Pembe Panter Karagöz’e karşı

SERDAR AKBIYIK

Tolga Çevik’in başrolünü oynadığı ilk uzunmetraj filmi Sen Kimsin izleyiciyi kahkahaya boğacak. Absürd komedi sevenlerin kaçırmaması gereken bir yapım…

Tolga Çevik bence bazı bakımlardan şanssız ama bir o kadar doğal komedi gücü olan bir isim. Şanssızlığı Yılmaz Erdoğan’ın arkadaşı Cem Yılmaz’ın akrabası olması. Herkes onların yolundan gittiğini söylüyor. Eğer bu hafta vizyona giren Sen Kimsin özelinde konuşursak bence hiç de öyle değil. Kesinlikle kendi özel bir rengi var komedi yelpazesinde Tolga Çevik’in. Komedi filmine gülmek için gideriz. Filmin bizi nasıl güldürdüğü önemlidir. Yeşilçam’ın kendine has bir komedi anlayışı vardı. Çoğunlukla traji komik filmlerdi bunlar. Münir Özkul, Adile Naşit, Zeki Alasya, Metin Akpınar bizi güldürürdü ama filmin bir yerinde de ağlatırdı. Toplumsal bir dokundurma, eleştiri veya melodram filmin içinde yer alırdı. Yıllar içinde absürd komedi geldi. Yeşilçam’a alışmış otoriteler bu türden hiç hoşlanmadı. Çünkü absürd komedinin en büyük amacı izleyiciyi sadece güldürmekti. Sen Kimsin daha çok absürd komedi sınırları içinde yer alan bir film. Sen Kimsin’i böyle bir açıklamayla ifade etmek yetersiz tabii. Herşeyden önce filmin senaryosunu da yazan Tolga Çevik’in iyi bir çalışma yaptığını söyleyebilirim. Dünya sinemasının en komik dedektifi Pembe Panter’i yaratan Peter Sellers belli ki Çevik’e kaynak olmuş. Sellers’ın mimiklerinden espri anlayışına mükemmel bir gözlem sonucu Çevik, Türk komedisine uyarlamış ustayı. Bunu yaparken ise orta oyunundan, gölge oyununa kadar bizim kaynaklarımızdan da yararlanmış. Filmde Çevik’in canlandırdığı Tekin karakteri baba yadigarı İsmail abisiyle dedektiflik yapar. Tabii inanılmaz sakardır ve başı beladan kurtulmaz. Bir gün sarışın güzel bir kadın kapıyı çarparak ofise girer ve macera başlar. Pelin Körmükçü tam bir femme fatale filmde. Fiziği, yaşı herşeyiyle role uymuş tam bir cast başarısı. Tekin’in gönlünü çalan güzel kız Pelin’i ise Zeynep Özder oynuyor. Gerçekten güzel bir kadın ve filmde yapması gereken etkiyi veriyor. Oyunculuğuna gelince ne yazık ki başarılı değil. Oyuncu olarak daha bir fırın ekmek yemesi lazım. Ama fiziğiyle gereken etkiyi yapıyor. Tekin’in İsmail abisini canlandıran Köksal Engür ise mükemmel. Çevik ile o kadar iyi uyum sağlıyorlar ki… Karagöz ile Hacivat bu kadar iyi yorumlanır. Hatta Türk sinemasındaki en başarılı yorumu diyebilirim Karagöz ile Hacivat’ın. Tolga Çevik Hacivat’ı Köksal Engür ise Karagöz’ü günümüze taşımışlar. Bir ara Tolga Çevik Peter Sellers’dan Hacivat’a geçiyor oradan tekrar Pembe Panter oluyor bizim de başımızı döndürüyordu. Bir komediden daha ne bekleriz. Evet gözlerimizi yaşartan bir Münir Özkul yok filmde. Ama bu yapı içinde de öyle bir role ihtiyaç yok. BKM de komedi filmleri zincirine bir yenisini ekliyor böylece. Bir önceki film Berlin Kaplanı’ndan daha komik bir film Sen Kimsin. Gülmek isteyenler için biçilmiş kaftan.

1967 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Bölümü'nü bitirdi. Erol Simavi Vakfı Gazetecilik Bursu'nu kazanıp iki yıllık eğitimden sonra Hürriyet Gazetesi'nde istihbarat muhabiri olarak mesleğe başladı. 1992 yılında Hürriyet Yazıişleri'ne geçti. 1993'te Spor Gazetesi'ni kuran grupta yer aldı. 1996'da Hürriyet Yazıişleri'ne döndü. 1999'da Star Gazetesi kuruluşunda bulunmak için Hürriyet'ten ayrıldı. 2000-2001 yıllarında Almanya'da Star Gazetesi'ni çıkaran grupta Yazıişleri Müdürlüğü yaptı. 2002'de Türkiye'ye dönüp Star Grubu'na bağlı olan ve yeniden yayımlanan Hayat Dergisi'nde görev aldı. Hayat Dergisi'nde ve Star Gazetesi'nde sinema eleştirmenliği yaptı. 2004 yılında Star Gazetesi Yazıişleri Koordinatörlüğü görevine getirildi. Halen Star Gazetesi İnternet Yayın Müdürlüğü ve sinema eleştirmenliğini sürdürmektedir. Star Gazetesi, Kral Müzik Dergisi ve internette çıkardığı Cinedergi'de sinema yazıları yayımlanmaktadır. 2007 yılında "Türk Sineması'nı Yönetenler" adlı yönetmenlerle yaptığı röportajları kapsayan bir kitap çıkardı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.