Televizyon izleyicileri onu Adını Feriha Koydum ile tanıdı, tiyatro ve sinema izleyicilerinin aşina olduğu bir isim Emre Koç. Kendisi ile yeni projeleri, “nasıl bir tiyatro hareketi”ni ve hayatı konuştuk.

Dizi ve sinemada hep sert ve kötü adam rolleriyle ekrana gelen Emre’yi bu samimi sohbetle ağırlamayı uzun zamandır istiyordum zira kendisi ekrandan, beyazperdeden tanıdığınız kişiyle ilgisiz. Neyse, dilerseniz ben anlatmayayım okuyun ve şakacı, hoşsohbet Emre Koç ile siz tanışın. Şaşıracağınıza eminim…
İlk adının Hüseyin olduğunu öğrendim bak biz bunları, daha ilk adını bile bilmiyoruz. Nasıl bir çocukluk geçirdin, kardeşler, aile bahsedelim mi biraz?
Çok kullanmadığım hatta zaman zaman unuttuğum bir isim diyebilirim… Sanıyorum çocukluktan kalma bir alışkanlık. 4 erkek kardeşiz… Babamın işi gereği çocukluğumuzu daha çok annemizle geçirdik. Bu yüzden Annem hem arkadaşım, hem dostum diyebilirim… Abimler de babamın yolundan giderek lojistik işiyle uğraşıyor, üniversite sınavlarının sonucunu bekleyen kardeşimde sanırım bu yoldan devam edecek. Aile de sanata karşısı ilgisi yüksek olan tek ben olmuşumdur. Bu yüzden onlara kendimi ispatlamam biraz uzun sürdü diyebilirim.
Çocukken şiir ve yazı yarışmalarına katıldığın doğru mu? Yanlış mı biliyorum… Hala yazıyor musun bir şeyler?
Bunu nereden öğrendiğini gerçekten çok merek etim. (Gülüyor) Ortaokul çağlarında kesin bir şekilde oyuncu olacağıma karar verdiğimi çok iyi hatırlıyorum. Bu kararımı okul içerisinde ki sosyal ve kültürel faaliyetler de hocalarıma belli etmiş olacağım ki sürekli beni motive eder ve desteklerlerdi… Okul da sunuculuk veya şiir okumalarını sıklıkla ben yapardım. Kitapları sevmeyi öğrendim daha sonra. Şairleri, yazarları merak ettim. Sık sık şiirler ezberler sesimi teybe kaydederdim. Liseden mezun olmadan önce katıldığım bir ‘Liseler Arası Şiir Okuma Yarışması’nda birinci olmuştum. Şimdi Amatörce yazmaya devam ediyorum.
“ÖĞRETMENİMDEN ALDIĞIM BORÇLA GİZLİCE SINAVLARA GİRDİM”
Bu arada bir Kocaelili olarak Kocaeli’de okuduğunu röportaja hazırlanırken öğrendim. Hiç konuşmamışız… Konservatuvarı 3. senende kazanmışsın. Tembel miydin, idealist mi?
1987 İstanbul doğumluyum. 92 yılın da İzmit’e taşındık. Bütün öğrenim hayatım orada geçti. Yeri bambaşkadır Kocaeli’nin bende. Liseden sonra İstanbul Üniversitesi ve Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nın oyunculuk sıvalarına hazırlandım. Artık yetersiz olduğumdan mı, yoğun katılımlardan mı ya da bambaşka sebeplerden mi bilmem kazanamadım. Ailemin beni vazgeçirmeyi başardığı sene Kocaeli Üniversitesi’nde oyunculuk bölümü açıldığı öğrendim. Lisedeki edebiyat hocamdan aldığım borç para ile ailemden gizlice sınavlara katıldım. Sonuç olarak kazandım ve harika hocalarla 4 sene geçirerek mezun olduğum gibi İstanbul’a yerleştim.
Emre yakında beyazperdede yeniden buluşacaksın izleyicilerle. Bu kez nasıl bir rolde izleyeceğiz seni?
Mezun olduktan sonra sahne de hep komedi oyunlarda oynadım. Dizi ve Sinemada da hep kötü karakterler denk geldi. Bu sefer dualarım kabul olacak ki , sevgili Biray Hoca ile ‘ SENİ SEVİYORUM ADAMIM ‘ dan sonra hem eğlenceli bir rol çizdik hem de harika bir komedi filme imza attık, o da Eski Sevgiliyi Unutmanın 10 Yolu…
Eski sevgiliyi unutmanın yolları nelerdir, filmden kopya istemiyorum. Sen neler yaparsın mesela?
Bir Sevgiliyi anarken başına ‘Eski’ kelimesini koyuyorsa yüreğiniz ve o iki cümle kolayca çıkıyorsa dudaklardan, zaten ‘ unutmak ‘ aslında çoktan unuttuğunuz bir duygudur.
