Ankara Sinema Derneği tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenecek 18. Gezici Festival, 30 Kasım–10 Aralık 2012 tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.

Festival her yıl olduğu gibi Ankara’dan başlayacak, 30 Kasım – 6 Aralık’taki gösterimlerin ardından 7-10 Aralık tarihleri arasında, geçtiğimiz yıl da festivale ev sahipliği yapan Sinop’a, Sinop Valiliği, Sinop Belediyesi ve Sinop Kültür ve Turizm Derneği’nin katkılarıyla konuk olacak. Ankara’daki gösterimler Kızılay Büyülü Fener Sineması ve Alman Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Dünya sinemasından örnekler ilk kez Türkiye’de

  1. Gezici Festival, bir kez daha Berlin, Cannes ve Rotterdam gibi önemli uluslararası festivallerden ödüllerle dönen ve Şili’den Güney Kore’ye, Avusturya’dan Sırbistan’a, dünyanın farklı ülkelerinden filmlerden oluşan Dünya Sineması seçkisini izleyicilerine sunmaya hazırlanıyor. Cannes Film Festivali Eleştirmenler Haftası’nda Büyük Ödül’ü kazanan ABD-İspanya ortak yapımı, Antonio Méndez Esparza’nın yönettiği Orada Burada; Balkan ülkelerinde rekor izleyici çeken Sırbistan yapımı, Srđan Dragojević’in yönetmenliğini yaptığı Onur Yürüyüşü ve Cannes’da gösterilen Güney Kore animasyonu Domuzların Kralı bu bölümde gösterilecek filmler arasında bulunuyor. Şilili yönetmen Dominga Sotomayor’ın birçok festivalden ödülle dönen filmi Perşembeden Pazara’da bir ailenin dönüşümünü; Sebastián Lelio’nun Locarno’da Jüri Ödülü alan Kaplanın Yılı’nda 2010 Şili depreminin etkilerini; Perulu yönetmen Adrián Saba’nın ilk uzun metrajlı filmi Temizlikçi’de ise yalnız bir adamla küçük bir çocuğun sıradışı arkadaşlığını izleyeceksiniz. Pablo Larraín’in yönettiği, Şili’nin 2013 Yabancı Film Oscar adayı Hayır’da Pinochet’nin baskıcı rejimine gideceksiniz. Bu bölümde yer alan bir başka Yabancı Film Oscar adayı da, Avusturyalı yönetmen Michael Haneke’ye üç yıl içinde ikinci Altın Palmiye Ödülü’nü getiren ve yaşlı bir çiftin yürek parçalayıcı ilişkilerini anlatan Aşk olacak. Dünyanın en önemli festivallerinden ödüllerle dönen, Beth Zeitlin’in yönettiği Düşler Diyarı’nda ise altı yaşındaki Hushpuppy ile fantastik bir dünyaya tanık olacaksınız.

Türkiye sineması 2012

Ülkemizde bu yıl çekilen uzun metrajlı filmlerden derlenen Türkiye Sineması 2012 bölümünde yer alan filmlerin yönetmenleri festivalde yapılacak galalarda izleyicilerle bir araya gelecek. Bu bölümde Ali Aydın’ın yönettiği Küf ve Derviş Zaim’in, kamerasını Anadolu’ya ve doğanın döngüsüne çevirdiği, son filmi Devir; İnan Temelkuran’ın Kristen Stevens’la birlikte yönettiği, Siirtli milli güreşçi Evin Demirhan’ın öyküsünü anlatan belgesel Siirt’in Sırrı; Belmin Söylemez’in ilk uzun metrajlı filmi Şimdiki Zaman ve Orhan Eskiköy ile Zeynel Doğan’ın son filmleri Babamın Sesi; Erdem Tepegöz’ün yönettiği Zerre; Zeki Demirkubuz’un Yeraltı; Yeşim Ustaoğlu’ndan Araf ve Reis Çelik’in son filmi Lal Gece gösterilecek.

Tuncel Kurtiz’in ‘bir daha, bir daha’ izlediği filmler

  1. Gezici Festival bu yıl Tuncel Kurtiz’in En Sevdiği Filmler başlığı altında Türkiye sinemasının bu usta isminin “bir daha, bir daha” izlediği, Amerikan ve Avrupa klasiklerinden oluşan beş filme yer verecek. Luchino Visconti’den Leopar; Elio Petri’den Her Türlü Kuşkunun Ötesinde Bir Yurttaş Hakkında Soruşturma; İsviçreli yönetmen Alain Tanner ve İngiliz yazar John Berger’i bir araya getiren 2000 Yılında 25 Yaşında Olacak Jonas; Robert Altman’dan Nashville ve Bob Fosse imzalı müzikal All That Jazz.

