Zeynep Uslu

 “Mevsime yakışır bir aşk filmleri dosyası hazırlamak için çocukluk aşklarımıza bir yolculuk!”

Bahar, yağmurları, çiçek açmış ağaçları ve tüm gel gitleriyle hoş gelmiş sefa getirmişken, evinde aşk olmayanlar için kapının çalınma vakti de gelmiş bulunuyor. Aşk filmleri içinde en etkileyici olanlar ilk aşka, özellikle de çocukluk aşkına dair olanlardır ne de olsa. En saf, en katıksız aşk, çocukluk aşkıdır ve herkesin mazisinde bir anısı bulunur. İlk aşk unutulamaz, yeri doldurulamazdır. Bazılarımız için hayatımızın en vazgeçilmez parçasıdır. Bu derece romantik bir olguda, tutku da, saplantı da, dehşet de barınabilir elbette. Bizi nereye götürürse götürsün, ilk aşk çekiciliğinden hiçbir şey kaybetmez. Çok farklı karakterler, farklı hikayeler, sevinç, özlem ya da acı barındıran farklı deneyimler olsa da, hepsinde kıskanılası bir bağlılık, her şeye meydan okuyan bir romantizm görürüz. İlk aşka dair filmler, saf olanı tutkuyla harmanlar. Bu filmlerde çocuksu bir neşeyi de, ruhumuzun derinliklerine işleyen korkularımızı da bulabiliriz. İşte bir çeşitleme…

Kız Arkadaşım (My Girl) / 1991

Kız Arkadaşım, 90 larda büyümüş her çocuğun gönlünde yer etmiş bir ilk aşk hikayesidir. Küçük bir kasabada yaşayan Vada, en yakın arkadaşı Thomas’la birlikte yazın tadını çıkarmaktadır.Cenaze evi işleten babası ve hasta büyükannesiyle yaşayan Vada, çevresini kuşatan ölümü anlamaya çalışmakta, bir yandan da babasının gönlünü çalan Shelly ile uğraşmaktadır. Thomas ise Vada’nın etrafında bir pervane gibi dönmektedir.

 

Küçük Manhattan( Little Manhattan) / 2005

10 yaşındaki Gabe için kızlar, o zamana kadar yabancı yaratıklardır. Ana sınıfından beri tanıdığı Rosemary de, karate kursunda partneri olana kadar öyledir. Gabe, bu süreçte, bütün dünyasını değiştirecek, sarsıcı, anlaşılmaz bir o kadar da muhteşem bir duyguyla tanışır. Aşık olmuştur. Bir çocuğun zihninin kıvrımlarında aşk olgusunun nasıl gezindiğine, bütün kafa karıştırıcılığı, sevinci ve acısıyla hayatına işleyişine tanıklık ediyor film.

 

İlk aşk ( Flipped) 2010

Aşkın gözünün kör olduğu söylenir ancak bazen yanı başımızda duran aşkı görmek için gözlerimizi kocaman açmamız gerekir. İlk Aşk’ta 7 yaşında tanıştığı Jane’den yıllarca nefret etmiş ve kaçmış olan Bryce ile tanışıyoruz. Film, Bryce ve Jane’in kendi yaşadıkları ve hisettiklerini sırayla anlattığı bir karşılaştırma. Film ilerledikçe, yıllara yayılmış bu aşk hikayesinin ardında, toplumsal değerlere, aile yapısı ve ilişkilerine, iletişimsizlik ve önyargılara dair incelikle işlenmiş bir fon olduğunu görüyoruz.

 

Cesaretin Var mı Aşka (Jeux D’Enfants) / 2003

“Cesaretin Var mı Aşka”, romantik filmler içinde bir klasik olarak yerini aldı.. Annesinin ölümünün ardından iletişim kuramadığı babasıyla yalnız kalan Julien ve göçmen olduğu için itilip kakılan Sofie karşılaştıklarında arkadaş olmaları kaçınılmazdır. Bu iki sıradışı çocuk, bir kutunun ve onları hayatları boyunca tutsak edecek bir oyunun etrafında birleşirler. Saplantılı bir tutkunun birleştirdiği, nefret ve gururun ayırdığı iki insanın hikayesi vardır filmde.

