Gergedan Mevsimi / Yönetmen: Bahman Ghobadi

Bahman Ghobadi İran sinemasına yakışmayan bir film çekmiş. Bu kadar siyasi geçmişi olan bir yönetmenin daha sağlam söyleyeceği birşeyler olmasını beklerdim. Bütün hikaye karşılıksız bir aşkın öfkesine sıkışmış kalmış. Behrouz Vossoughi performansıyla hayalkırıklığı yaratıyor. Diyaloğu zaten yok, üstelik karşısındaki oyuncuların söylediklerine tepki gösteremeyecek kadar sahnelerden kopuk. 2004 yılında Ali Özgentürk’ün Kalbin zamanı filminde Birol Ünel de aynı durumda kalmıştı. Yıllar sonra bir de Gergedan Mevsiminde bu tür bir hata görüyorum.

Çanakkale 1915 / Yönetmen: Yeşim Sezgin

Çanakkale Çocukları’ndan sonra daha doğru bir mesajı olan Çanakkale 1915 yüzümüzü güldürdü. Yönetmen Yeşim Sezgin’I tebrik ediyorum. Filmini her türlü baskıya rağmen doğru bir kimlikle yorumlamış. İzleyicilerin gidip görmesini öneririm.

Uzun Hikaye / Yönetmen: Osman Sınav

Osman Sınav’ın eli yüzü düzgün aslında çok da onun sinematografisine uymayan filmi. Epik bir anlatım. Birçok oyuncuyla birbirini takip eden hikayelerden oluşmuş bu filmin TV dizisi olma potansiyeli de var. İzleyicilere önerebileceğim bir film.

Oğlum Bak Git / Yönetmen: Kamil Çetin

Tam bir gişe komedisi. Sinema açısından tartışmak çok gereksiz. Eğlenmek isteyen gidebilir ama kaliteli bir yapım olduğunu söyleyemem. İnternette dolaşan ve çok tıklanan bir videonun üzerine çekilen bu film sinemamızın bazen ne kadar ani tepki verebildiğini göstermesi açısından ilginç bir yapım.

Asterik Oburiks Gizli Görevde / Yönetmen: Laurent Tirard

Asteriks ve Oburiks çizgi romandan sinemaya sevimli bir şekilde uyarlanmış bir film. Gerçi Fransızların o muhteşem! esprilerinin çeviride gittiği o yüzden perdeye aval aval bakıldığı savunulsa da son filmde yani Asterik Oburiks Gizli Görevde’de bunun gayet bize uyarlanmış olduğunu gördük! Fransız esprilerini anlamıyorsak o zaman yerel esprileri döşemenin zamanıdır deyip, macerayı bir hayli komik hale getirmişler! Bir nevi kültür çatışmasının ortasında kalmış gibi olmuş. Evet galiba en eğlenerek izlediğim Asteriks macerası bu oldu yine de. Tabii bu tür yapımların sonuçta eğlence dünyasına hizmet eden bir yanı olduğunu da unutmamak gerek.

Bulut Atlası / Yönetmen: Tom Tykwer, Wachowski Kardeşler

Bulut Atlası David Mitchell’in çok satan ve ödüllü romanından uyarlama, Wachowski Kardeşler ile Tom Tykwer gibi son dönemin efsane hikayelerini yaratan yönetmenlere sahip. Wachowskiler her ne kadar büyük gişe filmlerinin yönetmeni olarak gözükseler de Daha once ürettikleri Matrix ve V for Vandetta gibi filmlerin sosyal yapıyı hedef alan eleştiriler ile donatılmış olduğu gözden kaçmamalı. Bu filmler kapitalizm karşıtıysa Cloud Atlas sosyalist bir filmdir. Aslında yeni bir şey söylemeyen ama doğru ve eski kavramları şekil olarak yeni bir tarzda söyleyen filmdir Bulut Atlası.

Skyfall 007 / Yönetmen: Sam Mendes

Sinema tarihinin en uzun soluklu hikayesi James Bond yine karşımızda. Sean Connery ile başlayan seri sırasıyla Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan ve Daniel Craig ile devam ediyor. Skyfall, Daniel Craig’in oynadığı bütün Bond filmleri gibi çok iyi bir casus filmi ama iyi bir Bond örneği değil. Bunun en büyük sebebi ise Daniel Craig’in Bond’u canlandıracak özelliklere sahip olmaması. Ne İngiliz soğukluğu, ne de Bond’un o uçarı espri gücü Craig’de var. Geçtim Sean Connery ve Roger Moore’u Pierce Brosnan bile Craig’den daha iyi bir Bond’tu. Ama iyi bir casus filmi seyretmek için gidilebilecek bir yapım Skyfall 007.

Evim Sensin / Yönetmen: Özcan Deniz

Yeşilçam’ın o nostaljik, kalp yaralayan aşk filmlerini özlediyseniz işte size harika bir fırsat. Gerçek hayatta da düne kadar aşk yaşayan Özcan Deniz ile Fahriye Evcen’in birbirine deli gibi tutkun iki genci canlandırdıkları hikaye gözyaşlarıyla bitiyor. Sinema bazen ağlatır, bu filmde bunu layıkıyla yapıyor.

Babamın Sesi / Yönetmen: Orhan Eskiköy, Zeynel Doğan

Son dönem kurgu belgeseller Türk sinemasında ağırlıklarını hissettiriyor. Adana Altın Koza’da Yeraltı gibi başarılı bir filmi geçip ödüle ulaşan Babamın Sesi vizyonda. İki Dil Bir Bavul ile büyük çıkış yapan Orhan Eskiköy ile Zeynel Doğan’ın yeni filmleri. Her ne kadar ilk filmleri kadar başarılı olmasa bile farklı bir seçenek.

Hayalimdeki Aşk / Yönetmen: Jonathan Dayton, Valerie Faris

İlk kitabıyla çok satanlar listesine giren yazar ikinci kitabını yazmakta zorlanır. Sonunda hayal ettiği kızın hikayesini yazmaya başlar. Bir sabah kalktığında tasvir ettiği kadın yanıbaşındadır. Erkek kadın ilişkisine fantastik bir çerçeveden bakan Hayalimdeki Aşk filminin başrolünde oynayan Zoe Kazan’ın senaryosuyla çekilmiş. Zoe Kazan, Elia Kazan’ın torunu. Filmi seyredin bakalım torun, dedenin başarısını tekrarlıyor mu?

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.