Antalya Büyükşehir Belediyesi – Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) işbirliğiyle düzenlenen 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, 6-12 Ekim 2012 tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşacak.

Festivalin bir mesajı olması gerektiğini vurgulayan Genel Sekreter Mehmet Rıfkı Aktekin, bu mesajı en geniş kesimlere ulaştırmak ve program bütünlüğü sağlamak için her yıl bir başka ana tema ekseninde festival programını hazırladıklarının altını çizdi. Aktekin, geçtiğimiz yıl kadın teması ekseninde gerçekleşen Altın Portakal’ın bu yıl “Mizah, Muhalefet ve Demokrasi” ana teması üzerine şekillenmekte olduğunu bildirdi.

Jüri başkanı ünlü sanatçı Hülya Avşar

Festivalin rekor ödüllerini, sinemadan televizyona, müzikten tiyatroya başarılı çalışmalarıyla ve çok yönlü sanatçılığıyla büyük beğeni ve övgü toplayan Hülya Avşar’ın başkanlığındaki jüri belirleyecek.

Altın Portakal’ın ulusal uzun metraj film yarışması jürisinde,  yapımcı, yönetmen, senarist, oyuncu, görüntü yönetmeni, müzik sanatçısı, sinema yazarı ve akademisyen olmak üzere oluşturulan kompozisyon, “Mizah, Muhalefet ve Demokrasi” temasına uygun özgün isimlerle desteklenerek zenginleştirildi.

 

  1. Altın Portakal’ın Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisinde yer alacak isimler şunlar: Barış Pirhasan (yönetmen), Prof. Dr. Barbara Boyle (yapımcı – akademisyen), Levent Kazak (senarist), Uğur İçbak (görüntü yönetmeni), Prof. Dr. Gülseren Güçhan (akademisyen, Uluslararası Eskişehir Film Festivali Yönetmeni), Selçuk Yöntem (oyuncu), Sümer Tilmaç (oyuncu), Ayşegül Aldinç (müzisyen – oyuncu), Pelinsu Pir (oyuncu), Tunca Arslan (SİYAD Başkanı, sinema yazarı), Mine Kırıkkanat (sosyolog – yazar), Erdil Yaşaroğlu (karikatürist – mizah yazarı).

 

Aktekin, Çağatay Tosun’un yönetmenliğini yaptığı ‘Derin Düşünce’, Ahmet Sönmez’in ‘Elveda Katya’, Dilek Keser ile Ulaş Güneş Kacargil’in ‘Evdeki Yabancılar’, Hüseyin Tabak’ın ‘Güzelliğin 10 Par Etmez’, Ersin Kana’nın ‘Hile Yolu’, Umut Dağ’ın ‘Kuma’, Ali Aydın’ın ‘Küf’, Rezzan Tanyeli’nin ‘Pazarlığı Hiç Sevmem’, Ali Adnan Özgür’ün ‘Toprağın Çocukları’, Tunç Okan’ın ‘Umut Üzümleri’ ve Erdem Tepegöz’ün ‘Zerre’ adlı filmlerinin 49. Antalya Altın Portakal FilmFestivali’nde yarışacağını belirtti.

 Barbara Boyle Altın Portakal jürisinde

Amerikalı akademisyen, film yapımcı ve dağıtımcısı, Oscar Akademi üyesi Barbara Boyle, 49. Altın Portakal’ın Hülya Avşar başkanlığındaki ulusal jürisinde görev yapacak. Sayısız film festivalinde jüri üyeliği yapan Boyle, Türk sinemasının son dönem örneklerini izlemek ve sinema sektörüyle tanışmak için jüri üyeliğini memnuniyetle kabul ettiğini söyledi.

The Hi Line (2000); Instinct (1999); Bottle Rocket (1996); Phenomenon; Mrs. Munck Eight Men Out (1998) gibi çok sayıda önemli filmin yapımcıları arasında yer alan Barbara Boyle,  Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi üyesidir ve Akademi’nin Yabancı Diller Komitesi’nde yer almaktadır.

 Usta Macar yönetmen István Szabó,
Altın Portakal’da Jüri Başkanı

Dünya sinemasının usta yönetmenlerinden István Szabó, 49. Altın Portakal’ın uluslararası uzun metraj film yarışmasının jüri başkanlığını yapacak. “Mephisto” filmiyle, 1982 yılında Yabancı Dilde En İyi Film dalında Oscar ve Cannes’da En İyi Senaryo ödülünü alan István Szabó, sadece Macar sinemasının değil dünya sinemasının önde gelen yönetmenleri arasında sayılıyor.

