Bir korku sineması klasiği olarak zombi; yavaş yürüyen ve öldürülmesi kolay olduğundan belki de, çoğu insanın korktuğu bir yaratık olmasa da yıllardır popülerliğini korumakta.

Vampirler, kurt adamlar, cadılar televiyonu istila etmişlerken,”zombi”ler de geri durmadı; bu klasik temaya sıcak bakan yapımcılar sayesinde onlara da bir şans tanında. Biz de sizin için son on yılda ekranlarımza gelen zombi temalı dizileri şöyle bir derledik.

 The Walking Dead

Robert Kirkman, Tony Moore ve Charlie Adlard’ın aynı isimli çizgi roman serisinden uyarlanan The Walking Dead, The Shawshank Redemption, The Green Mile, The Majestic gibi başarılı filmlerin ünlü yönetmeni Frank Darabont’un yaratıcılığı ile buluştu televizyon ekranıyla. Darabont dizinin pek çok bölümüne yazar olarak katkıda bulunmakla birlikte, pilot bölüm Days Gone Bye’ı da yönetti. AMC kanalında yayınlanan dizi 31 Mart’ta yayınlanan “Welcome to the Tombs” bölümüyle 3.sezon finalini yaptı.

The Walking Dead; uzun süre komada kalan Şerif Rick Grimes’ın (Andrew Lincoln), komadan uyandığında tüm dünyanın bir zombi saldırısı altında olduğunu öğrenmesi ve ailesini bulmak için yollaara düşmesi ile açılış yaptı. Hikayenin ilerlemesiyle dizi daha çok hayatta kalma mücadelesi veren, “Öl ya da Öldür!” ilkesini sindirmeye çalışan ve gün geçtikçe verdiği kayıplar sebebiyle acımasızlaşan bir grup insanın yolculuğunu anlatan bir yapım haline geldi. Oldukça başarılı ve ses getiren bir ilk sezonun ardından “Zombili Aile Dramı” tadındaki oldukça vasat bir ikinci sezon geldiyse de; dizi üçüncü sezon ile tekrar bir başarı ivmesi kazandı. Çizgi Roman ile hikaye oldukça örtüşüyor olsa da, dizi çizgi roman kadar sert değil. Ayrıca dizide yer alan bazı karakterler çizgi romanda yok, örneğin Norman Reedus tarafından canlandırılan Daryl Dixon karakteri çizgi romanda bulunmuyor. İlk sezonda yardımcı karakter olarak dizide yer alırken o kadar sevildi ki 2. Ve 3. Sezonlarda dizinin ana karakterlerinden biri haline geldi.

Dizide yer alan diğer oyuncular ise şu şekilde; Sarah Wayne Callies (Lori); Steven Yeun (Glen); Chandler Riggs (Carl); Melissa McBride (Carol); Lauren Cohan (Meggie); Laurie Holden (Andrea); Jon Bernthal (Shane); Danai Gurira (Michonne); David Morrissey (The Governor)

 In the Flesh

In the Flesh oldukça sıra dışı bir zombi dizisi. BBC 3 kanalında yayınlanan bu dizide konumuz hayatta kalmaya çalışan insanlar değil; tedavi ve rehabilitasyonlarının ardından ailelerine geri dönmüş, topluma uyum sağlamaya çalışan zombiler. Kieren, “The Rising” denen günde pek çok kişi ile birlikte ölümden dönen bir zombi. Devlet “Zombi” oluşa bir tedavi buluyor, yürüyen ölüler hergün aldıkları ilaçlarla normal birey haline gelmeye başlıyorlar. Ve Kieren’da ilaç tedavisi ve terapinin ardından iyileştiğine inanıldığında ailesine geri gönderiliyor. Ancak büyük şehirlerde tedavi görmüş zombilerin topluma kazandırılması her ne kadar hoş karşılanıyor olsa da; zombi istilası sırasında çok zarar görmüş ve kendi kendilerini korumaya alışmış küçük kasabalarda durum hiç de öyle değil. Halk, “canavar”, “şeytan” olduğuna inandığı “zombi”lere karşı büyük bir kin gütmekte ve bu sebeple Kieren’da saklanmak zorunda kalıyor.

Zombi temasına rağmen In the Flesh aslında daha çok topluluklardaki linç psikolojisi, farklı olanın dışlanması, ayrımcılık ve nefret suçları gibi sosyolojik konulara değinen oldukça derin bir dizi.

