Bu ay sinema günlüğümüzde, Miroslav Slaboshpitsky‘nin ilk uzun metraj denemesi, 2014 yapımı “Kabile – Plemya” var.

“Kabile”nin hemen başlangıcında, filmde işitsel ya da yazılı hiçbir diyalog olmadığına dair uyarı, herkes gibi beni de, bu 2 saatin nasıl geçeceğine dait elbette düşündürttü. Yine de iyimser başlamakta fayda vardı, her zaman olduğu gibi…

Ukrayna yapımı “Kabile”, aynı yurtta kalan sağır dilsiz gençlerin birbirleriyle kurdukları ilişkinin yanı sıra dış dünyada ayakta durma biçimlerini de konu alan bir film. Filmde, yurttaki hiyerarşinin en tepesinde oturan bir genç, kendisi gibi sağır dilsiz iki kızı dışarıya fuhşa götürür. Filmin ana kahramanı Sergey ise, ki kendisi sonradan bu yurda dahil olmuştur, bu kızlardan birine aşık olunca ipler kopar. Sergey, kızın fuhuş yapmaması için elinden geleni yaapr, ona para bulur, yetmez, fuhşu yöneten öğretmeni öldürür. Ve en sonunda, gecenin bir yarısı yurda girerek, bu fuhuş trafiğini yöneten, yönlendiren, içinde olan herkesi tek tek öldürür. Öldürme biçimi de, dürtünün kendisi kadar vahşidir: Sergey, tek tek odalara girip, yatakların yanındaki komidinleri uyuyan arkadaşlarının kafasına vurarak onları öldürür.

Genel hatlarıyla böyle özetlenebilecek olan filmin konusu, benim kişisel tarihimde bir ilk olması açısından bile izlemeye değerdi. Dahası, böylesine heyecan verici bir konu, hiçbir açıdan harcanmadan işlenebilmiş. Zira doğu bloku ülkelerinin son dönem sinemasının o aşırı gerçekçiliği bu filmde de kendini başarılı bir şekilde gösteriyor.

“Kabile”de oyunculuklar da övgüye değer. Filmin, çoğu ilk oyunculuk deneyimini gerçekleştiren yeni yüzlerden kurulu oyuncu kadrosunda, Grigoriy Fesenko, Yana Novikova, Rosa Babiy, Alexander Dsiadevich gibi isimler bulunuyor.

Ama bana kalırsa bu filmin en önemli kısmı, hiçbir diyalog olmadan, işaret diliyle konuşulan her şeyi anlıyor olmamız. Hatta, diyaloğu tüm detaylarıyla anlıyor olmamız. Öyle ki, film bittikten sonra kaçırdığım en ufak bir detayın olmadığını fark etmek benim için bu filmi üst sıralara taşıya en önemli unsur oldu.

Önümüzdeki ay görüşmek üzere…

MELTEM YILMAZ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.