 

En son 2011 yılında 46. Karlovy Vary Film Festivali’nde jüri başkanlığı yapan István Szabó, Antalya’yı çok merak ettiğini; Altın Portakal’da görev yapmanın kendisi için mutluluk verici olduğunu söyledi. István Szabó’nun 49. Festival kapsamında düzenlenecek atölye çalışmasına da imza atması bekleniyor.

 

Yaşam boyu onur ödülleri

Antalya Altın Portakal Film Festivali bünyesinde 16’ncısı verilecek olan Yaşam Boyu Onur Ödülleri’nin bu yılki sahipleri de açıklandı. Festival Düzenleme Komitesi’nin oy birliği ile aldığı kararla, Türk sinemasına katkılardan dolayı yönetmen Duygu Sağıroğlu, yapımcı Necip Sarıcı, usta oyuncular Güler Ökten, Salih Güney ve Meral Zeren ödüle değer görüldü.

 

İlyas Salman’a özel ödül

 

Muhalif tiplemeleriyle sinemaya ayrı bir renk katan İlyas Salman, özel ödülle onurlandırılacak. 90’lı yıllar sinemasını odağına alan 49. Festival’in “Mizah, Muhalefet ve Demokrasi” şeklindeki ana temasını sanatçı kişiliği ve oyunculuğunda yansıtıyor olması dikkate alınarak değer görülen ödülü İlyas Salman’a festival programı içinde düzenlenecek özel gecede sunulacak.

 

Sanatta Sosyal Sorumluluk Ödülü Türkan Şoray’ın

 

2010 yılında verilmeye başlanan Sanatta Sosyal Sorumluluk Ödülü’nün sahibi Türkan Şoray olacak. Maddi, manevi ve entelektüel kazanımlarını sanata ve topluma adayan, birikimini sanat dünyasında yeni nesiller yetiştirerek ‘sanatta sosyal sorumluluk’ projelerine aktaran sanatçılara verilen ödülün bundan önceki sahipleri Müjdat Gezen ve Rutkay Aziz olmuştu.

 

Yıldırım Önal ödülü Işık Yenersu’ya

 

Bu yıl 14’üncüsü sunulacak Yıldırım Önal Anı Ödülü’ne sinema-tiyatro oyuncusu, seslendirme sanatçısı Işık Yenersu değer görüldü. “Yıldırım Önal Anı Ödülü’ne benden daha çok sevinecek bir başkasını düşünemiyorum,” diyen usta oyuncu Işık Yenersu, Altın Portakal ve Antalya’ya teşekkür etti. 1973 yılında “Dinmeyen Sızı” filmindeki rolüyle ‘en iyi yardımcı erkek oyuncu’ seçilerek Altın Portakal ödülü alan sinema ve tiyatro sanatçısı Yıldırım Önal, yaşamının son yıllarında girdiği ekonomik sıkıntı nedeniyle, ödülünü bir rehinciye bırakmak zorunda kalmış; onu geri alamamıştı. Yıllar sonra rehincinin oğlu tarafından Antalya Kültür Sanat Vakfı’na teslim edilen ödül, 1999 yılından bu yana Yıldırım Önal Anı Ödülü olarak her yıl bir oyuncuya emanet ediliyor.

 

Emek Ödülü Erol Batıbeki’nin

 

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali 2006 yılından itibaren, Türk sinemasında kamera arkasında çalışan, başarılı işlere imza atmış kişilere SİNE-SEN işbirliği ile “Sinema Emek Ödülü” veriyor. Bu yılın Emek Ödülü çok sayıda filmin ışık şefliğini yaparak üç kuşağı ışıklandıran Erol Batıbeki’ye verilecek.

 

Portakal’dan rekor ödüller!

 

  1. Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Film ödülü 350 bin TL’den 400 bin TL’ye, En İyi İlk Film ödülü 50 bin TL’den 55 bin TL’ye, En İyi Yönetmen ödülü 50 bin TL’den 55 bin TL’ye, En İyi Senaryo  ödülü 30 bin TL’den 35.000 TL’ye yükseltildi.

 

Altın Portakal’ın ulusal uzun metraj dalında bu yıl dağıtacağı “en iyi film”, “en iyi ilk film”, “en iyi yönetmen”, “en iyi senaryo”, “en iyi görüntü yönetmeni”, “en iyi müzik” ödülleri, kategorilerinde Türkiye’de dağıtılan en yüksek parasal ödüller olma özelliği taşıyor.

 

  1. Altın Portakal’a ulusal uzun metrajda 44, belgeselde 111, kısa film dalında 254 film başvuruda bulundu.En İyi Film ödülü 400 bin TL ile ödüllendirilecek.