Savaş, savaşın kalıntıları ve direniş

Savaşla Büyümek bölümünde dünyanın iki farklı yerinde devam eden savaşların etkilerini çocukların gözünden izleyeceksiniz. Kim Nguyen, bol ödüllü filmi Savaş Cadısı’nda Afrika’daki çocuk askerlere 14 yaşında bir kız çocuğunun gözlerinden bakıyor. Iraklı iki kardeş Atia ve Mohamed Jabarah Al Daradji’nin yönettikleri belgesel Annemin Kollarında ise, Bağdat’ta savaştan zarar görmüş yetim çocukları yeniden hayata döndürmeye çalışan Huşam’ın çabalarını anlatıyor.

İki uzun metraj ve iki kısa belgeselden oluşan Üretim Hatası bölümü, kurumsal iş hayatını, üretim sistemlerini, polisi, otoriteyi, genelde de Batı uygarlığının 21. yüzyılda geldiği noktayı sorgulayacak. Yönetmen Carmen Losmann ilk uzun metrajlı belgeseli Öğün, Çalış, Güven’de Almanya’nın büyük şirketlerindeki değişim ve insan yönetimi stratejilerini; Rus yönetmen Andrey Gryazev, Yarın isimli belgeselinde bir tür politik performans sergileyen ve ünleri dünyaya yayılan sanat grubu Voina’nın muzip ama düzeni kızdıran eylemlerini anlatıyor.

Yönetmeni Peter Ohlendorf’un katılımıyla gerçekleşecek Kan Akmalı – Gizlice Nazilerin Arasında filminin özel gösteriminde ise Neonazi kültürünün günümüzdeki yansımalarına tanık olacaksınız.

Larry Jordan, ücretsiz gösterimler ve atölyeler

Canlandırma ve deneysel sinemanın öncülerinden Amerikan sinemacı Larry Jordan’ın bir uzun metrajlı ve sekiz kısa filmi, Büyülenmenin Ötesi: Larry Jordan Toplu Gösterimi’nde festival izleyicisiyle buluşacak. Gerçeküstü kolaj canlandırma filmleri ve kendine özgü film tekniğiyle tanınan avangart sinemacı Jordan, 60 yıldan beri kendi özgün sinemasını yapmaya devam ediyor.

Artık gelenekselleşen Kısa İyidir ve Çocuk Filmleri bölümleri de bu yılki festivalde yerini alacak. Dünyanın çeşitli ülkelerinden festivale başvuran 1000’den fazla film arasından seçilen kısa filmler, izleyicileri farklı ülkelerin yenilikçi sinemalarıyla tanıştıracak.

Çocuk Filmleri: Hollanda, küçük izleyicilere Hollandalı iki yönetmen Fordo Kuipers ve Arjan Wilschut’un canlandırmalarından oluşan bir seçki sunacak. 18. Gezici Festival, çocuklar için programına eğlenceli bir Canlandırma Atölyesi eklerken, dijital medyayla ilgilenen yetişkin izleyiciler için de hem kavramsal hem de pratik içerik sunan Yeni Medya Belgesel Atölyesi’ni gerçekleştirecek.

Gezici gelenekleri devam ediyor

Gezici Kitaplık, bu yıl festival okuyucularıyla buluşturacağı kitabında teknolojinin toplumsal deneyime ve yaratıcı endüstrilere etkisini sorgulayarak, farklı görüşleri bir araya getirecek. Editörlüğünü Tül Akbal Süalp ve Burçe Çelik’in üstlendikleri, Ankara Sinema Derneği ve Bağlam Yayınları işbirliğiyle yayımlanacak Devrim yahut Vasat: Üretim, Deneyim ve Teknoloji, Aralık ayından itibaren satışa sunulacak.

İlk yılından beri Gezici Festival’i yalnız bırakmayan ve her yıl festivale birbirinden özgün ve eğlenceli afişler sunan Behiç Ak, bu yıl da hazırladığı afişle Gezici Festival’in parçası olacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.