MELTEM CUMBUL ÇOCUKLUK AŞKIM!
Duyumlarıma gelirsek… Azılı bir Meltem Cumbul hayranı olduğun doğru mu? Tanıştın mı kendisiyle?
Gerçekten iyi bir hazırlık görüyorum. Meltem Cumbul çocukluk aşkım, bir idol , bir başka plastik benim için. Hala gazetelerden dergilerden kesip yapıştırdığım fotoğraflarını ve röportajlarını sakladığım defteri saklıyorum. Tam 3 kez tanıştım, her seferinde de ‘Bir gün aynı sahneyi paylaşacağız’ diye hayalimi paylaştım. Yine kızardım… (Gülüyor)
Anneni çok korkuttuğunu, en sinir bozucu şakalarını annene yaptığını duydum. En acımasız şakan neydi?
Annem daha önce de bahsettiğim gibi en iyi arkadaşım şu hayatta. Hepimiz arkadaşlarımıza bu şekilde şakalar yapmışızdır. Onu önce korkutup sonra kriz geçirtene kadar güldürmeyi çok seviyorum. Sayısı o kadar çok ki, en son hatırladığım vergi borcu için aradığımı söyleyerek yüksek meblağ da bankaya para yatırmasını söylemiştim. (Gülüyor)
Ben senin hayvansever olduğunu biliyorum ancak kedi köpek sayılarını kaçırdım. Şimdi kaç ev arkadaşın var?
Çocukluğumda sokakta hangi tür hayvanı görüyorsanız mutlaka bizim evde o tür 1-2 gece misafir olmuştur. Ailemden ayrılıp kendi evime sahip olunca ilk işim bir köpek sahiplenmek olmuştu. İlk köpeğim bir Alman Kurduydu. Sonra apartman baskısına yenik düşerek bir yakınımızın çiftliğine emanet etmiştim. İstanbul’ gelince ‘eski’ kız arkadaşımla birlikte harika iki Pug/Mops vardı. Şu sıralar 8 aydır birlikte olduğumuz Kedim Mia var.
METROBÜSE BİNDİ, KAMERA ŞAKASI SANDILAR
Sonraki projelere rağmen izleyicilerin zihinlerinde hala Adını Feriha Koydum’daki Yavuz Sancaktar’sın. Tanıyanlar hak verecektir, karşımdaki adamda ise dizideki ağır abiden eser yok. Sokakta vs. yaşadığın komik olaylar oldu mu, sokakta da o ağır abi beklentisi var mı?
Aslında ‘ YAVUZ’ dan öncesi daha fazla. Benim de başında altından kalkmaktan korktuğum bir karakter oldu. Beni tanımayanlar, sahne de izleyenler çok şaşırıyorlardı. Bu bir oyuncunun başına gelen en güzel şeylerden biri. Bu beni daha çok motive ediyordu ama hayat, tiyatro, koşturmacalar devam ediyordu da. Bir gün Metrobüse bindim. Tabii ki tıklım tıklım. İstanbul’da yaşayanlar çok iyi bilir, bende profesyonelce kapıya denk gelecek şekilde sıra bekliyordum. Yanımda duran genç bir arkadaş uzun bir süre bana bakıp gülüyordu. Sonra yanıma yaklaştı; ‘kameralar nerede abi?’ Önce güldüm sonra ‘Oyunuma gidiyorum çekim yok. ‘ dedim. Kahkahalar atmaya başladı. ‘ N’oldu? ‘ diye sordum. Cevap olarak; ‘Bırak Abi ya… Senin helikopterlerin, lüks arabaların var, ne Metrobüsü, sırası… Nerede kameralar? ‘ (Gülüyor)
Son görüşmemizde yeni oyunun için oldukça heyecanlı olduğunu hatırlıyorum ama sanırım bu kez sahne arkasında görev alıyorsun değil mi? İzleyiciler Eski Sevgiliyi Unutmanın 10 Yolu dışında nerede izleyebilirler seni veya hangi projelerde adını görebilirler senin?
Geçtiğimiz sezon uzun zamandır oynayan oyunlarım yine devam etti. Aralık Ayında prömiyeri gerçekleşen Yönetmenliğini Emrah Eren’in yaptığı meşhur Hayvan Çiftliği oyununda asistanlık yaptım. Böylesine bir oyunun parçası olmak, sahne altında ve arkasında yeni tecrübeler kazanmak harika bir deneyim oldu benim için. Başta Yönetmenimize ve tabii ki tüm ekip arkadaşlarıma teşekkürlerimi tekrar tekrar sunmaktan gurur duyarım. Şimdi provalarına yeni başladığımız bir oyunumuz var. Her şey netleşince onunda bilgilerini paylaşacağım. Bu sezon fırsat kalırsa tekrar dizi yapmak istiyorum. Bu vesile ile görüşmeleri devam eden projeler var. Umarım en hayırlısı olur.