 

 

Belgesel ve kısa filmin jürileri

 

49.Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali programı kapsamında gerçekleştirilecek belgesel ve kısa film yarışmaları ana jürileri açıklandı. Festival yürütme kurulu tarafından yapılan açıklamada Portakal’ın bu yılki SİYAD ödüllerini belirleyecek isimler de vurgulandı.

 

 

Belgesel jürisini oluşturan isimler

 

  1. Festival’in Belgesel Film Yarışması ana jürisi Ali Ulvi Uyanık (sinema yazarı), Kemal Öner (yönetmen), Nalan Sakızlı (yönetmen), Nezahat Gündoğan (yönetmen), Yrd. Doç. Dr. Perihan Taş Öz’den (akademisyen) oluştu.

 

Belgesel Film Yarışması ana jürisinin yapacağı değerlendirme sonunda En İyi Belgesel seçilen filme 15 bin, En İyi İlk Belgesel’e 5 bin TL parasal ödül ve Altın Portakal heykeli verilecek.

 

Kısa Film jürisi

 

Altın Portakal’da bu yıl yarışacak kısa filmlerin ana jürisi de şu isimlerden oluştu: Can Evrenol (yönetmen), Erol Mintaş (yönetmen), Fırat Yücel (sinema yazarı), Özay Fecht (sanatçı), Selin Sevinç (sinema yazarı). Yarışma sonunda birinci gelen kısa filme 10 bin TL para ödülü ve Altın Portakal heykeli verilecek.

 

Kısa film ve belgeselde yarış başladı

 

Altın Portakal’a başvuran 254 kısa film arasından 21; 111 belgesel arasından 16 film yarışmaya seçildi. Yarışmaya başvuran 111 belgesel filmin 44’ü yönetmenlerinin ilk filmi. Bu 44 filmden 6’sı yarışmaya hak kazandı.

Ön Jüri değerlendirmesi sonunda:

Veysel Cihan Hızar’ın yönettiği ”Adem’in Kuyusu”, Aydın Ketendağ’ın yönettiği ”Ağıt’‘, Anıl Kaya’nın yönettiği ”Bir Cevapsız Arama Hayat”, Barış Çorak’ın yönettiği ”Birlikte”, Burak Koçak’ın Yönettiği ”Buğu”, Abdurrahman Öner’İn yönettiği ”Buhar”, Nadim Güç’ün yönettiği ”Dört Duvar Saraybosna”, Sertaç Yumun’un yönettiği ”Düğün”, Eli Kasavi’nin yönettiği ”Evren’in Sonu”, Gürcan Keltek’in yönettiği ”Fazla Mesai”, Merve İnce’nin yönettiği ”Gassal”, Çetin Baskın’ın yönettiği ”Gerayiş”, Hüseyin Karacabey’in yönettiği ”Hiçbir Karanlık Unutturamaz”, Nafi Ayvacı’nın yönettiği ”Leke”, Serhat Karaaslan’ın yönettiği ”Musa”, Süleyman Demirel’in yönettiği ”Müphem”, Mümin Barış’ın yönettiği ”Nasnamayek Heşin”, Rezan Yeşilbaş’ın yönettiği ”Sessiz”, Pelin Kaçar’ın yönettiği ”The Other Eye”, İpek Kent’in yönettiği ”Veda Makamı”, Dilek Aydın’ın yönettiği ”Ziyaret” adlı filmler, 49. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Kısa Film Yarışması’na seçildiler.

  1. Altın Portakal’da belgesel film yarışmasına:

Veli Kahraman’ın yönettiği ”Ana Dilim Nerede” ,Bülent Öztürk’ün yönettiği ”Beklemek”, Zeynep Oral’ın yönettiği ”Ben,Sen,O…”, Hüdai Ateş’in yönettiği ”Cneydo”,Halil Fırat Yazar ve Metin Çelik’in yönettikleri ”Denge Deri”, Efe Öztezdoğan’ın yönettiği ”Göksu Üçtaş Londra’ya Giden Yol”, Ensar Altay’ın yönettiği ”Göl İnsanları”, Emine Emel Balcı’nın yönettiği ”İch Liebe Dich”, Servet Dilber, Aytunç Akad ve Gürcan Öztürk’ün birlikte yönettikleri ”İstanbul Meyhaneleri”, Demet Haselçin’in yönettiğ’i ”Masumiyet Müzesi”, Rodi Yüzbaşı’nın yönettiği ”Maya”, Özgür Akgül’ün yönettiği ”Romanistanbul’‘,İnan Temelkuran ve Krısten Stevens’ın birlikte yönettikleri ”Siirt’in Sırrı”, Erol Mintaş ve Taylan Mintaş’ın yönettikleri ”Ucube”, Yelda Yanat Kapkın’ın yönettiği ”Yahudi Derviş”, Ebubekir Çetinkaya’nın yönettiği ”Yuva”, adlı filmler seçildi.

