Bu ay ‘Uzun Filmin Kısası’ köşemizin konukları “Eksik” adlı kurmaca kısa filmleriyle Altın Koza ödülünü alan Umut Subaşı ve Eren Çukurluöz…

Öncelikle biraz kendinden bahseder misin?

Umut Subaşı: Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarımı Bölümü’nde öğrenim görüyoruz. Filmler çekiyoruz.

Senin için kısa filmin tanımı nedir?

Eren Çukurluöz: Sinema disiplini içerisinde öykü anlatmaya dair kendine has dinamikleri olan bir alan olarak görüyoruz kısa filmi.

Kısa filmi bir araç olarak mı görüyorsun? Yoksa söz gelişi bir 10 yıl sonra da, kısa filmler çekeceğim diyor musun?

Umut Subaşı: Kısa filmi uzun metraja geçiş için değil ama kendimi ifade edebilmek için bir araç olarak görüyorum. Anlatmak istediğim şeyi en iyi kısa filmle anlatabileceğimi düşüyorsam on yıl sonra da kısa film çekiyor olurum.

Eren Çukurluöz: Bir filmin uzunluğuna kısalığına öykünün kendisinin karar verdiğini düşünüyorum. Bu nedenle de aradan ne kadar zaman geçerse geçsin, öyküyle paralel olarak, kısa filmi terk etmek gibi bir durumum söz konusu değil.

“Eksik” Altın Koza’da önemli bir başarıya imza attı. Neler hissettiriyor bu durum? Geleceğe dair ne gibi hayaller kurduruyor?

Eren Çukurluöz: Altın Koza gibi önemli bir festivalden ödülle ayrılmak elbette sevindirici. İleride gerçekleştirmeyi planladığımız işler için de büyük bir motivasyon kaynağı oldu bizim için.

Sence hızla gelişen teknolojinin, kısa filme ne gibi katkıları olabilir? Neler götürür?

Umut Subaşı: Hızla gelişen teknolojiyle birlikte film çekebilmek ekonomik açıdan çok daha rahat hale geldi. Film yapmaya niyetli insanlar olarak beş altı sene öncesine göre bile çok şanslı olduğumuzu düşünüyorum. Handikap olarak teknik açıdan bazı şeyleri başardıktan sonra içeriğe –belki de işin özüne- yeteri kadar özen göstermemek yanılgısına düşmeyi söyleyebilirim.

Örnek aldığın, sinemasını sevdiğin, yerli ve yabancı yönetmenler kimler? Hangi oyuncularla çalışmak isterdin?

Umut Subaşı: Melies’den Apichatpong’a, birbirinden çok farklı birçok yönetmenden etkilendiğimi söyleyebilirim. Özel olarak çalışmayı istediğim bir oyuncu yok.

Eren Çukurluöz: Sevdiğim oldukça fazla yönetmen var; hepsini saymak mümkün değil. Ama her ne kadar başka zamanların, başka kafa yapısındaki yönetmenleri de olsalar Pasolini’nin ve Amenabar’ın sinemasına çok büyük saygı ve hayranlık duyuyorum. İlk göz ağrım onlardır diyebilirim. Türkiye’den ise, her filmleriyle olmasa da, Ümit Ünal ve Reha Erdem sevdiğim yönetmenlerdir. Oyuncu konusunu düşünmemiştim hiç. Yine de Laurent Lucas ile çalışmak şahane olabilirdi.

Türkiye’deki film festivalleri ve kısa filmcilere yaklaşımları konusunda neler söylemek istersin?

Umut Subaşı: Türkiye’de festivallerin büyük bir çoğunluğu, kısa film gösterimlerini kalibrasyonu bozuk projektörlerle ve dvd standardında yapıyor hala. Kısa filmcilerin emeğine karşı gösterilen bu özensizlik çoğu festivalin kısa filme yeterli önemi vermediğinin en basit örneği bence.

Son olarak gelecek planlarından bahsedelim…

Eren Çukurluöz: Şimdilik yeni filmler yapabilmek üzerine bütün çalışmalarımız. Okulu da bitirmek istiyoruz bu arada.

1979, İstanbul doğumlu. 2001 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Malzeme Mühendisliği’nden yüksek lisansla mezun olmasına rağmen, üniversite yıllarında yaptığı sinema kulübü başkanlığı sayesinde, geleceğini ve mesleğini sinema-tv üzerine kurmaya karar verdi. Çeşitli kısa film, belgesel çalışmalarıyla işe koyulan ve Yıldız Kısa Film Festivali'nin kurucularından olan Fırat Sayıcı, yurt çapında çeşitli kısa film festivallerinde de jüri üyeliği yaptı, kısa film üzerine workshoplar düzenledi. 2008’de Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünden mezun olan Fırat Sayıcı, Selçuk Üniversitesi Radyo-Televizyon-Sinema Bölümünde yüksek lisans ve doktora öğrenimini tamamladı. SİYAD üyesidir. TRT'de metin yazarı olarak başladığı televizyon macerasında birçok kanalda çeşitli programlarda görev aldı, sinema programları yaptı. Kurduğu Mad Informatics Ajansı’yla sinema-tv ve eğlence sektörüne PR ve sosyal medya hizmeti vermeye başlamıştır. "Türk Sinemasında Gerçekçilik" ve "Yeni Başlamayanlar İçin Sinema" adında iki sinema kitabı yayınlanmıştır. Esenyurt Üniversitesi Radyo Tv. ve Sinema bölümünde Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.