Burak yarkent

Bir tarafta tüm sene merakla beklediğim, Oscar etkinlikleri, diğer tarafta da yakından takip ettiğim NBA’in sene boyunca düzenlediği en eğlenceli ve en büyük organizasyon, All-Star.

Benim gibi bir kişinin bulunabileceği en zor durumlardan, en zor haftalardan biriydi.

Uzak olması, Türk oyuncularımızın katlım sağlayamamaları, ve benim sinema sevgimin biraz daha fazla ağır basması nedeniyle All-Star etkinliğini, en azından bu sene için, bir kenara atıp, benim de bir parçası olduğum, Amerika’da 9 yıldır yayın yapan ilk ve tek Türk İnternet Gazetesi Alaturkaonline’ın çalışmaları sonucunda dünya’nın dört bir yanından sayısız gazetecinin takip ettiği Oscar etkinliklerine katıldık.

Akademi bu sene biz gazetecilere büyük sürpriz yaptı ve tarihinde ilk defa, belki de bizi karşılarcasına, o meşhur kırmızı halısını büyük bir özenle, tarihi Çin Tiyatrosu’nun önünden başlayıp, Highland Caddesi’ne kadar kapattığı Hollywood Caddesi’nin üzerine Cuma gününden serdi. Bizim için de güzel ve müthiş bir sürpriz oldu bu.. Hava sıcaklığının 20-25 derece civarında olması ve yağmur beklenmemesi sebebiyle şemsiyenin kurulmadığı cadde pırıl pırıl, ışıl ışıldı.

Sürprizlerle dolu günün bir başka sürprizi, yakın zamanda iflasını açıklayan Kodak’ın isminin etkinliklerden yavaş yavaş silinmeye başlanması oldu. Yetkililerin, “Kodak Tiyatrosu” isminden çok “Hollywood & Highland Center” ismini kullanmaya özen göstermeleri gözlerden kaçmayan bir ayrıntıydı.

Değişikliklerin yanında, geçen senelerden aşina olduklarımız da vardi tabii ki etrafta ve bunların başında, bu sene 9. defa Oscar Ödül Törenleri Gecesini sunacak Billy Christal geliyordu. Billy Christal’ı etrafta görme şansımız olmadı ama karşılaştığımız ve ayak üstü sohbet etme fırsatı bulduğumuz yapımcılar, bu sene Billy Christal espirileri ile çok güleceğimiz sinyalini verdiler.

Küçük bir bilgi; Billy Christal 9 sunum ile, tarihte Oscar etkinliklerini en fazla sunan Bob Hope’un (19) arkasından 2. sırada geliyor.

Her yer özenle hazırlanmış, düğün saatini bekleyen gelin gibiydi ama benim en çok ilgimi çeken bölüm, film yıldızlarının, ödül toreni öncesi ve sonrasında zaman geçirdikleri Green Room (Yeşil Oda) ile Oscar’ların resmi aşçısı Wolfgang Puck’ın seçkin davetliler için hazırladığı müthiş menüydü.

Wolfgang Puck tarafından hazırlanan muhteşem menü:

Tepside Sunulan Ordörvler

Düz Oscar Ekmeği üzerine, Havyar ve Creme Fraiche eşliğinde Tütsülenmiş Somon Balığı

Susamlı Yosun İçine Sarılmış Balık Yumurtası ve Acılı Tuna Tartar

Dünyanın en Pahalı eti Kobe Eti ve Özel Cheddar Peyniri ile yapılmış Mini Cheseburger

Domuz, Soya Sosu, ve Zencefil ile yapılmış Hamur Köftesi

Remoulade Eşliğinde Yengeç Köftesi

Domates, Fesleğen ve Parmesan Peyniri ile yoğrulmuş Pirinç Köftesi

Wasabi Sosu Eşliğinde Kızarmış Karides

Tatlı Biber soslu ve Sebzeli Dolma

Pizza Çesitleri

Soğuk Aperatifler

Istakozlu, Domatesli ve Turşulu Tako

Kaşarlı, Domatesli ve Fesleğenli Şiş

Patatesli Mersşn Balığı

Aioli Hardalı Eşliğinde Çedar Peynirli El Yapımı Pretzel

Grissini Eşliğinde Domuz Salamı

 

