Arnold Schwarzenegger’in son filmi Sabotaj özel bir polis ekibinin kendi arasında hesaplaşmasını anlatıyor. Kan gövdeyi götürüyor ama suç filmi severlerin kaçırmaması gereken bir yapım…

Hollywood kanıksanmış tarzını aşıp üstündeki külleri silkmek istiyor. Bunun için de David Avery gibi çizgi dışı tarzı olan yönetmenlerin filmleriyle karşımıza çıkıyor. Amerikan polisiyeleri veya aksiyonları olabildiği kadar sert filmler olurlar. Scarface – Yaralıyüz’den, Seven – Yedi’ye kadar farklı tekniklerde aksiyon filmleri seyrettik. Bunların içinde polisiyeler ise ayrı bir yer tutar. Özellikle kirli polislerin hikayeleri değişik bir gerçeklik içinde barındırır. Söz konusu yönetmen David Ayer olunca bu gerçeklik bir adım daha öteye gidiyor. Kamera kullanışından filmin renklerine, hatta ses çalışmasına kadar sanki bir belgesel tadı filmlerinin içine siniyor. Bu farklı tarz ile Hollywood’un yıldızları ve stüdyolarının birleşmesi ise bu hafta vizyona giren Sabotaj gibi neredeyse türler arası filmlerin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Yönetmenin elinde tam bir yıldızlar ordusu var. Başrolde Arnold Schwarzenegger rol alıyor, bir narkotik timinin elebaşı John Breacher’I canlandırıyor ünlü oyuncu. Timin üyeleri de birbirinden ünlü, Avatar ve Titans’tan hatırlayacağınız Sam Worthington, The Killing dizisinin ünlü kadın polisi Mirelle Enos, en son Prisoners-Tutsak’ta seyrettiğimiz Terrence Howard, The Ghost Writer ve Hanna filmlerinden hatırlayacağınız Olivia Williams gibi tanıdık ve kalabalık bir kadrosu var filmin. Konusunu kısaca özetlersek, özel tim, bir kartelin hücre evine baskın düzenler, ama bu baskın aslında, bizzat Narkotik Büro çalışanları tarafından planlanmış ve hazırlanmış çok ince bir soygun operasyonudur. Çaldıkları 10 milyon doları saklayan sahtekâr ajanlar sırlarının güvende olduğunu düşünürken, birisi ekipteki herkesi teker teker öldürmeye başlar. Ceset sayısı giderek artarken, timdekiler de dahil olmak üzere herkes kaçınılmaz olarak şüpheli durumuna düşer. Bu şüpheler timin arasındaki arkadaşlık bağlarını koparır, dünün dostları birbirlerinin düşmanı olur. Ama bütün yaşananlar aslında parayla ilgili değildir, daha büyük bir intikamın parçasıdır. Her dakikası aksiyon ve gerilim içeren filmin bazı sahne kurguları bana Seven’ı hatırlattı. Sinematografik olarak Amerikan bağımsız sinemasının izlerini taşıyan bu film Hollywood’un yen bir arıyışı olarak da kabul edilebilir. Aşırı kanlı ve şiddet içeren sahneler olduğunu söylemeliyim. Ama bu sahneler filmin bütününün hedeflediği gerçeklik çizgisini doğrular, destekler nitelikte. Onun için beni hiç rahatsız etmedi. Son dönemde seyrettiğim başarılı bir polisiyelerden biri. Son söz olarak Arnold Schwarzenegger’den de bahsedersek, bizim Herkül yaşlanmış. Kaliforniya valiliğinden sonra çektiği filmler için de belki de yaşının en belli olduğu yapım Sabotaj. Kısacası onun da son aksiyonları olabilir bu yapımlar. 2014 yılı içinde bütün eski kurtlarla beraber rol aldıkları The Expendables 3’te seyredeceğimiz Schwarzenegger’in bir sonraki projeleri ise Terminator: Genesis ve The Legend Of Conan. Herhalde Conan’ın yaşlılığını seyredeceğiz. Sabotaj’ı polisiye sevenler kaçırmasın.

FİLMİN KÜNYESİ
Filmin orijinal adı: Sabotage
Yönetmen: David Ayer
Senarist: David Ayer
Oyuncular: Arnold Schwarzenegger, Sam Worthington, Olivia Williams ile Terrence Howard
Yapım: 2014, ABD, 109 Dak.
Yaş sınırı: 18+

 

1967 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Bölümü'nü bitirdi. Erol Simavi Vakfı Gazetecilik Bursu'nu kazanıp iki yıllık eğitimden sonra Hürriyet Gazetesi'nde istihbarat muhabiri olarak mesleğe başladı. 1992 yılında Hürriyet Yazıişleri'ne geçti. 1993'te Spor Gazetesi'ni kuran grupta yer aldı. 1996'da Hürriyet Yazıişleri'ne döndü. 1999'da Star Gazetesi kuruluşunda bulunmak için Hürriyet'ten ayrıldı. 2000-2001 yıllarında Almanya'da Star Gazetesi'ni çıkaran grupta Yazıişleri Müdürlüğü yaptı. 2002'de Türkiye'ye dönüp Star Grubu'na bağlı olan ve yeniden yayımlanan Hayat Dergisi'nde görev aldı. Hayat Dergisi'nde ve Star Gazetesi'nde sinema eleştirmenliği yaptı. 2004 yılında Star Gazetesi Yazıişleri Koordinatörlüğü görevine getirildi. Halen Star Gazetesi İnternet Yayın Müdürlüğü ve sinema eleştirmenliğini sürdürmektedir. Star Gazetesi, Kral Müzik Dergisi ve internette çıkardığı Cinedergi'de sinema yazıları yayımlanmaktadır. 2007 yılında "Türk Sineması'nı Yönetenler" adlı yönetmenlerle yaptığı röportajları kapsayan bir kitap çıkardı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.