17 Mart’ta yayınlanmaya başlayan üç bölümlük bu dizinin hikayesi bir yarışmada keşfedilmiş ve yazarı da Dominic Mitchell. Doctor Who’nun “Vincent and the Doctor“ ve “The Vampires of Venice“ bölümlerini de yönetmiş Jonny Campbell tarafından yönetilen “In the Flesh”in kadrosundaki isimler şu şekilde: Luke Newberry (Kieren Walker), Alex Arnold (Alex), Steve Cooper (Steve Walker), Marie Critchley (Sue Walker), Stephen Thompson (Philip Wilson), Sandra Hugget (Shirley Wilson), Gerard Thompson (Dean), Kevin Sutton (Gary)

 Bite Me

Machinema tarafından hazırlanan ve yayınlanan bu web serisi maalesef ülkemizde çok bilinmeyen ama oldukça başarılı (ve de eğlenceli) bir zombi dizisi. 2 sezonda toplamda 15 bölüm yayınlandı; bölüm uzunluklarının 19 dakika civarında olduğu da düşünülürse tadı damakta kalan bir yapım da diyebiliriz “Bite Me” için.

3 bilgisayar oyunu fanatiği arkadaş, Los Angeles’ta yaşanan bir zombi istilasında hayatta kalmak için oyunlardan öğrendiklerini kullanmaları gerektiğinin farkına varır ve hayatlarında ilk kez öne çıkma fırsatı bulurlar. Bilgisayar Oyunu tadındaki bu dizideki elbetteki büyük prodüksiyonlardaki gibi bir görsel efekt, makyaj vs. beklememek gerekiyor; bu diziyi eğlenceli kılan yapılan göndermeler; modern zaman yıldızlarından tutun da, klasik korku filmlerine, türlü çeşit bilgisayar oyununa pek çok gönderme bulunuyor dizide. Dizi severler kadar, “gamer”ların da ilgisini çekeceğine inanıyoruz.

Serinin çok da ünlü olmayan ve muhtemelen tanımadığınız oyuncuları ise şu şekilde; Yousef Abu-Taleb (Jeff); Justin Giddings (Greg ); Ryan Welsh (Mike); Dani Lennon (Shawna); Risdon Roberts (Lauren)

 Dead Set

Dead Set; İngiliz e4 kanalı yapımı beş bölümlük bir mini dizi. Big Borther (bizdeki adıyla Biri Bizi Gözetliyor) Yarışması’nın eleme gecesi ile başlıyor dizi. Big Brother Evinde yaşayan yarışmacılar hiçbir şeyden habersizken dünya bir zombi istilası ile karşı karşıya geliyor, set ve çevresi de bu durumdan etkileniyor elbette ve ortalık karışıyor. Hikaye ilerledikçe hayatta kalan bir avuç insan olduğunu, bunların büyük kısmının da bu evde olduğunu öğreniyoruz, zombilerin eve daha da çok yaklaşmasıyla ise aksiyonun dozu artıyor ve finale kadar hiç azalmıyor.

2008 yapımı dizide zombiler alışık olduklarımız gibi yavaş yavaş yürümüyor, 28 Fün Sonra filmlerindeki gibi çok daha hızlı hareket etmekteler. Ayrıca diğer dizilerin aksine bu dizi biraz daha “yetişkin” içeriğine sahip; vahşet sahneleri ile 18 yaş üzerindeki izleyiciye uygun bulunmuş. Zombiler üzerinden toplum eleştirisi yapan (aslında biraz da göze sokan) Dead Set sonlara doğru kara komedi kıvamına gelmekte.

Kadroda yer alan isimler ise şöyle; Jaime Winstone (Kelly); Andy Nyman (Patrick); Riz Ahmed (Riq); Warren Brown (Marky); Liz May Brice (Alex); Beth Cordingly (Veronica)

 Death Valley

Listemizin en matrak dizisi sanıyoruz Death Valley. Çünkü bu dizide sadece zombiler yok! Vampirler, kurt adamlar ve zombiler normal hayatın bir parçası oluyorlar ve hatta bu doğa-üstü yaratıkların yol açtığı sorunlara karşı bir polis birliği kuruluyor; Undead Task Force (Ölümsüzlerle Mücadele Birimi) İşte biz de bu dizide Los Angeles’ta Undead Task Force’un maceralarını onlar hakkında program yapmaya çalışan bir televizyoncunun gözünden izliyoruz. Korku ya da dramadan daha ziyade, komedi (yer yer parodi, yer yer kara komedi belki de) türündeki bu MTV dizisi 12 bölümlük ilk sezonunun ardından maalesef iptal edildi.

Curtis Gwinn tarafından yaratılan dizide yer alan isimler ise şöyle; Texas Battle (John); Bryce Johnson (Billy); Tania Raymonde (Carla); Charlie Sanders (Joe); Bryan Callen (Dashell); Caity Lotz (Kirsten)

BURCU MERCAN

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.