Hani Kahraman Bakkal Süpermarket’e Karşı diye bir film vardı, işte o filme benzer bir kapışma 2013’te sinema salonlarında yaşanacak. Türk sineması ile Hollywood’un rekabeti tavan yapacak. Bakın hangi filmler kapışacak…

Yıllar geçtikçe Hollywood ve Türk sinemasının rekabeti artıyor. 2013 de bu azılı yarışın devam edeceği bir yıl. Dünya sinemasına baktığımızda bilimkurguların yine en ön saflarda yer aldığını görüyoruz. Özellikle bu yıl Uzay Yolu, Süpermen, Demir Adam gibi önemli maceraların devam filmlerini seyredeceğiz. Edebiyat dünyasının sinemaya etkilerini de göreceğiz. Mesela Sefiller romanı bir kere daha beyazperdeye uyarlanıp karşımıza gelecek. Türk sineması ise aynı Hollywood gibi gişe filmlerinin ağırlıkta olduğu bir programa sahip. Şahan Gökbakar’ın Celal ile Ceren’i, Demet Akbağ’ın Hükümet Kadın’ı, cıvıl cıvıl üç kız arkadaşın aşk hayatlarını anlatan Romantik Komedi 2 bizi sinemalara bağlayacak. İşte merakla beklediğiniz 2013’ün filmlerinden kısa bir potpuri…

STAR TREK: BİLİNMEZLİĞE DOĞRU

Televizyon efsanesi Star Trek’in sinemadaki yeni nesil yolculuğu sürüyor. Orijinal adı Star Trek Into Darkness olan filmin senaryosu ilk filmde olduğu gibi Roberto Orci, Alex Kurtzman ve Damon Lindelof’un imzasını taşıyor. Filmin yönetmeniyse J. J. Abrams. Oyuncu kadrosu da ilk filmle paralel giden yapımda Chris Pine, Zachary Quinto ve Zoe Saldana başrollerde. Filmde Atılgan gemisi mürettebatıyla dünyaya geri çağrılmıştır. Ancak güçlü bir terör örgütünün donanmalarını ve ona bağlı olan her şeyi yerle bir ettiğini görürler. Kaptan Kirk’ün bitirmesi gereken şahsi bir kavgası vardır ve bir kitle imha silahını aramaya koyulur.

Gösterim Tarihi: 7 Haziran 2013

LINCOLN

Steven Spielberg’in yıllardır beklenen projesi Abraham Lincoln’ün son dönemlerine odaklanan bir politik dram. Lincoln’ü filmde efsane aktör Daniel Day Lewis canlandırıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin 16. başkanı olan ve kuzey eyaletlerinde 1861-1865 yılları arasında yaşanan iç savaşa öncülük eden Lincoln’ün son dönemlerine ışık tutuyor. İç Savaş’ın hararetli günleri geride kalınca, Abraham Lincoln ile kabinesi arasında fikir ayrılıkları da su yüzüne çıkacaktır. En ciddi görüş ayrılığı ise kölelik konusunda yaşanacaktır.

Gösterim Tarihi: 8 Şubat 2012

MUHTEŞEM GATSBY

Yönetmenliğini Baz Luhrmann’ın üstlendiği, F. Scott Fitzgerald’ın klasik romanından sinemaya uyarlanan Muhteşem Gatsby’nin (Great Gatsby) başrolünde Leonardo DiCaprio var. İyi bir yazar olmak için çırpınan Nick Carraway, 1920’lerde New York’a gelir. Kendi Amerikan rüyasının peşindeyken tesadüfen milyoner Jay Gatsby ve onun çevresiyle yolları kesişir. Carraway’nin alkolün su gibi aktığı, göz kamaştırıcı partilerle tanışması fazla zaman almaz. Öte yandan bu büyülü Amerikan rüyasının çöküşü de yaklaşmaktadır. Filmde Carraway’i Tobey Maguire canlandırırken Carey Mulligan da Daisy Buchanan rolünde.

Gösterim Tarihi: 17 Mayıs 2013

DEMİR ADAM 3

Demir Adam (Iron Man) serisinin üçüncü filminde heyecanımız büyük, çünkü yönetmen koltuğunda Shane Black oturuyor. Filmde milyarder iş adamı, süper kahraman ve mucit Tony Stark, bu sefer gücü ondan çok daha fazla, hatta sınırsız bir düşmanla karşı karşıya kalacak. Üstelik bu düşman, onu çok sinirlendirecek bir hamle yaparak özel hayatını yok edecek. Filmde Downey Jr.’a Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Jon Favreau, Ben Kingsley, Guy Pearce, Rebecca Hall, James Badge Dale ve Ashley Hamilton eşlik ediyor.

