G.I. Joe aslında yeni bir seri değil. 1980’lerden itibaren televizyon filmleri ve mini dizilerle ABD izleyicisinin karşısına çıktı.

Bütün dünyada ise 2009 yılında G.I. Joe Kobra’nın Yükselişi filmiyle tanındı. 300 milyon dolardan fazla yaptığı gişe geliri yapımcılarının yeni filmleri çekmekteki kararlılığını tetikledi. Üstelik bu tür ABD militarizmini zirveye taşıyan filmlere hükümetlerinin verdiği destek ortadayken yapımcılarının başka da yapabileceği bir şey yoktu. G.I. Joe ABD ordusunun özel bir birimi, Snake Eyes, Duke, RoadBlocke gibi çeşitli dövüş sanatlarında uzman milliyetçi bir grup. Pakistan’da siyasi lider öldürülünce toplumsal karışıklık baş gösterir. İç savaş çıkmak üzereyken bu ülkedeki nükleer silahların güvenliği ABD hükümetini endişelendirir. Bunun üzerine G.I. Joe ekibi görevlendirilir. Pakistan’a yapacakları bir müdahaleyle bombaları etkisiz hale getireceklerdir. Müdahale başarılı olur ama ABD Başkanı’nın sebebi anlaşılamayan kararı ile ekip yok edilir. Canlı kalan üç G.I. Joe mensubu hem intikamlarını alacaklardır hem de ABD başkanının güvenirliğini sorgulayacaklardır. Filmin muhteşem bir görsel şölen olduğunu söylemeliyiz. Üç boyutun en etkileyici kullanıldığı sahneler bu filmde. Özellikle dağlardaki Kungu Fu ustalarının dövüşleri, uçurumlarda yaptıkları hareketler üç boyut tekniğiyle birleşince izleyiciyi gerçekliğiyle ele geçiriyor film. Fakat bu filmi sadece iyi çekimlere sahip olan, teknolojik olarak başarılı bir film diye geçiştiremeyiz. Bu neredeyse 1940’lardan beri süregelen ABD hükümetleriyle Hollywood ilişkilerinin etkili olduğu filmlerin son örneklerinden. Bruce Willis ve Dwayne Johnson gibi cumhuriyetçiliğiyle tanınan yıldızların filmin içinde olması da bu değerlendirmemizi sağlamlaştırıyor. Şöyle düşünün ki filmin finalinde ABD başkanı G.I. Joe’lara “Başkaları size G.I. Joe diyebilir ama bizim için kahramanlarsınız” diye sesleniyor. Yani Afganistan’da, Irak’ta savaşan askerlerin izdüşümü G.I. Joe’lar. Filmin başlangıcında bir ülkede iç karışıklık oluyor ve ABD bu ülkeye silahlı müdahale yapma hakkını kendinde buluyor. İzleyiciden de bu haklılığı kabul etmesi bekleniyor. İzleyici kendine şu soruyu sorduğu anda filmin bütün hikayesi aslında patlıyor, Pakistan’da senin işin ne? Onun iç karışıklığından sana ne? Kendi ekonomik ve silahlı gücüne güvenip her istediğini yapma hakkına sahip misin? İnsan hakları, milletlerin özgürlüğü gibi kavramlar artık senin için hiç bir şey ifade etmiyor mu? Eğer bu sorularla filme giderseniz benim gibi sinir içinde koltuğunuza yapışırsınız. Onun için hiç bunları düşünmeyin üç boyutlu filmin patlamalarını, aksiyonunu seyredin gitsin. Eğlenmek için birebir G.I.Joe: Misilleme…

FİLMİN KÜNYESİ
Filmin orijinal adı: G. I. Joe: Retaliation
Yönetmen: Jon M. Chu
Senarist: Rhett Reese
Oyuncular: Cate Dwayne Johnson, Jonathan Pryce, Byung Hun Lee, Elodie Yung, Ray Stevenson, D. J. Cotrona
Tür: Aksiyon
Yapım: 2013, ABD, 110 Dak.

1967 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Bölümü'nü bitirdi. Erol Simavi Vakfı Gazetecilik Bursu'nu kazanıp iki yıllık eğitimden sonra Hürriyet Gazetesi'nde istihbarat muhabiri olarak mesleğe başladı. 1992 yılında Hürriyet Yazıişleri'ne geçti. 1993'te Spor Gazetesi'ni kuran grupta yer aldı. 1996'da Hürriyet Yazıişleri'ne döndü. 1999'da Star Gazetesi kuruluşunda bulunmak için Hürriyet'ten ayrıldı. 2000-2001 yıllarında Almanya'da Star Gazetesi'ni çıkaran grupta Yazıişleri Müdürlüğü yaptı. 2002'de Türkiye'ye dönüp Star Grubu'na bağlı olan ve yeniden yayımlanan Hayat Dergisi'nde görev aldı. Hayat Dergisi'nde ve Star Gazetesi'nde sinema eleştirmenliği yaptı. 2004 yılında Star Gazetesi Yazıişleri Koordinatörlüğü görevine getirildi. Halen Star Gazetesi İnternet Yayın Müdürlüğü ve sinema eleştirmenliğini sürdürmektedir. Star Gazetesi, Kral Müzik Dergisi ve internette çıkardığı Cinedergi'de sinema yazıları yayımlanmaktadır. 2007 yılında "Türk Sineması'nı Yönetenler" adlı yönetmenlerle yaptığı röportajları kapsayan bir kitap çıkardı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.