WARNING: Embargoed for publication until 18:00:01 on 08/11/2015 - Programme Name: Happy Valley series 2 - TX: n/a - Episode: n/a (No. n/a) - Picture Shows: +++PURE DRAMA LAUNCH+++ ++Publication of this images is strictly embargoed until 1800 hours Sunday November 8th, 2015++ Catherine (SARAH LANCASHIRE) - (C) Red Productions - Photographer: Ben Blackall

İlk bölümü televizyonda gösterildiğinde İngiltere’de haftanın en çok izlenen ikinci programı olan BBC dizisi Happy Valley, altıncı ve son bölümüne kadar seyirci ortalamasını korumayı bilmişti. Daha sonra “fısıltı gazetesi”nin devreye girmesiyle kulaktan kulağa yayılan dizinin şöhreti daha da büyümüş ve BBC’nin online izleme sitesinden çok daha fazla sayıda seyirciye ulaşmıştı.

Her biri yaklaşık bir saat süren altı bölümden oluşan Happy Valley’nin ilk bölümü 29 Nisan 2014’te BBC One kanalında gösterildi. Altı haftalık ilk sezon macerası ise 3 Haziran’da sona erdi. Daha sonra Netflix’e satılan dizi, 20 Ağustos 2014’ten itibaren Netflix üzerinden de izlenmeye başladı. Daha çok televizyona yaptığı işlerle tanınan Sally Wainwright’ın senaryosunu yazdığı dizinin yönetmenliklerini Euros Lyn (3 bölüm), Sally Wainwright (1 bölüm) ve Tim Fywell (2 bölüm) üstleniyorlar.

Dizi, yüksek tepelerin arasında kalan bir vadiye kurulu küçük bir kasabada geçiyor. Kasabanın en büyük problemi yoğun uyuşturucu kullanımı olduğu için polis tarafından kinayeli bir biçimde Happy Valley (mutlu vadi) olarak isimlendiriliyor ve dizimiz de ismini buradan alıyor.

Dizinin merkezinde West Yorkshire’daki küçük bir kasabada polis (sergeant) olarak görev yapan Catherine Cawood yer alıyor. Daha ilk bölümün hemen başında, bir parkın ortasında kendini yakmak isteyen eroinman bir genç ile girdiği diyalog sayesinde, Catherine hakkında bilmek isteyeceğimiz hemen her detayı kestirmeden öğreniyoruz. Gelin Catherine’i kendi ağzından tanıyalım: “47 yaşındayım. Boşandım, kız kardeşimle yaşıyorum. O da eroin bağımlılığı tedavisi görüyor. 2 tane yetişkin evladım var. Bir tanesi öldü, bir tanesi benimle konuşmuyor. Bir de torunum var.”

Happy Valley, temelde kasabanın zengin ailelerinden birinin kızının fidye talebiyle kaçırılması etrafında şekillenen bir öykü anlatsa da benzer konuları işleyen suç dizileri ya da polisiyelerden farklı bir yol tutturuyor. En baştan söyleyelim; bu bir “kim yaptı” dizisi değil. Kızı kaçıranlar bütün bağlantıları ile beraber dizinin en başından beri belli. Daha karakter odaklı bir dizi olan Happy Valley, başta Catherine olmak üzere birkaç karakter üzerine yoğunlaşıyor. 47 yaşına gelmiş Catherine’in kızının intiharından sonra dağılan ailesini aynı şekilde olmasa bile düzene sokma çabaları, kaçırılma olayına ait detaylarla birleşerek ön plana yerleşiyor. Ayrıca Catherine’in doğrucu ve idealist tavırları sonucu karşılaştığı problemler üzerinden küçük bir kasabada bile yozlaştığını gördüğümüz düzen eleştirisi ile diziye ismini veren vadideki uyuşturucu problemi üzerinden genel bir sistem eleştirisi de arka planda yerini alıyor.

Kendisiyle aynı yaşlardaki kız kardeşi Clare ve ölen kızının sekiz yaşındaki oğlu Ryan ile beraber yaşayan Catherine, dizideki diğer karakterler gibi, bütünüyle mükemmel biri değil. Kızının intiharının yarattığı şoku bir türlü atlatamıyor, onun ölümünden sorumlu tuttuğu, aynı zamanda Ryan’ın da babası olan Tommy Lee Royce’u işkence ederek öldürme hayalleri kuruyor, yeniden evlenen eski kocası Richard ile arada beraber olmaya devam ediyor, yaşayan oğluna ölmüş kızına gösterdiği sevginin birazını bile göstermiyor. Öte yandan eroin tedavisi gören kız kardeşine evini açıp onunla ilgileniyor ve ailede hiç kimsenin görmek bile istemediği Ryan’ın bakımını üstleniyor. İş hayatına baktığımızda ise ilgilendiği olaylardaki bütün detayları en ince ayrıntısına kadar değerlendirip çözmek için varını yoğunu ortaya koyan, işkolik bir Catherine görüyoruz. Ufak bir trafik kazasına karışan meclis üyesinin arabasında yakaladığı uyuşturucunun peşini, amirlerinin bütün uyarılarına rağmen bırakmıyor ama Tommy Lee’nin peşine düştüğünde arama izni olmadığı halde onun yaşadığını düşündüğü eve zorla girebiliyor. Yani karşımızda eğrisiyle doğrusuyla yaşayan, kanlı canlı bir karakter var. Benzer tanımları dizideki diğer karakterler için de yapmak mümkün ki Happy Valley’nin de en iddialı olduğu konu bu.

