Hep söylerim sinema hayatın aynasıdır diye. İşte bu kuralın ne kadar gerçek olduğunu anlatan bir filmle karşı karşıyayız bu hafta,  Zor Kazanç – Pain & Gain…

Michael Bay’in yönettiği, Mark Wahlberg, Dwayne Johnson, Anthony Mackie, Ed Harris ve Tony Shalhoub’un başrolünü oynadığı filmin konusu gerçek bir öyküye dayanıyor. Film bu yıl Killer Joe ve Killing Them Softly ile beraber seyrettiğim en iyi eleştirel film. Her üç film de ABD toplumunun yozlaşmasını çarpıcı, absürt ve komik bir şekilde veriyor. Fakat Zor Kazanç gerçek bir hikayeye dayanmasıyla bir adım öne geçiyor. Vücut geliştirmeyi saplantı haline getirmiş üç adamın Amerikan rüyasının peşinden gidip nasıl büyük bir suç batağının içine battıklarını anlatıyor film. Daniel küçük yaştan itibaren vücuduna dikkat eden ve bu yolla toplum içinde yer edineceğine inanan bir adamdır. Aynı jimnastik salonunda çalıştığı arkadaşı Adrian’ı da etkisi altına almıştır. Fakat yıllar geçtikçe monoton bir döngünün içinde kaldığını görür. Bunalımın eşiğindeyken üç kağıtçı bir yaşam koçunun verdiği konferansa katılır. Bu saçma ve basit konferanstan etkilenen Daniel hayatının dizginlerini ele almaya ve jimnastik salonundan tanıdığı bir para babasını soymaya karar verir. Arkadaşı Adrian’ın dışında hapisten yeni çıkmış ve yanlarında çalışmaya başlamış olan Paul’ü de işin içine sokar. Böylelikle bir plan yapar ve Viktor’u kaçırırlar. İşkence ile imza alarak parasını ve gayrimenkullerini kendi üzerlerine geçirirler. Sonunda da Viktor’u öldürmeye karar verirler. Fakat olaylar çığrından çıkar.

Film iki türlü değerlendirilebilir. Birincisi bazen gerçek hayatın sinemada en absürt hikayelerden bile absürt olabileceğidir. İkincisi ise içten içe yıkılan, yozlaşan Amerikan toplumunu resmetmektedir. Filmdeki karakterler muhteşem bir gözlemle yaratılmış. Amerikan toplumu şu anda neredeyse ikiye ayrılmış durumda. Bir yanda sağlıklı yaşamı ve vücut geliştirmeyi takıntı haline getirmiş bir kesim diğer yanda da televizyon karşısında fast food’a esir olmuş kesim. Bu ayrım temelinde kapitalist sistemin yarattığı iki tür aslında. İkisi de tüketim üzerine kurulu ve sonunda yozlaşmayı getiren alışkanlıklar. İnsanın kendini tanımak veya kişiliğini geliştirmek yerine vücudunu güzelleştirmesi, doymak bilmez açgözlülüğünün beslenmesinin ürünü. Bunun yanında ABD’nin dünyaya ihraç ettiği köşe dönücü tiplemesinin en büyük tetikleyicisi de Amerikan rüyası kavramı. Filmin konu aldığı hikaye bütün bunları o kadar absürt bir şekilde gösteriyor ki, filmin başlangıcında bu bir gerçek hikayedir ibaresini koymuşlar bir de tam final öncesinde “Bu hala gerçek hikayedir” yazısını koyup seyirciye hatırlatma ihtiyacını duymuşlar. Yönetmen Michael Bay’i popüler filmlerin, bilimkurguların yönetmeni olarak biliriz; bu sefer bizi şaşırttı ve bence çok farklı bir türle büyük başarıya imza attı. Bu filmi mutlaka seyretmelisiniz.

FİLMİN KÜNYESİ
Filmin orijinal adı: Pain & Gain
Yönetmen: Michael Bay
Senarist: Christopher Markus
Oyuncular: Mark Wahlberg, Dwayne Johnson, Ed Harris, Anthony Mackie, Tony Shalhoub, Rob Corddry, Ken Jeong
Tür: Aksiyon, Komedi
Yapım: 2013, ABD, 129 Dak.

1967 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Bölümü'nü bitirdi. Erol Simavi Vakfı Gazetecilik Bursu'nu kazanıp iki yıllık eğitimden sonra Hürriyet Gazetesi'nde istihbarat muhabiri olarak mesleğe başladı. 1992 yılında Hürriyet Yazıişleri'ne geçti. 1993'te Spor Gazetesi'ni kuran grupta yer aldı. 1996'da Hürriyet Yazıişleri'ne döndü. 1999'da Star Gazetesi kuruluşunda bulunmak için Hürriyet'ten ayrıldı. 2000-2001 yıllarında Almanya'da Star Gazetesi'ni çıkaran grupta Yazıişleri Müdürlüğü yaptı. 2002'de Türkiye'ye dönüp Star Grubu'na bağlı olan ve yeniden yayımlanan Hayat Dergisi'nde görev aldı. Hayat Dergisi'nde ve Star Gazetesi'nde sinema eleştirmenliği yaptı. 2004 yılında Star Gazetesi Yazıişleri Koordinatörlüğü görevine getirildi. Halen Star Gazetesi İnternet Yayın Müdürlüğü ve sinema eleştirmenliğini sürdürmektedir. Star Gazetesi, Kral Müzik Dergisi ve internette çıkardığı Cinedergi'de sinema yazıları yayımlanmaktadır. 2007 yılında "Türk Sineması'nı Yönetenler" adlı yönetmenlerle yaptığı röportajları kapsayan bir kitap çıkardı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.