Küçük Tabaklar

Üzerine Yer Mantarı Rendelenmiş Sebze Izgara ve Tavuk Göveç

Elma, Kırmızı Soğan ve Mavi Peynirli Roka Salatası

Cevizli, Keçi Peynirli ve Pancarlı Tortelloni

Altın’a Sarılmış Havyarlı ve Crème Fraiche’li Fırında Patates

Romesco ve Polenta Eşliğinde Kısık Ateşte Pişmiş Pirzola

Domatesli Yengeç ve İstakoz Louie

Özel Olarak Hazırlanmış Çedar Peynirli Makarna

Pilav Eşliğinde Hindistan Cevizli Köri Soslu Shanghai İstakozu

Koriander ve Naneli Kuzu Yahnisi

Şam Fıstıklı, Özel Sirkeli Pancar Salatası

 

Deniz Mahsülleri ve Suşi Büfesi

Soya Sosu, Wasabi, Zencefil Eşliğinde Her Tür Suşi

Çeşitli Soslar Eşliğinde Karides, Istakoz, Yengeç ve İstiridye Çeşitleri

 

Passed Dessert

Bademli, Portakallı Kek

Şekerlemeli ve Portakal Soslu Puding

3 Boyut Çikolata

Elma Şekeri

Karamelize Edilmiş Mısır Patlağı Eşliğinde Muzlu Pasta

Karamellli Gelato Dondurma

 

Tatlı Büfesi

Ahududu ve Gül Suyu Soslu Ekler

Çilekli ve Kremalı Pasta

Acıbademli Kurabiye

Fındık Ezmeli Çikolatalı Dondurma

Kremalı ve Kahverengi Şekerli Pasta

Çikolatalı Puding

Dalında Taze Çilek

 

Çikolata Büfesi

Çikolata Çeşmesi ve Dalında Taze Çilek

Çikolatalı Tost

3 Kat Çikolatalı Kek

Sıcak Çıkolata Kaplı Kek Sufle

Çikolatalı Tart

Beyaz Çikolatalı, Hindistan Cevizli, Rom Soslu Pasta

Sütlü Çikolatalı ve Karamelli Pasta

Çıkolata Soslu Kek

Çikolatalı Kurabiye

3 Farklı Çikolata ile Yapılmış Çikolatalı Kek

Çikolatalı ve Kahveli Kek

Çikolatalı Şekerleme

24 Karat Oscar Heykeli Şeklinde Çıkolata

Konfor’un ön planda olduğu, ve 1950 dekorunun kullanıldığı Yeşil Oda’da fotoğraf çekme şansımız olmadı, ama en lüks otelin, kral dairesini aratmayacak niteliklere sahip olduğu en azından bizim bulunduğumuz uzaklıktan anlaşılıyordu. Bu odanın tasarımını yapan Waldo Fernandez, odanın fikir babasının yönetmen George Cukor olduğunu söyledi ve Cukor’un evinin içinde buna benzer atmosferde bir odanın olduğunu, özellikle Cuma ve Cumartesi akşamlari film endütrisinden arkadaşlarını bu odada ağırladığı bilgisini verdi.

Bir diğer ilgi çekici bölüm ise, Oscar Heykelleri’nin tanıtım kısmıydı…

Altın kaplama Britannium malzemesi kullanılarak yapılan bu küçük heykelcik, siyah bir plaka üzerine yerleştirilmiş, ve bu sene Chicago’da yapılmış. Sonrasında ise United Havayolları’nın 531 sefer sayılı ucağı ile birinci sınıf mevkiide Los Angeles’a getirilmiş. Sırf bu heykelleri getirdiği için, uçağın ismi o günlük “Oscar 1” olarak değiştirilmiş.