Bu aralar kurduğun en büyük hayal ne bizimle paylaşır mısın?
Bir Totemim var uzun süredir. Belki bilenler vardır: ‘ İNANIYORUM ‘ Hayatta her şey inanmak ile başlar. Ben hayal kurabildiğim her şeye inanıyorum önce. Hayalini kurabildiysem gerçekleşmesi mümkündür. Bir duadır inanmak… Bu yüzden benimle yaratan arasında kalır. Ama bir ev, Bir arabaya hayır demem…. (Gülüyor)
NASIL BİR TİYATRO?
Bakırköy Belediye Tiyatroları oyuncularından birisin. Nasıl bir tiyatro istiyorsunuz? Sözleşmeli oyuncular kadrolaşma karşısında mağdur oldu bildiğim kadarıyla son durum nedir?
İstanbul Bakırköy Belediye Tiyatroları (BBT) yönetimi ile oyuncuları arasındaki gerilim geçen yıl Ağustos ayında Genel Sanat Yönetmeni Kadriye Kenter’in işine son verilmesiyle başladı. Aylar geçmesine rağmen yeni bir sanat yönetmeni seçilmemesine de ‘BBT seçim istiyor’ kampanyasıyla tepki gösterdik. Geçtiğimiz ay Bakırköy Belediye Tiyatrosu’nda 59 oyuncunun sözleşmelerinin askıya alınması ile bu gerilim hız kazanmaya başladı. Sonrasında 27 oyuncu ve üç müzisyenin işine son verildi. ‘Hayvan Çiftliği’, ‘Hizmetçiler’, ‘Romeo ve Juliet’ gibi sezonun ilgi çeken oyunları da programdan kaldırıldı. Aslında her yıl oyun sezonu bittiğinde sözleşmeler feshedilir, sonra yeniden düzenlenirdi, bu duruma geçen yıl itiraz ettik, söz verilmesine rağmen tersi bir sonuçla karşılaşıp bu olaylar gündeme geldi. Belediye-İş sendikası bünyesinde Şubat 2016’ya kadar toplu iş sözleşmelerimiz bulunuyor. İşten çıkarılmaların sosyal medya üzerinden yürüttüğümüz “Nasıl bir tiyatro?” ve “BBT seçim istiyor” kampanyalarıyla da etkili olduğu söyleniyor. Neyse ki 16 Haziran’da yapılan ‘Genel Sanat Yönetmeni Seçimin sonucunda BBT oyuncularından Alican Yücesoy oy çoğunluğu ile genel sanat yönetmeni seçildi. Umarım en kısa zamanda işten çıkarılan arkadaşlarımız geri alınır ve bizler tekrar seyircimizle eksiksiz olarak oyunlarımızla ve yenileri için sezonda buluşuruz. Bunun için bir imza kampanyamız var. Lütfen herkesin imza atmasını rica ediyorum. change.org ‘ de yer alan ‘BAKIRKÖY BELEDİYE TİYATROLARI’NDA OYUNCU KIYIMI DURDURULSUN!!!

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun oldum. atv haber merkezi’nde ve Radyo Marmara’da yaptığım stajlarla deneyim kazandım. Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’nda “Eleştirel haber okuryazarlığı” eğitimi, İstanbul Film Akademi’de Filmlerle Psikoloji Sinematerapi Atölyesi ve Gümüşlük Akademi’de Ümit Ünal’la Senaryo Bakışı atölyelerine katıldım. One Dergi’de başlayan yazın kariyerime Televizyon Gazetesi.com’da ve Dipnot.tv’de muhabir, yazar ve editör olarak devam ettim. 2008 yılından bu yana televizyon üzerine yazılar yazıyor ve röportajlar gerçekleştiriyorum. Süre zarfında 2. ve 3. Antalya Televizyon Ödülleri’nde “önjüri üyesi” sıfatıyla görev üstlendim. 4 yıl boyunca Dipnot Tablet Dergi’de okurla buluştum, şimdilerde Cine Dergi’de yazı ve röportajlarımla yer almaya devam ediyorum. Kariyerimin bir diğer ayağı olan e-ticaret alanında sektörün lider şirketlerinden birinde 3 seneyi aşkın süre Editör ve Pazarlama İletişim Uzmanı olarak çalıştım. 2016 yılında atv ekranlarına gelen Kaçın Kurası adlı dizinin senaryo ekibinde yer aldım, dizi ve film senaryoları yazmaya devam ediyorum. Gizem Kaboğlu yazıları www.gizemkaboglu.com adresinde arşivlenmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.