Halkın Portakalı’na Rekor Katılım!

 

Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi – Altın Portakal işbirliğiyle bu yıl dördüncüsü gerçekleşen Halkın Portakalı Film Atölyesi’ne 203 kursiyerle rekor katılım gerçekleşti. Koordinatörlüğünü sinema eğitmeni – yönetmen Engin Kılıçatan’ın yaptığı projenin çalışma gruplarına Emre Kavuk senaryo, Zihni Durmuş kurgu, Cenker Ekemen sinematografik anlatı; Deniz Can oyunculuk, Sertaç Kasaplar görüntü yönetmenliği dersleriyle katkı sundular.

 

Teorik ve pratiğe yönelik eğitimin ardından sertifikalarını alan kursiyerler “EXPO 2016 ANTALYA”nın da teması olan “Çiçek ve Çocuk” temalı 12 filme imza atacak. Festival kapsamında gösterilecek filmler Halkın Portakalı jüri üyeleri tarafından değerlendirilecek. Yarışma sonunda birinci gelen filme 30 bin, ikinci filme 20 bin, üçüncü gelen filme 10 bin TL olmak üzere toplam 60 bin TL parasal ödül verilecek.

 

Uluslararası Özel ve Tematik Gösterimler yine göz kamaştıracak

 

Son yıllarda ulusalda elde ettiği başarı ve deneyimi uluslararası arenaya da taşıyan festival bu yıl da Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’yla, Asya, Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinden özgün bir dil geliştirmeyi başarmış, sinemaya farklı bakış açıları getirebilen yeni yetenek ve isimlerin keşfini hedeflemektedir.

 

Restore filmlerin canlı performanslarla sunulduğu Pelikülün İzinde, sinemaseverleri sürprizlerle dolu bir yolculuğa çıkarırken, Ustaların Gözünden, dünya sinemasının ustalarının son yapımlarına yer veriyor.

TÜRKSOY işbirliğiyle gerçekleştirilen ve Avrasya ülkelerinden birinin seçildiği ve ülke sinemasının irdelendiği Avrasya Sinemaları’nda bu yıl Kazakistan sineması konuk olacak.

Farklı ülkelerden, siyasal – sosyal gelişmeleri irdeleyen ve çağına tanıklık eden yapımların gösterildiği Dünyanın Halleri gibi gelenekselleşen bölümlerinin yanı sıra bu yıl ana tema ekseninde Mizah ve Muhalefet konulu tematik gösterimler de yer alacak.

Hollanda ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 400. yılı kutlamaları kapsamında Turuncu Filmler ve savaşın bireyler üzerindeki yıkıcı etkisi ve savaş sırasındaki kıyamet atmosferini anlatan, farklı ülkelerden örneklerin seçildiği Savaşa Karşı özel seçkisi festival izleyicisiyle buluşturulacak.

Film gösterimlerine katılacak sürpriz konuklarla daha da renklenecek olan festivalin uluslararası bölümleri bu yıl da göz kamaştıracak.

Büyük hayallere küçük sinemacılar

 

Sinema yazarı Banu Bozdemir’ in çocuklar için yazdığı “Küçük Sinemacılar” kitabı Altın Portakal kapsamında çocuklara hediye edilecek. “Küçük Sinemacılar”, Türkiye’de çocuklar için hazırlanan ilk sinema kitabı olma özelliği taşıyor. Banu Bozdemir, festival programı çerçevesinde, Antalyalı küçük sinemacıların katıldığı atölye çalışmalarına da imza atacak.


Altın Portakal ‘Pelikülün İzinde’

 

Sovyet yönetmen Victor Turin’in, senaryo ve kurgu tekniği açısından bir başyapıt olarak kabul edilen TÜRKSİB belgeseli, British Film Enstitüsü katkılarıyla gösterilecek. 49. Altın Portakal’ın “Pelikülün İzinde” bölümünde izleyiciyle buluşacak TÜRKSİB’in gösterimine, ünlü İngiliz grubu Bronnt Industries Kapital canlı müzik performansıyla eşlik edecek. Filmde, Sovyetler Birliği döneminde yapılan; günümüz Özbekistanı’ndan Kazakistan çöllerine oradan Sibirya’ya uzanan 1445 kilometrelik Türkistan – Sibirya demiryolu inşaatı konu ediliyor.

