Fransa’da yaşayan yönetmen Tunç Okan ‘’Yemek yedik, el sıkıştık. Ama ben film için parayı bulduğumda Anthony Quinn vefat etmişti. O rol şimdi Ahmet Mekin’in oldu oda harika oynadı’’ dedi.

Otobüs ve Sarı Mersedes filmlerinin Fransa’da yaşayan Türk yönetmen Tunç Okan’ın yeni filmi Umut Üzümleri seyirciyle buluştu. Film, Türkiye, Almanya, Romanya ve Fransa’da gösterilecek. Başrollerinde Ahmet Mekin, Yetkin Dikinciler, Altan Erkekli gibi usta isimler paylaşıyor. Fakir Baykurt’un Kaplumbağalar adlı eserinden uyarlanan Umut Üzümleri filminin müziklerini de pop müziğin ünlü sesi Nilüfer seslendirdi. Kırım Tatar Köyü’nde geçen filmde birey-sistem çatışmaları üzerinden değişen üretim ve yaşam biçimleri mizahi bir dille anlatılıyor. Usta yönetmen Tunç Okan’la filmi ve sinema sektörü hakkında konuştuk…

Neden bu kadar ara verdiniz?

Hayat çok çabuk geçiyor, olmayınca olmuyor, bir de kendi başıma film yapma olanaklarım kısıtlı olduğu için finans bulmak zor. Fransa’da yaşayan bir Türk yönetmen olarak hayatıma Fransa’da devam ediyorum. Bütün yapımcılık görevini üstlendim yoksa yapamayacaktım. Yaşam felsefem prensibim kaliteli işler yapmak. Yaptığım işten zevk almak en iyisini yapmak. Onun içinde yapabilmek koşullarını bulamıyorsam yapmıyorum. İlla film çekmeliyim diye de derdim yok benim.

Yeni dönem Türk Sineması için neler söylemek istersiniz?

Türk Sinemasının dışarıya dünyaya pencere açması gerekiyor. Dışarıya ortak yapımlara gitmesi gerekiyor ki içine düştüğü şu kısır çarktan kurtulsun. Diziler Türk sinemasına bana göre çok büyük zarar veriyor. Bütün oyuncular hayatını dizilerden kazanıyor. Sinemadan para kazanan hemen hemen kimse yok. Seyircilerde tembelleşti hazır önüne geliyor kalkıp gitmeleri zor geliyor. Dizi işi sanat değil ki tamamen fabrikasyon bir iş. Umarım sayıları azalır da Türk Sineması canlanır.

Neler önerirsiniz?

Sinemanın endüstrileşmeye gitmesi lazım bunun içinde sağlam bir yapımcıya ihtiyaç vardır. Öyle bir yapımcı olacak ki her sene değişik 2- 3 tane film yapabilecek. Türk pazarın durumu ortada, yurtdışında yabancı ortaklıklara girecek. Bunun içinde sektörü iyi bilen yabancı dili olan kendini yetiştirmiş, macera sever, girişken yapımcı ve ekibinin olması gerekir.

Gelelim ‘Umut Üzümleri’ne ciddi bir komedi olarak yorumluyorsunuz.

Belli bir mizahı olan film. Ders verir gibi çok seviyeli bir çalışma çıktı ortaya. Yaptığımız gösterilerde seyirci gülüyor sonra duygulanıyor ve ağlıyor. Bu kez seyirci için bir film yapmak istedim. Seyirci olmadan dünyanın en güzel gösterisini yapın neye yarar ki. Onun içinde ya güldüreceksiniz ya da ağlatacaksınız. Ben bu filmde ikisini de yapabiliyorsam ne mutlu bana. Kritik edenler gülmekten de ağlamaktan da hoşlanmıyorlar böyle filme bakacaksın genelde kötümser oluyor bu filmler aman ne şaheser diyorlar. Seyirci işte bu şaheserlere para verip de hafta sonunu geçirmek istemeyebilir. Eğlenmek istiyor seyirci. Seyirciyi çeken derin mesajı olan filmlerin sayısı o kadar az ki bunların başında Guguk Kuşu gelir. Böyle filmleri yapmak kolay değil ancak 10- 20 senede bir gelir.

Umut Üzümleri’nin mesajı nedir?

Bu filmin mesajı çok aslında seyirci bulsun istiyorum. Yaşam felsefesi üzerine insan niye yaşar gayesi nedir insana inanan film. Yaşamın anlamı çok uluslararası konu olmaya başlayan idare eden bürokratik mekanizmayla birey arasındaki çatışma.

Anthony Quinn oynayacakmış başrolde değil mi?

Anthony Quinn oynayacaktı, Ahmet Mekin oldu. Benim finans bulmamı ömrü yetmedi Quinn’in. Anlaştık herşey hazırdı Amerika’da buluştuk. Bu arada yazar Fakir Baykurt vefat etti. Bekleyemediler.

Neden Fransa’ya gittiniz ?

Bir şeyler arıyordum çok gençtim, 22 yaşında Star olmuştum. Ses mecmuasını kapak yıldıyızdım ilk başrolüm Türkan Şoray’la beraber Veda Buse’si filmiydi. Bir şeyler arıyordum çok gençtim ve gittim. Ama hiçbir zaman kopmadım ülkemden…

Ajda Pekkan’la bile filminiz var…

Evet o benden önceki kapak yıldızıydı. Çok değişti. Hatıralarıma çok bağlıyım ama eskisi gibi hiç birşey kalmıyor her şey değişiyor. Ajda Hanım’ın değişimi de iyi bir şey aslında, inşallah kendisir diyorum.

Oyunucularınızın performansları için neler söylemek istersiniz?

Birinci sürpriz Ahmet Mekin’den geldi. Altında kalkamam dedi. İkna ettik. Eşşeğe bindi, fiziksel ve ruhsal evrim yaptı. Kuyuya indi, çardağa çıktı, sapanlar attı inanılmaz bir fizik performansı gösterdi. Çok şey kattı görenler dışarıda yaptığımız ufak gösterilerde kim bu Amerikalı oyuncu diyorlar. Altan Erkekli sıkıcı roldü baktım ki madem bulmuşum büyüttüm rolü, Yetkin Dikinciler zor roldü kolay değildi altından kalktı bana göre filmin ilginç bir yanı var. 7 başrol oyuncu eksilmeden gidiyor. Dengeli şekilde götürmek zordur o yüzden ben çok mutluyum. Sinema olarak uzun vade de kalabilecek bir film çıktı.

Nil Özer

nil.ozer@yahoo.com

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.