 

Yüreğinin Sesi (Mimi wo Sumaseba) / 1995

Yoshifumi Kondo’nun yönettiği ve senaryosunu Hayao Miyazaki’nin yazdığı bir Stüdyo gibli animesi. Ortaokul çağındaki Mimi, bütün vaktini kütüphanede geçiren bir kitap kurdudur. Aldığı her kitabı ondan önce okumuş olan “Sejie Amasawa” ile tanıştığında, aşk da kapısını çalar. Awasawa’yı kendinden üstün gören Mimi, kendini tanımak ve yeteneklerini ortaya çıkarmak için kendisine bir sınav yapmaya karar verir.Yüreğinin Sesi, sade, sıradan insanların günlük yaşamlarında gezinirken, olağanüstü olanın bu sadelik olduğunu hissettiriyor izleyiciye. Mekan tasarımları, müziği ve karakterlerinin zerafetiyle yüreğe hitap eden bir anime.

 

Swing (2002)

Tony Gatlif’in müzikle ve müzik tutkusuyla dolu filmlerinden biri Swing. Büyükannesini ziyaret etmek için Elzas’a gelen Max, gitar dersi almak için çingene müzisyen Miraldo’ya gider. Max, burada deli dolu, erkeksi Swing’le tanışır. İki çocuğun arkadaşlığı, Swing’in öncülük ettiği; Max’ın müziği ve çingenelerin yaşamlarını keşfettiği bir serüvenin parçası olur.

 

Aşk Tesadüfleri Sever (2011)

Doğdukları andan başlayarak sık sık rastlaştıkları Ankara’da birbirine teğet geçmiş iki kişi Deniz ( Belçim Bilgin) ve Özgür(Mehmet Günsür). Çocukken karşılaşmış ve ilk aşkı birbirlerinde tatmış olsalar da, yolları ancak İstanbul’da yine bir tesadüfle kesişir. Aşk hikayesi, geçmiş tesadüflere yapılan geri dönüşlerle ilerler. Ömer Faruk Sorak’ın yönettiği filmin en iyi damarı, hikayenin içine işlemiş olan müzikleri.

 

Gir Kanıma ( Låt den Rätte Komma in) / 2008

İsveçli yönetmen Thomas Alfredsen soğuk topraklara yakışır bir gerilim filmi ortaya çıkarmış. Oscar, okulda itilip kakılan, yalnız bir çocuktur. Yeni taşınan komşu kızı Eli ile geceleri yaptıkları sohbetlerle aralarında bir bağ oluşur. Eli’nin gizemli dünyası, en az Oscar’ın maruz kaldığı şiddet kadar acımasızdır. Gir kanıma, bir çocuğun ilk aşk ve bağlılık hikayesini, hem insani hem de akıl almaz noktalara sürüklüyor, insan ruhunun zayıf yanını yakalayıp yüzümüze vuruyor.

 

Kelebek Etkisi (Butterfly Effect) / 2004

20 li yaşlarındaki Evan, hayatındaki boşlukları anlamlandırmak için günlüklerine başvurur. Günlükler sayesinde zamanda yolculuk yapabilen Evan, çocukluk aşkı Kayleigh ve kardeşi Tommy ile yaşadıkları trajik olayları değiştirmenin yollarını arar. Kelebek etkisi teorisinden hareket eden film, küçük şeylerin neden olduğu büyük değişiklikler ve zamanda yolculuk olgusunu karmaşık ama ustalıklı bir kurguyla harmanlıyor.

 

Aşkın Sırları (Snow Falling On Cedars) / 1999

David Guterson’un romanından uyarlanan film, 40’larin Amerika’sında, Pearl Harbor’dan hemen önce başlıyor. İshmael ve Japon kızı Hatsue’nin çocukluktan başlayan aşk hikayesi, Amerika’nın Japonları tasfiye hareketiyle son bulur. Yıllar sonra yolları Hatsue’nin kocasının cinayetle suçlandığı bir mahkemede kesişir. İshmael’in aslında hiç unutamadığı çocukluk aşkı ve anıları yeniden dirilirken, döneme damgasını vurmuş olan acılar da hatırlanacaktır.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.