TAORMINA, ITALY - JUNE 15: Actor Russell Crowe attends Opening Ceremony and 'Man of Steel Premiere' during the Taormina Filmfest 2013 at Teatro Antico on June 15, 2013 in Taormina, Italy. (Photo by Venturelli/Getty Images)

Russel Crowe Türkiye’de film çekecek hem de Cem Yılmaz ve Yılmaz Erdoğan’ı oynatacak deseler kimse inanmazdı. Ama bu da oldu ve 26 Aralık’ta Son Umut vizyona girecek. Bir zamanların öfkeli yıldızı artık büyük projelerin adamı. İşte Russel Crowe…

TAORMINA, ITALY – JUNE 15: Actor Russell Crowe attends Opening Ceremony and ‘Man of Steel Premiere’ during the Taormina Filmfest 2013 at Teatro Antico on June 15, 2013 in Taormina, Italy. (Photo by Venturelli/Getty Images)

Russell Ira Crowe, Yeni Zelanda doğumlu aktör. LA Confidential, Gladyatör, Akıl Oyunları, Cinderella Man, Body of Lies ve Nuh Büyük Tufan gibi çok önemli filmlerde oynamıştır. 1964’te Yeni Zelanda’nın başkenti Wellington’da doğan Crowe’un annesi Jocelyn ve babası John Alexander yemek şirketi işindeydi. 4 yaşında ailesiyle Sydney’e göç etti. Oyunculuğa küçük yaşlarda küçük rollerle burada başladı. 90’lı yılların ortasında Hollywood’a transfer olduktan sonra irili ufaklı rollerde oynamaya başladı. 1995’te Sharon Stone ve Gene Hackman ile birlikte oynadığı ‘The Quick and the Dead’ filmiyle birlikte starlar arasındaki yerini iyice sağlamlaştırmıştır. Ancak onu dünya çapında tanınan bir yıldız yapan ‘L.A. Confidential’ filmindeki sert, agresif ve tutkulu polis Bud White tiplemesiydi. Fiziği bu tür rollere uygun olsa da 1999 yapımı The Insider gibi birçok filmde birbirinden çok farklı rollerle seyircinin karşısına çıktı. The Insider’la ilk Oscar adaylığını kazandı. Ertesi yıl oynadığı Ridley Scott filmi Gladyatör, onu Hollywood süperstarları arasına soktu, Oscar ödülünün sahibi oldu. 2001 yapımı biyografik Akıl Oyunları (A Beautiful Mind) ile bir kez daha eleştirmenlerin olumlu eleştirilerini toplayan Crowe bu sefer Altın Küre Ödülü’nü kazandı. Sonraki yıllarda Cinderella Man, American Gangster, Body of Lies, Robin Hood (2010), Sefiller ve Man of Steel gibi filmlerde oynadı. 2014 yılında ilk yönetmenlik denemesini The Water Diviner filmiyle yaşamak üzere çalışmalara başladı, filmin çekimlerinin büyük bir kısmı Türkiye’de yapıldı. 1990’lı yıllarda Avustralyalı şarkıcı Danielle Spencer ile inişli çıkışlı bir ilişkisi olan Crowe, 2003’te Spencer ile evlendi. Bu evlilikten Charles Spencer Crowe (d. 2003) ve Tennyson Spencer Crowe (d. 2006) adlı iki oğlu olmuştur. 2012’de çift ayrılmıştır. Crowe Avustralya’da yaşamaktadır. Rugby hayranı olan ve çocukluğunda bu sporla ilgilenen Oscarlı oyuncu, Yeni Zelanda Rugby takımını desteklediğini, diğer spor dallarında ise Avustralya’nın ulusal takımlarını tuttuğunu açıklamıştır. Çok çabuk öfkelenmesiyle de bilinen Crowe, birçok sefer evinde ve dışarıda tartışmalarla anılmış, zaman zaman polis tarafından göz altına alınmıştır.

1967 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Bölümü'nü bitirdi. Erol Simavi Vakfı Gazetecilik Bursu'nu kazanıp iki yıllık eğitimden sonra Hürriyet Gazetesi'nde istihbarat muhabiri olarak mesleğe başladı. 1992 yılında Hürriyet Yazıişleri'ne geçti. 1993'te Spor Gazetesi'ni kuran grupta yer aldı. 1996'da Hürriyet Yazıişleri'ne döndü. 1999'da Star Gazetesi kuruluşunda bulunmak için Hürriyet'ten ayrıldı. 2000-2001 yıllarında Almanya'da Star Gazetesi'ni çıkaran grupta Yazıişleri Müdürlüğü yaptı. 2002'de Türkiye'ye dönüp Star Grubu'na bağlı olan ve yeniden yayımlanan Hayat Dergisi'nde görev aldı. Hayat Dergisi'nde ve Star Gazetesi'nde sinema eleştirmenliği yaptı. 2004 yılında Star Gazetesi Yazıişleri Koordinatörlüğü görevine getirildi. Halen Star Gazetesi İnternet Yayın Müdürlüğü ve sinema eleştirmenliğini sürdürmektedir. Star Gazetesi, Kral Müzik Dergisi ve internette çıkardığı Cinedergi'de sinema yazıları yayımlanmaktadır. 2007 yılında "Türk Sineması'nı Yönetenler" adlı yönetmenlerle yaptığı röportajları kapsayan bir kitap çıkardı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.