Gösterim Tarihi: 3 Mayıs 2013

ZİNCİRSİZ

Quentin Tarantino, kariyerindeki dokuzuncu filminde nihayet çok sevdiği western janrına muhteşem bir giriş yapıyor ve kendisinin de rol aldığı Takashi Miike imzalı Django’dan yola çıkarak çektiği filmiyle bizleri yeni bir heyecana sürükleyecekmiş gibi görünüyor. Başrollerinde Jamie Foxx, Christopher Waltz ve Leonardo DiCaprio gibi isimlerin yer aldığı ve orijinal adı Django Unchained olan film, Amerikan İç Savaşı’nın iki yıl öncesinde geçen bir hikayeye sahip. Hikayeye göre siyahî bir köle olan Django ile Alman asıllı eski dişçi-yeni kelle avcısı Doktor Schulz’un kaderleri birleşir. İç savaş atmosferinde bu ikili kendilerini ummadıkları bir maceranın içinde bulur.

Gösterim Tarihi: 1 Şubat 2013

ZOR ÖLÜM: ÖLMEK İÇİN GÜZEL BİR GÜN

Serinin dördüncü filmi Die Hard: A Good Day to Die’da ABD’yi müthiş bir sanal teröristten kurtaran kahramanımız John McLane, bu kez Rusya’da bir macera yaşayacak. John Moore’un yönettiği, Bruce Willis, Jai Courtney ve Sebastian Koch’un rol aldığı filmde John McClane ve oğlu bu sefer Rusya’da yerel kuvvetleri kontrol altına alıyor. Yönetmenliğini John Moore’un üstlendiği filmin çekim mekanları arasında Budapeşte, Belgrad gibi Avrupa kentleri yer alıyor. Filmde demirbaş isim Bruce Willis’in yanı sıra Jai Courtney, Cole Hauser, Sebastian Koch gibi oyuncular yer alıyor.

Gösterim Tarihi: 14 Şubat 2013

SEFİLLER

42 ülkede 60 milyon seyirciye ulaşan ünlü Sefiller müzikalinin bu görkemli sinema uyarlaması uzun süredir bekleniyordu. Zoraki Kral / King’s Speech’in yönetmeni Tom Hooper’ın imzasını taşıyan Les Miserables’ın kadrosu ise göz kamaştırıcı. Jean Valjean’ı Hugh Jackman, Javert’i ise Russell Crowe’un oynadığı filmde Jean Valjean olarak bilinen 24601 nolu mahkum, hapishaneden salınır. Kendisine yeni bir hayat kurmak ister ama müfettiş Javert’in gölgesi onu daima takip etmektedir.

Gösterim Tarihi: 1 Mart 2013

ÇELİK ADAM

Süpermen’i hayata döndürme çabaları sürüyor. Orijinal adı Man of Steel olan filmde meseleye 300’ün yönetmeni Zack Snyder el atıyor. Senaryosu David S. Goyer ve Christopher Nolan tarafındna yazılan filmde Superman’i Henry Cavill, filmin kötü adamı General Zod’u ise Michael Shannon canlandırıyor. Ana kadrodaki diğer isimlerse şöyle, Lois Lane rolünde Amy Adams, Martha Kent rolünde Diane Lane, Jonathan Kent rolünde Kevin Costner ve Jor-El rolünde de Russell Crowe yer alıyor.

Gösterim Tarihi: 14 Haziran 2013

Celal ile Ceren

Babasının dükkanında çalışan esnaf Celal’le, büyük bir yapı markette departman sorumlusu olarak çalışan Ceren yaklaşık altı yıldır birliktedir. Evlenmeye karar veren çiftin yakın arkadaşlarının sebep olduğu çeşitli olaylardan dolayı Ceren ile Celal’in evlilik plânları da suya düşer. Şahan Gökbakar Recep İvedik karakterinden sonra Celal ile karşımızda. Filmin yönetmeni Şahan’ın kardeşi olan Togan Gökbakar. Ezgi Mola ise Ceren rolünde

Gösterim Tarihi: 18 Ocak 2013

Romantik Komedi 2: Bekarlığa Veda

Esra evlilik hazırlıklarına hız verirken, Didem grupta henüz evlenmemiş tek kız olarak kaldığını fark eder. Panikleyen Didem, sevgilisi Cem’i bir punduna getirip evlenmeye ikna etmeye çalışır. Fakat Didem’in bu hallerinden habersiz Cem yeni bir filmin hazırlıklarına başlar ve başrolü paylaştığı Gözde adında bir kadınla tanışır; tamamen işine konsantre olur. Her şey üst üste gelince Didem kıskançlık krizine girer ve Cem’e çaktırmadan onu izlemeye alır ve ekibin erkeklerinin Antalya’da bekarlığa veda partisi yaptıklarını öğrenir. Sedef Avcı, Sinem Kobal, Burcu Kara’ya Gürgen Öz, Engin Altan Düzyatan refakat ediyor. Sevgililer Günü’ne yetiştiriliyor film.

