Çocuk yıldızların içinde hiç sarsılmayan bir isim Saoirse Ronan. Kefaret, Büyük Budapeşte Oteli, The Host, Kayıp Nehir, Brooklyn gibi filmlerle daha şimdiden yıldız tanımlamasının hakkını verdi…

SERDAR AKBIYIK

Çocuk yaşta oyunculuğa adım atıp başarılı olan pek çok yıldız var. Bunu başarabilenler zaten hali hazırda günümüzün büyük ve önemli isimleri konumunda. Bunlardan bir tanesi de bu ay vizyona girecek olan Brooklyn filminin yıldızı Saoirse Ronan… 1994 doğumlu genç yıldızın şimdiden iki Oscar adaylığı mevcut. 2003’te yayın hayatına başlayan tv serisi The Clinic’te ufak bir rol kapan ve kariyerine bu şekilde başlayan Ronan ardından yine bir tv serisi olan Proof’ta boy gösterdi. İlk sinema deneyimi ise 2007 yapımı başrolünde Michelle Pfeiffer’ın olduğu romantik komedi filmi ‘I Could Never Be Your Woman’ (Kadının Olamam) oldu. Ardından hızla basamakları tırmanmaya başlayan Ronan kısa sürede dikkatleri üzerine çekti. Yine aynı yıl vizyona giren ‘Atonement’ (Kefaret) ile en iyi yardımcı kadın oyuncu dalında Oscar’a aday oldu. Yeteneğini çok kısa bir zaman zarfında herkese gösteren Ronan’ın bu hızlı tırmanışı durmak bilmiyordu. 2008 yılında rol aldığı ve başrollerinde Tim Robbins, Bill Murray gibi deneyimli aktörlerin olduğu fantastik film ‘City of Ember’ (Sihirli Şehir)’de rol aldı. Ardından çok ses getiren fantastik drama ‘The Lovely Bones’ (Cennetimden Bakarken) ile yeteneğini bir kere daha gözler önüne serdi. 2011 yapımı ‘Hanna’ ile yeniden dikkatleri üzerine çeken Ronan bu filmde çocuk yaşta suikastçi olarak yetiştirilmiş bir kızı başarıyla canlandırıyordu. Takvim 2012’yi gösterdiğinde ise Ronan, yönetmen Neil Jordan’ın ‘Byzantium’ (Bir Vampir Hikayesi)’da yer aldı. Ardından ‘The Host’ (Göçebe)’de karşımıza çıktı Ronan. How I Live Now, Büyük Budapeste Oteli, Kayip Nehir ve bu yılın Oscar adaylarından Brooklyn güzel yıldızın şimdilik sinema macerasını oluşturuyor.

1967 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Bölümü'nü bitirdi. Erol Simavi Vakfı Gazetecilik Bursu'nu kazanıp iki yıllık eğitimden sonra Hürriyet Gazetesi'nde istihbarat muhabiri olarak mesleğe başladı. 1992 yılında Hürriyet Yazıişleri'ne geçti. 1993'te Spor Gazetesi'ni kuran grupta yer aldı. 1996'da Hürriyet Yazıişleri'ne döndü. 1999'da Star Gazetesi kuruluşunda bulunmak için Hürriyet'ten ayrıldı. 2000-2001 yıllarında Almanya'da Star Gazetesi'ni çıkaran grupta Yazıişleri Müdürlüğü yaptı. 2002'de Türkiye'ye dönüp Star Grubu'na bağlı olan ve yeniden yayımlanan Hayat Dergisi'nde görev aldı. Hayat Dergisi'nde ve Star Gazetesi'nde sinema eleştirmenliği yaptı. 2004 yılında Star Gazetesi Yazıişleri Koordinatörlüğü görevine getirildi. Halen Star Gazetesi İnternet Yayın Müdürlüğü ve sinema eleştirmenliğini sürdürmektedir. Star Gazetesi, Kral Müzik Dergisi ve internette çıkardığı Cinedergi'de sinema yazıları yayımlanmaktadır. 2007 yılında "Türk Sineması'nı Yönetenler" adlı yönetmenlerle yaptığı röportajları kapsayan bir kitap çıkardı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.