En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ını alan Cate Blanchett 1. Elizabeth’i canlandırdığı iki filmle bu ödüle yaklaşmıştı ama Woody Allen’ın sihiri kraliçeyi taçlandırdı…

Sinema dünyasının en parlak öğesi kadın oyuncular. Bu oyuncuların içinde bazıları var ki güzelliği kadar belki de daha fazla kabiliyetleriyle öne çıkıyorlar. Çok önemli kadın oyuncular var. Ama böyle kabiliyetini odağına alabileceklerimiz az. Cate Blanchett bunların başında geliyor. Onu her zaman Meryl Streep tarzında bir oyuncu olarak gördüm. Kaliteli ve üst sınıfın temsilcisi. Aslında bu görüşüm doğrultusunda Woody Allen’ın Mavi Yasemin filminde ki rolü de böyle bir kadın. Allen oyuncuların kendi auralarını çok iyi gözlemliyor ve harika kastlar oluşturuyor. Mavi Yasemin’deki kadını hiç kimse Blanchett kadar doğru içselleştiremezdi. Zaten bunun sonucunda ilk En İy Kadın Oyuncu Oscar’ına kavuştu. Tabii bir de Blanchett’in kendi gerçek yüzü var. Bu kadar dengeli bir kişiliğe sahip olmasının sebepleri onun özel yaşamında saklı. 1969 yılında doğan Blanchett Avusturalyalı. Daha 10 yaşındayken babasını kalp krizinden kaybetmiş. Annesi bir daha hiç evlenmemiş ve kendisini çocuklarına adamış. Büyük annesinin yardımıyla aile ortamını devam ettirmişler. O oyunculuğa ilk önce tiyatro salonlarında başlamış. Daha gençken Avusturalya’da tiyatro dünyasının tanıdığı bir isim olmuş. Daha sonra Avusturalya’nın Hollywood’a açılımından o da yararlanmış. Blanchett’in en iyi arkadaşı vatandaşı Nicole Kidman. 1997 yılında senarist Andrew Upton ile evlenen oyuncu meslektaşlarının çoğunun tersine uzun süreli bir evliliği yaşamayı başarıyor. Üç çocuk sahibi Blanchett seçtiği projelerle sağlam bir hayatın ve kariyerin tuğlalarını yerine koyuyor. Başlığımızda ona boşuna kraliçe demedik. 1. Elizabeth’i iki kere canlandırdı. Daha sonra Yüzüklerin Efendisi serisinde Elflerin kraliçesi Galadriel oldu. Hollywood’un kraliçesi Katharine Hepburn’ü ondan iyi kim canlandırabilirdi ki? Aviator ile bunu kanıtladı. Tabii hep kraliçe değildi. Bazen erkek oldu. I am Not There fiminde Bob Dylan olunca herkesi şaşırttı ama Oscar adaylığını da kaptı. Böylece Oscar tarihine karşı cinsi oynayıp aday olabilen iki isimden biri oldu. Beyaz teni, sarı saçları, kemikli yapısı ve çizgi dışı güzelliğiyle bizim sinemamızın en etkileyici isimlerinden Blanchett.

1967 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Bölümü'nü bitirdi. Erol Simavi Vakfı Gazetecilik Bursu'nu kazanıp iki yıllık eğitimden sonra Hürriyet Gazetesi'nde istihbarat muhabiri olarak mesleğe başladı. 1992 yılında Hürriyet Yazıişleri'ne geçti. 1993'te Spor Gazetesi'ni kuran grupta yer aldı. 1996'da Hürriyet Yazıişleri'ne döndü. 1999'da Star Gazetesi kuruluşunda bulunmak için Hürriyet'ten ayrıldı. 2000-2001 yıllarında Almanya'da Star Gazetesi'ni çıkaran grupta Yazıişleri Müdürlüğü yaptı. 2002'de Türkiye'ye dönüp Star Grubu'na bağlı olan ve yeniden yayımlanan Hayat Dergisi'nde görev aldı. Hayat Dergisi'nde ve Star Gazetesi'nde sinema eleştirmenliği yaptı. 2004 yılında Star Gazetesi Yazıişleri Koordinatörlüğü görevine getirildi. Halen Star Gazetesi İnternet Yayın Müdürlüğü ve sinema eleştirmenliğini sürdürmektedir. Star Gazetesi, Kral Müzik Dergisi ve internette çıkardığı Cinedergi'de sinema yazıları yayımlanmaktadır. 2007 yılında "Türk Sineması'nı Yönetenler" adlı yönetmenlerle yaptığı röportajları kapsayan bir kitap çıkardı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.