 

Altın Portakal’da ustalar geçidi

 

Altın Portakal’ın gelenekselleşen bölümlerinden “Ustaların Gözünden” bu yıl da dünya sinemasının usta yönetmenlerinin son yıllardaki yapımlarını seyirci ile buluşturacak. Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması Jüri Başkanı usta yönetmen István Szabó’nun son yapımının yanı sıra, Michael Haneke, Kim Ki – Duk, Abbas Kiarostami, Dariush Mehrjui, Ken Loach ve Bernardo Bertolucci’nin son yapımları da 49. Festivalde sinemaseverlerle buluşacak.

 

İranlı usta yönetmen Dariush Mehrjui,
Son filmi ile Altın Portakal’da!

 

Modern İran Sineması’nın başlatıcısı kabul edilen “The Cow” (1969) filminin yönetmeni Dariush Mehrjui’nin son filmi “The Orange Suit”, 49. Altın Portakal’da Ustaların Gözünden bölümünde gösterilecek. Şehri temizleyerek ruhunu da arındırmaya çalışan ünlü bir fotoğrafçının eğlenceli öyküsünü anlatan “The Orange Suit”in galasına katılacak olan Dariush Mehrjui, filmi Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın ve Büyükşehir Belediyesi’nin turuncu giysili temizlik işçileriyle birlikte izleyecek. Mehrjui,festival programı kapsamında “Ustalardan Sinema Dersleri” başlığı altında Akdeniz Üniversitesi öğrencileriyle de bir araya gelecek.

 

Kayıpların anısı Portakal’da yaşatılacak

 

Sinemamızın efsaneleşmiş ustalarından Metin Erksan ve sinema yolculuğunun başında olmasına rağmen geleceğin ustaları arasında görülen Seyfi Teoman’ın anısı ödüllü filmleriyle Altın Portakal’da yaşatılacak. Seyfi Teoman, 16 Nisan 2012 akşamı 35. doğum gününde geçirdiği trafik kazasının ardından kaldırıldığı hastanede 8 Mayıs 2012 tarihinde hayata gözlerini yummuş; Metin Erksan 4 Ağustos 2012 tarihinde 83 yaşında vefat etmişti.

 

Metin Erksan’ın kült filmi “Kuyu” ve Seyfi Teoman’ın yönettiği “Bizim Büyük Çaresizliğimiz” ve yapımcıları arasında yer aldığı, ilk filmi olmasına rağmen geleceğin ustaları arasında yerini alacak Emin Alper’in yönettiği “Tepenin Ardı”, Özel Gösterimler bölümünde “Kaybettiklerimizin Anısına” başlığı altında sinemaseverlerle buluşturulacak.

 

“Susuz Yaz”, “Sevmek Zamanı”, “Acı Hayat” ve “Yılanların Öcü”yle birlikte, Erksan’ın olduğu gibi sinemamızın da başyapıtları arasında yer alan “Kuyu”nun yapımcısı bu yılın Altın Portakalı’nda yaşam boyu onur ödülüne değer görülen Necip Sarıcı. “Kuyu”, Sarıcı’nın katkılarıyla Altın Portakal’da gösterilecek.

 

Antrakt Sinema Matineleri

Antrakt Sinema Matineleri, 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali programı çerçevesinde ücretsiz sinema seminerleri düzenleyecek. Aralık 2011’de akademisyen Sema Fener ve sinema yazarı Deniz Yavuz tarafından yapılandırılan Antrakt Sinema Matineleri, ilk seminer işbirliğini Altın Portakal ile gerçekleştiriyor.

Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde gerçekleşecek seminerlere oyunculuk, yapım, senaryo ve kurgu alanlarına ilgi duyanlar yanında sinemaseverler, meraklılar, Antalyalılar ve festival konukları ücretsiz olarak katılabilecek. 6 farklı başlık altında 60’ar dakikalık oturumlarla gerçekleşecek seminerler Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşecek. Antrakt Sinema Matineleri’ne Füsun Demirel ‘Sinema ve Televizyonda Oyunculuk’, Özay Fecht ‘Oyunculuk Teknikleri’, Mehmet Esen ‘Sinema ve Tiyatro’da Oyunculuk’, Hüseyin Kuzu ‘Senaryo Yazımının Genel Çerçevesi’, Semir Aslanyürek ‘Sinemada Kurgunun Önemi’, Sema Fener ‘Post Prodüksiyon’ başlıklı konuşmalarıyla zenginlik katacaklar.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.