl da özellikle Türkiye Sineması’nın merakla beklenen filmlerinin prömiyerini yapacak olması sebebiyle dikkat çekiyor.

On iki filmin yarışacağı Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda yer alan filmler arasından dikkat çeken ve izlenmesi, sezon boyunca takip edilmesi gerektiğini düşündüğüm beş filmi festival öncesi önermek ve bir ön değerlendirmede bulunmak istedim.

Albüm

Yönetmen: Mehmet Can Mertoğlu

Mehmet Can Mertoğlu’nun yazıp yönettiği ve aynı zamanda genç yönetmenin ilk uzun metraj denemesi olan Albüm, prömiyerini Cannes Film Festivali’nde gerçekleştirdi. Başrollerini Şebnem Bozoklu ve Murat Kılıç’ın baş rollerini paylaştığı film, evlat edindiğini gizlemeye çalışan bir çiftin hikayesini mizahi bir dille anlatıyor. Duyurulduğu ilk günden bu yana çok konuşulan ve Cannes’dan Eleştirmenlerin Haftası bölümünden Yenilikçilik ödülüne layık görülen film festivalin hem yerli hem de uluslararası seçkisini göz önüne aldığımızda Adana’nın en çok konuşulan filmlerinden biri olacak gibi gözüküyor.

Koca Dünya

Yönetmen: Reha Erdem

Reha Erdem’in Dünya prömiyerini Venedik Film Festivali’nde gerçekleştirecek ve Orrizonti – Ufuklar Bölümü’nde yarışacak son filmi Koca Dünya’nın Türkiye’deki ilk gösterimi Adana’da olacak. Henüz filmin konusu hakkında detaylı bilgiye sahip olmasak da bir Reha Erdem filmi olması, Koca Dünya için beklentiyi arttırmaya yetiyor. Özellikle de Erdem’in son filmi Şarkı Söyleyen Kadınlar’da yarattığı hayal kırıklığının ardından Koca Dünya, yönetmeninin hayranları tarafından büyük önem taşıyor.

Ağustos Böcekleri ve Karıncalar

Yönetmen: Erhan Tuncer

Festivalin yarışma bölümünde bulunan bir diğer ilk film Ağustos Böcekleri ve Karıncalar. Aslında bir ilk film olarak lanse edilmesine rağmen Erhan Tuncer’in Deneme Çekimi adında bir uzun metrajı daha bulunuyor lakin yönetmenin filmi vizyona girmediği gibi online olarak da izlenebiliyor. Ağustos Böcekleri ve Karıncalar ise öncelikle oyuncu kadrosuyla son derece dikkat çeken bir yapım. Baş rollerini daha önce Adana’da ve Ankara’da Aşk ve Devrim’deki performansıyla Umut Veren Genç Erkek Oyuncu ödülünü kazanan Gün Koper ile tecrübeli oyuncular Bennu Yıldırımlar ve Erdem Akakçe’nin paylaşıyor. Festivalin, dikkat çekecek yapımları arasında olacağına inanıyorum.

Rüya

Yönetmen: Derviş Zaim

Türkiye Sinemasının usta yönetmenlerinden Derviş Zaim’in son filmi Rüya da, Reha Erdem’in Koca Dünya’sı gibi Türkiye prömiyerini Adana’da yapacak filmler arasında yer alıyor. Derviş Zaim’in dokuzuncu uzun metrajlı sinema filmi olma özelliği taşıyan son filmi Rüya, gelenekten ve tarihten devraldığı mirası taşımaya çalışan; bir yandan da süreklilik içinde değişerek hayata devam etmenin peşinde olan bir mimar kadının hikayesini konu alıyor.

Mehmet Salih

Yönetmen: Güven Beklen 

Bir başka genç yönetmenin bir başka ilk uzun metraj denemesi olarak dikkat çeken Mehmet Salih, konusu itibariyle dikkatimi çeken bir film. Basın bülteninde konusu; “Mehmet Salih, sessiz, içine kapanık, kendi halinde bir çocuktur. Evden kaçarak evlenen annesinden başka kimsesi yoktur. Hasta annesiyle birlikte yaşayan Mehmet Salih, geceleri altını ıslatıyordur. Annesi her gün çamaşır yıkamasın diye mücadele veren Mehmet Salih, komşu kızı Ceylan’a da ilgi duymaktadır. Ceylan ise yanlış bir seçim yaparak evden kaçmıştır.” olarak geçen filmin konusu gerçekten dikkat çekici. Adana’da Koca Dünya, Albüm ve Rüya gibi filmlerle yarışacak olan Mehmet Salih, festivallerde bolca görmeye alıştığımız öğrenci işi filmlerden mi yoksa geçtiğimiz yıla damgasını vuran Emre Konuk’un ilk uzun metrajı Çırak gibi yılın sürprizi mi olacak, festivalde göreceğiz.

Utku Ögetürk

utku@filmloverss.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.