F Tipi Film / Yönetmen: –

F Tipi Film, Grup Yorum’un tasarlayıp geliştirdiği ve koordine ettiği bu proje içinde Ezel Akay, Sırrı Süreyya Önder, Barış Pirhasan, Aydın Bulut, Hüseyin Karabey, Reis Çelik, Vedat Özdemir, Mehmet İlker Altınay, Grup Yorum (FOSEM) olmak üzere 9 yönetmen yer aldığı, her biri 10 dakikalık kısa filmlerden oluşan bir kolaj. F Tipi hücrelerde kalan mahkumların birbiriyle iletişim kurmak için kullandığı, avludan avluya atılan mektup taşıyıcıları (filmde bunlara top deniyor) hikayeler arasındaki bağlantıyı kuruyor.

Kibarca Öldürmek / Yönetmen: Andrew Dominik

Bu suç hikayesi aslında öykünün ana hatlarıyla biraz klişe ama filmin değeri yönetmenin suç hikayesini kapitalizmin küçük bir mikrokozmosu olarak yorumlamasında yatıyor. Filmin kahramanlarının diyalogları sırasında arka planda televizyondan veya araba radyosundan George Bush’un, Obama’nın sözleri duyuluyor. İnsanların batmışlığının ve suç dürtüsünün aslında toplumun genelinin durumunu özetleyen yapısı filmde tam yerinde kullanılıyor. Yönetmen bununla da yetinmiyor. Brad Pitt’in dudaklarından dökülen ve Obama’nın televizyonda söylediklerine bir cevap olan sözler de çok önemli. Obama “Amerika bir tek millettir. Hepimiz birbirimize destek vereceğiz” derken Pitt’in canlandırdığı Jackie şunları söyler: “Bu toplumda herkes yalnız. Amerika bir millet değil bir şirket.” Kapitalizmin insan onurunu aşağılayan bir sistem olduğu daha açıkça hangi diyalogda görebiliriz..

 

Hobbit: Beklenmedik Yolculuk / Yönetmen: Peter Jackson

 

Aslında The Hobbit ile sinemada seyircinin karşısına çıkan ilk Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği çok benzer konulara sahip. Cüce Krallığı korkunç bir ejderin saldırısına uğrar. Cücelerin muhteşem sarayı ejderin kurbanı olur ve topraklarından sürülürler. İki nesilden sonra kehanetlere göre ejder, cücelerin vatan toprağından ayrılacaktır. Bunun üzerine cüce kral Thorin 13 yoldaşıyla beraber sarayını ejderden kurtarmak için yola çıkar. Bu gruba Gandalf ve onun önerisiyle Bilbo Beggins de katılır. Aynı ilk filmdeki gibi bu grup tehlikeli yollardan geçip Orgs ve Goblinler ile savaşarak hedeflerine ulaşmaya çalışırlar. Bu yolculuk hikayesi sinema tarihinin en iyi fantastik serisine yakışacak bir başlangıç.

 

Pi’nin Yaşamı / Yönetmen: Ang Lee

 

Yann Martel’in çoksatar kitabından (dünya genelinde yedi milyon adet) uyarlanan bu üç boyutlu film, Hindistan ve Tayvan’da çekilmiş. Neredeyse tüm dinlere inanan bir delikanlı ile bir kaplanın, sandalda geçen öyküsü bu… Okyanusta batan geminin, kazazedeleri daha çoktur oysa… Hain bir sırtlan, kırık bacaklı bir zebra, bir orangutan ve üç yüz kiloluk bir Bengal kaplanı ve kahramanımız Pi… Sırtlan, zebra ve orangutanı, kaplan da sırtlanı öldürür. Geriye kalan, Pi, Kaplan Richard Parker ve yaşama tutunmaktır. Büyülü bir hayata tutunma mücadelesidir bu, açlığa, susuzluğa ile tüm korkulara rağmen, dostluk diye bir şey vardır. Kitabı sevenler, filmi sevecek mi bilemem, ancak müthiş bir iş çıkmış ortaya, bunu bilsinler. Pi’nin Yaşamı, yılın en iyi filmlerinden biri, hiç kuşkusuz… Keşke her masal böyle anlatılsa, hayalleri beyazperdeye yansıtarak…

 

Canım Öğretmenim / Yönetmen: Philippe Falardeau

 

Mohamed Fellag, Sophie Nelisse, Emilien Neron, Danielle Proulx ile Brigitte Poupart’ın oynadığı Canım Öğretmenim (Monsieur Lazhar) 2012 “Yabancı Dilde En İyi Film” dalında Oscar adayı. Beşir Lazhar, bir öğretmenin intiharı ertesinde apar topar işe alınan Cezayir asıllı bir yedek öğretmendir. Öğrenciler ona alışmaya çalışırken hâlâ mülteci olan Mösyö Lazhar da kendi dertlerine rağmen iyimserliğini kaybetmez.

 

Kıyamet Günü / Yönetmen: Juan Antonio Bayona

 

Naomi Watts, Ewan McGregor, Tom Holland ile Samuel Joslin’in oynadığı Kıyamet Günü (The Impossible), Tsunami’nin korkunç yüzünü anlatıyor. Maria, Henry üç oğullarıyla beraber Tayland’a kış tatillerini tropikal bir cennette geçirme isteğiyle giderler. 26 Aralık sabahı, Noel kutlamalarının ertesi günü, ailece havuz başında dinlenirlerken dünyanın merkezinden gelen korkunç bir gürültüyle irkilirler. Maria korkudan donakalmışken, otelin duvarları ardından kara bir su üzerine doğru yükselmektedir.

 

Medyum / Yönetmen: Rodrigo Cortes

 

Robert De Niro, Cillian Murphy, Sigourney Weaver ile Elizabeth Olsen’ın oynadığı Medyum (Red Lights) başarılı bir gerilim filmi. Psikolog Dr. Margaret ve asistanı Tom metafizik olaylar üzerine çalışmaktadırlar. Yüzlerce medyumun kirli çamaşırlarını açığa çıkarmışlardır. Tom ünlü medyum Simon’ın 30 yıl sonra tekrar gösteriye çıkacağını öğrenmiştir. Tom, Simon ile tanıştıktan sonra onu saplantı haline getirecek, gerçeği öğrendiğinde çok etkilenecektir ama işin peşini de bırakmayacaktır.

 

Htr2b: Dönüşüm / Yönetmen: Osman Evre Tolga

 

Veda Yurtsever İpek, Ahmet Somers, Serkan Altunorak ile Teoman Kumbaracıbaşı’nın oynadığı Htr2b: Dönüşüm, Türk korku sinemasına yeni bir soluk getiriyor. Tüm bilimsel araştırmalar insanların iyiliği için mi? Peki ya bazı araştırmalar insanların iyiliği için değil de, insanları yok etmek içinse? Güzel bir Haziran gecesi. Orman içinde huzur dolu bir ev. Aynı ormanın içinde saklı yasa dışı bir klinikten kaçmış kobaylar. Birbirlerini koruma içgüdüsüyle kenetlenmiş bir aile ve karşılarında doğaları değiştirilmiş duygusuz insanlar.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.