Dizinin en sevdiğim taraflarından biri de zekice yazılmış diyalogları oldu. Meramını dosdoğru anlatan diyaloglar sayesinde karakterlerin geçmişini ya da olayların bağlantılarını en kısa sürede net bir şekilde öğrenebiliyoruz. Catherine’nin, dizinin hemen başında kendini tanıttığı kısa ve net diyalog gibi, okulda problemler yaşayan Ryan hakkında öğretmeniyle konuşurken içini döktüğü sahnede de kızının geçmişiyle ilgili bilgileri öğrenmiş oluyoruz: “Kızım Becky, Ryan doğduktan hemen sonra vefat etti. Ryan 6 haftalıktı. Becky onu hiç istememişti ama o zamanlar elinden gelen bir şey yoktu. Ben onun hamile olduğunu bilmiyordum, o da hamile olduğuna inanmak istemedi herhalde. Kızım tecavüze uğradı. Bana da söyleyememiş. Çünkü tepki verebileceğimden ve polise ihbar edeceğimden korkmuş. Eşim bulmuş onu. Yatak odasında kendisini asmış. Eşim için üzüldüm. Ben çok ceset görmüştüm ama o hiç görmemişti. Ryan’a bakmak zorunda kaldım. Zorunda değildim ama başka şansım da yoktu. Hiçbir şey Ryan’ın suçu değildi. Tamamen masumsunuz ama kimse sizi istemiyor. Ben değil de daha çok eşim Richard istemedi. Dayanamıyordu. Aynı evde olmaya dayanamıyordu. Baba yakalanmadı. Hayır. Şimdilik hiçbir şeyi kanıtlayamadım ama kim olduğunu biliyorum. 8 yıl hapiste yattı. Becky’e yaptığından dolayı değil, uyuşturucu tedarik etmekten. Becky’e yaptığı yanına kaldı.”

Kaçırılma olayının etrafında şekillenen polisiye vakanın en dikkat çekici karakterleri ise belki de her şeye sebep olan muhasebeci Kevin ile hapisten yeni çıkan Tommy Lee. Bulunduğu konumu bir türlü kabullenemeyen ve dahil olduğu sistemi iyi süzemediğinden devamlı her şeyden şikayet eden Kevin, boyunu çok aşan bir işe kalkışıyor ve asla hakimiyetinde olmayan iplerin ucunu fena kaçırıyor. Sonrasında pişmanlık duysa da bununla mücadele etmekte de zorlanan Kevin, her adımıyla, başta kendisi ve ailesi olmak üzere, birilerine zarar vermeye devam ediyor. Kevin’in patronu Nevison’ın kızı Ann’i kaçıran üç kişilik ekibin üyelerinden Tommy Lee de aslında Kevin’den farklı bir karakter değil. Küçük çapta torbacılık yaparken yakalanan ve sekiz yıl hapis yatan Tommy Lee, kim olduğunu ve neler başarabileceğini bildiğini düşünen ama bunu nasıl yapacağını bilemeyen biri. Bunun yanında işkenceden ve tecavüzden zevk alan karanlık tarafının esiri olmaktan kurtulamıyor ve başarabileceğini düşündüğü pek çok yasadışı hayalini karanlık tarafına feda etmek zorunda kalıyor.

Happy Valley’deki karakterlerin bütününe baktığımızda aslında hepsinin ortak noktasının uyuşturucu olduğunu görüyoruz. Catherine’in ölen kızı uyuşturucu müptelasıymış ve kız kardeşi de eroin tedavisi görüyor. Ann’i kaçıran üç kişilik ekibin asıl işi, Happy Valley’ye gelen uyuşturucuların bir kısmının dağıtımını yapmak. Çok kısa bir süre görünen meclis üyesinin bile arabasından kokain çıkıyor. Dizinin içerisine çaktırmadan yerleşen uyuşturucu problemi, ana öyküye sırıtmadan dahil oluyor ve uyuşturucu trafiğinin en dibinde yer alan torbacıların peşinde koşan yerel polislerin beyhude çabalarına vurgu yapıyor.

2015 BAFTA Ödülleri’nde en iyi drama dizisi ödülü başta olmak üzere geçen senenin birçok TV ödülünü kazanan Happy Valley, ikinci sezon onayını da aldı. 9 Şubat 2016’da başlayacak olan yeni sezon, gene altı bölümden oluşacak.

Murat Kızılca

 

 

 

 

 

1971 Beylerbeyi, İstanbul doğumlu. 2008 yılında Öteki Sinema ekibine katıldı. 2012-2013 yılları arasında Popüler Sinema için vizyon filmleri yazdı. Kasım 2013’ten itibaren aylık online sinema dergisi CineDergi için Bilinmeyen isimli köşeyi hazırlıyor. Kasım 2014’ten beri aylık kültür sanat dergisi kargamecmua için sinema yazıları kaleme alıyor. Halen yazmaya devam ettiği Öteki Sinema’da bir yandan da editörlük görevini sürdürüyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.