Gözetleme Kulesi… İzleyen herkesin çok sevdiğinden emin olduğum bir film var; Selvi Boylum Al Yazmalım… Hatırlayın; Asya (Türkan Şoray) çocuğunu da alıp İlyas’dan (Kadir İnanır) kaçtığında çaresiz kalır ve Cemşit’le (Ahmet Mekin) karşılaşır.

Cemşit, Asya için tanrının eli gibidir. Kapısını ve kalbini hiç sorgusuz Asya’ya ve oğluna açar. Bu sevgi Asya’nın en çok ihtiyaç duyduğu şeydir ancak finalde dahi cevaplanamayan (bir cevap vardır ancak seyirci inanmaz) sorunun sorulmasına yol açar; sevgi neydi?

Hikaye sinemasına yavaş yavaş elveda diyoruz. Selvi Boylum Al Yazmalım’ın bir kısmını oluşturan bu pasajı alıp kocaman bir filme yaymayı deneyin, Pelin Esmer “Gözetleme Kulesi”nde öyle yapmış. Filmin kahramanı Nihat (Olgun Şimşek) tıpkı Cemşit gibi kendi travmasından uzaklaşabilmek için insanlardan kaçabileceği bir iş bulmuş ve orman yangınlarını denetleyen bir gözetleme kulesinde bekçilik yapmaya başlamış. Hikayenin diğer odağı olan Seher (Nilay Erdönmez) ise okumak için gittiği sırada dayısının tecavüzüne uğrayan ve hem olduğu ortamdan kaçabilmek hem de hamileliğini saklayabilmek için uzun yol otobüslerinde hosteslik yapan genç bir kadın. Hamilelik ilerliyor ve kaçınılmaz son; doğum… Hikaye asıl anlatmak istediğine bu andan itibaren kavuşuyor. İstenmeyen ve ölüme terkedilen bir bebek ve hem bebeğe hem de Seher’e sahip çıkan, onları kendi kayıplarıyla özdeşleştiren Nihat… Tıpkı Cemşit gibi o da Seher için tanrının eli.

Bu kısa öykülemeden 100 dakikalık bir film çıkarabilmek kolay değil. Pelin Esmer biçime yaslanan bir yönetmen neyse ki anlatımı yavaşlatırken seyircinin sinemada kocaman bir perdeye baktığının farkında olanlardan… Gözetleme Kulesi görsel yanı çok güçlü bir film, sanat yönetimi ve görüntü işçiliği çok başarılı. Buna Olgun Şimşek’in yeterli, Nilay Dönmez’in muhteşem oyunculuğu eklenince yavaşlığına rağmen ilgiyle izlenen ve bittiğinde meşgul eden bir film çıkıyor ortaya…

Pelin Esmer’in asıl amacının aramızda dolaşan, otobüse binen, çorba içen, biletiniz kontrol eden insanların ‘sıradan’ yaşamlarına ne çok trajedi sığdırabildiği ve bununla yaşamanın nasıl bir maske takmak olduğunu seyirciye gösterebilmek olduğunu düşünüyorum. Arızalı bir toplum yapımız var, cinselliği lanetlerken, günah sayarken, ensesti yaşamaktan geri kalmıyoruz. Bunları yapanlar da sıradan insanlar, senle, benle durakta bekleyenler… Bu hiçbir şeyi belli etmediğimiz toplu bir delirme hali…

  1. Adana Altın Koza ödülleri için yarışan film, bana kalırsa festivalin en iyisiydi ancak büyük ödülü Babamın Sesi’ne kaptırdı. Bu hata Gözetleme Kulesi gösterime girdiğinde en azından seyirci nezdinde düzeltilecektir diye düşünüyorum. Karakterlerinin trajedisini bu kadar çarpıcı şekilde verebilen, duygusal tuzaklara düşmeyen filmlere her zaman rastlamıyoruz.

murattolga@gmail.com

2005 yılında "Öteki Sinema" sitesini açtı. Rahmetli sinema yazarı Metin Demirhan ve Ali Murat Güven’in verdiği güçlü destekle başlayan bu kişisel macera şimdilerde Türk sinema bloglarının amiral gemisi haline geldi. Murat Tolga Şen, Sinema yazarlığı ve blogculuğuna önem vermeye devam ederek katıldığı platformlarda sinemanın farklı taraflarını konuşmaya devam etti. Blogculuktan profesyonel sinema yazarlığına geçişi ise 2010 başlarında sinema sitesi Beyazperde kadrosuna katılmasıyla oldu. Ayrıca online sinema dergisi Cinedergi, Fotografya, Gölge, Yeni Harman, Modern Zamanlar, Film Arası gibi yayınlara da katkı sağlıyor. 2012 Ocak ayından bu yana Medyaradar sitesinin sinema ve televizyon yazıları da yine Murat Tolga Şen’in kaleminden çıkma.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.