Mandatory Credit: Photo By Theo Kingma / Rex Features Brad Pitt 'Babel' film photocall, Universal City, California, America - 28 Sep 2006

18 Aralık 1963’te İngiliz kökenli üç çocuklu bir ailenin en büyük çocuğu olarak Oklahoma’da dünyaya geldi. Gerçek adı William Bradley Pitt’ti.

Mandatory Credit: Photo By Theo Kingma / Rex Features
Brad Pitt
‘Babel’ film photocall, Universal City, California, America – 28 Sep 2006

Gazetecilik öğrenimi almak üzere Columbia’daki Missouri Üniversitesi’ne kaydoldu. 1986 yılında mezun olması için yalnızca iki kredisi kalmışken şansını Hollywood’da denemek için okuldan ayrıldı. Hollywood’a gittikten sonra Pitt’e altı yıl süreyle Roy London oyuncu koçluğu yaptı.1989’da, ilk ciddi beyaz perde deneyimi olan Cutting Glass filminde Dwight Ingalls rolünde izleyiciyle buluştu. Pitt’in beyaz perdedeki ilk başrolü 1988 yazında Yugoslavya’da çekilen Dark Side Of The Sun filmiyle oldu. Filmin çekimleri bitmiş olmasına rağmen savaşın başlaması nedeniyle, vizyona girmesi seneler sonra gerçekleşti.

Brad Pitt’in geniş kitlelerce tanınmasını sağlayan filmi 1991 tarihli Thelma & Louise oldu. Ridley Scott’ın yönetmenliğini yaptığı film, Amerika’da büyük ilgi görmüştü.Ralph Bakshi’nin yönetmenliğini yaptığı 1992 tarihli Cool World filminden sonra Robert Redford’un yönetmenliğinde, Craig Sheffer’la başrolleri paylaştıkları ve en iyi sinematografi dalında oskarı kucaklayan A River Runs Through It (Bizi Ayıran Nehir) filminde rol aldı. 1993 yılında bir yol filmi olan Kalifornia için kamera karşısına geçti.

1994’te Anne Rice’ın aynı isimli romanından beyazperdeye aktarılan Interview With The Vampire(Vampirle Görüşme) filminde Louis de Pointe du Lac rolüyle beyazperdedeki önemli performanslarından birini daha gerçekleştirdi.

Aynı yıl usta oyuncu Anthony Hopkins’le birlikte, Aidan Quinn ve Julia Ormond gibi önemli oyuncularla kamera karşına geçtiği Legends of the Fall filmi geldi. 1995 Brad Pitt’in sinematografisi için yine oldukça verimli bir yıl oldu. Se7en filminde rol aldı, ayrıca Twelve Monkeys’te Bruce Wills’le başrolü paylaştı. Sleepers, The Devil’s Own, Meet Joe Black, Fight Club, Snatch, Spy Game, The Mexican, Ocean’s Eleven, Troy gibi çok önemli filmlerde rol aldı.

Oceans Twelve’de kamera karşısına geçtikten sonra, 2005’te Doug Liman’ın yönetmenliğini yaptığı ve Angelina Jolie ile başrolleri paylaştığı Mr.&Mrs. Smith filminde rol aldı. Pitt, 2006’da Alejandro González Iñárritu’nun yönetmenliğini yaptığı, 2007 Golden Globe ödüllerinde en iyi film ödülünü kucaklayan ve oskara en iyi film dalında aday olan Babel filminde rol aldı.

Benjamin Button’ın Tuhaf Hikayesi, Soysuzlar Çetesi, Hayat Ağacı, Kibarca Öldürmek son yıllarda rol aldığı filmler. Bir hayli güçlü filmografisi olan oyuncu bu ay karşımıza Marc Forster imzalı Dünya Savaşı Z filmiyle çıkacak. Film insanlar ve zombiler arasındaki sıra dışı bir savaşı anlatacak.

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.