Gösterim Tarihi: 14 Şubat 2013

Hükümet Kadın

Midyat’ta yaşayan, 8 çocuk annesi Xate okuma yazması olmayan bir kadındır. Fakat çevresindekilerden tek farkı kocasının Midyat Belediye Başkanı olmasıdır. Bir gün, hiç beklenmedik biçimde kendisini Midyat’ın Belediye Başkanı olarak bulur. Ev kadını olarak ne kadar işinde iyiyse, çocuklarına rağmen başkanlığı da o kadar iyi götürmeye niyetlidir. Yönetmenliğini Sermiyan Midyat’ın yaptığı filmin başrollerinde Demet Akbağ, Ercan Kesal yer alıyor.

Gösterim Tarihi: 25 Ocak 2013

Çanakkale Yolun Sonu

Çanakkale Savaşı’nı konu alan filmin yapımcılığını Serdar Akar yapıyor. Film, isimsiz kahramanlar üzerinden Çanakkale cephesini, orada yaşananları yeni bir bakış açısıyla beyazperdeye taşıyor. Türk oyuncuların yanı sıra, Mel Gibson gibi yabancı isimlerin de yer aldığı filmde yüzbaşı Hilmi rolüyle Erdal Beşikçioğlu, Seyit Onbaşı rolüyle Yetkin Dikinciler yer alıyor.

Gösterim Tarihi: Mart 2013

Kelebeğin Rüyası

Öykü İkinci Dünya Savaşı’nın hemen öncesinde Zonguldak’ta başlar. 16 yaşından büyük erkeklerin maden ocaklarında çalışmalarının zorunlu olduğu “mükellefiyet” döneminde geçer. Genç şairler, Mehmet Çelikel Lisesi’nde öğrencidirler. Edebiyat öğretmenleri Behçet Necatigil’dir. Salah Birsel, Necati Cumalı gibi şairlerle mektuplaşırlar. Yeni şiirin, Garip akımının temsilcileri olarak görülürler, hatta onlarla yarışırlar. Garip akımını Orhan Veli’den önce başlatmadıkları için hayıflanırlar. Yoksuldurlar. Ve bir sorunları vardır : Verem… Yılmaz Erdoğan’ın yönetmenlik koltuğuna oturduğu filmin başrolünde Kıvanç Tatlıtuğ ile Mert Fırat yer alıyor. Behçet Necatigil’i ise Yılmaz Erdoğan canlandırıyor.

Gösterim Tarihi: 22 Şubat 2013

 

1967 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Bölümü'nü bitirdi. Erol Simavi Vakfı Gazetecilik Bursu'nu kazanıp iki yıllık eğitimden sonra Hürriyet Gazetesi'nde istihbarat muhabiri olarak mesleğe başladı. 1992 yılında Hürriyet Yazıişleri'ne geçti. 1993'te Spor Gazetesi'ni kuran grupta yer aldı. 1996'da Hürriyet Yazıişleri'ne döndü. 1999'da Star Gazetesi kuruluşunda bulunmak için Hürriyet'ten ayrıldı. 2000-2001 yıllarında Almanya'da Star Gazetesi'ni çıkaran grupta Yazıişleri Müdürlüğü yaptı. 2002'de Türkiye'ye dönüp Star Grubu'na bağlı olan ve yeniden yayımlanan Hayat Dergisi'nde görev aldı. Hayat Dergisi'nde ve Star Gazetesi'nde sinema eleştirmenliği yaptı. 2004 yılında Star Gazetesi Yazıişleri Koordinatörlüğü görevine getirildi. Halen Star Gazetesi İnternet Yayın Müdürlüğü ve sinema eleştirmenliğini sürdürmektedir. Star Gazetesi, Kral Müzik Dergisi ve internette çıkardığı Cinedergi'de sinema yazıları yayımlanmaktadır. 2007 yılında "Türk Sineması'nı Yönetenler" adlı yönetmenlerle yaptığı röportajları kapsayan bir kitap çıkardı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.