Biz dışarıda gözlemlerimizi gerçekleştirip, ve bilgi alış verişini devam ettirirken, içeride olan hazırlık ve provalara iznimiz olmadığı için katılamadık ama dışarıdaki hummalı, ve hiçbirşeyi şansa bırakmamasına süren çalışma 3 tam gün boyunca devam etti. Bu titiz çalışma belki de, son 30 yılda ilk defa, Şubat ayının başında gösterilen Grammy Ödulleri Töreni izleyici sayısının, bu sene tahmin edilen Oscar Ödül Töreni izleyici sayısını geçmesinin sebebiydi. 39.3 milyon izleyici ortalamasını 1.4 milyon fazla izleyici ile geçmesi planlanan 2012 Oscar Ödüllerini, Grammy Ödülleri Törenleri 39.9 milyon izleyici sayısı ile geride bırakmıştı.

Oscarlar hakkında bilinmesi gereken 10 gerçek…

  1. İlk Oscar Ödül Töreni, Hollywood Caddesi üzerinde, eski ismi ile Kodak Tiyatrosu’nun karşısında bulunan ünlü Roosevelt Oteli’nde 16 Mayıs 1929 tarihinde gerçekleşmiş ve biletleri $5’a satılmış. En iyi oyuncu, yazar, yönetmen, ve yapımcı ödüllerini de “The Circus” ile Charlie Chaplin alarak kırılması zor bir rekora imza atmış.
  2. “Titanic” ve “All About Eve” eserleri 14 dal ile en çok ödüle aday olan filmler, ama Titanic bu 14 adaylığın sonunda 9 ödül ile en çok ödül alan film olmuş.
  3. Tarihte sadece 1 defa X-Rated (Yetişkinler için) film Oscar Ödülüne layık görülmüş. Bu film ise başrollerini Dustin Hoffman ve Jon Voight’nin paylaştığı 1969 yapımı “Midnight Cowboy” filmiymiş.
  4. 1939 yılında “Gone with the Wind” filmindeki hizmetçi rolüyle Hattie McDaniel bu ödülü kazanan ilk siyahi oyuncu olarak tarihe geçmiş.
  5. Oscar ödüllerinin 1 tanesinin degeri $500 ve ağırlığı da, 3.86 kilogrammış.
  6. Billy Christal, sunduğu 8 Oscar Ödül Töreni’nde de, sunum esnasında diş fırçasını cebinde tutmuş. Çocukluğunda, yatmadan önce, dişlerini fırçaladıktan sonra, ayna karşısında, diş fırçası cebinde, hayali olarak Oscar Ödül Töreni’ni sunduğunu söyleyen ünlü aktör, herkese bu alışkanlığından vazgeçemediğini söylüyormuş.
  7. Oscar’a en çok aday gösterilen aktör, 12 adaylık ile Jack Nicholson (3 Oscar sahibi), en çok aday gösterilen aktrist ise 16 adaylık ile Meryl Streep (2 Oscar sahibi) olmuş.
  8. 2002 yılında Adrien Brody “The Pianist” ile En İyi Erkek Oscar Ödülü’nü aldığında 29 yaşındaymış, ve bu ödülü alan en genç oyuncu olarak tarihe geçmiş. Daha önce Tatum O’neal “Paper Moon” ile “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” ödülünü aldığında 10 yaşındaymış, ve Oscar Ödülü alan en genç oyuncu olarak hala tarihteki yerini koruyormuş.
  9. 2006 yılı siyahi oyuncuların altın yılıymis ve aday gösterilen 20 oyuncunun 5’i siyahi oyuncuymuş. Will Smith (The Pursuit of Happyness), Eddie Murphy (Dreamgirls), Jennifer Hudson (Dreamgirls), Forest Whitaker (The Last King of Scotland), Djimon Hounsou (Blood Diamond)
  10. Oscar Ödül Törenlerini 18 defa ile en çok sunan aktor Bob Hope bu ödülü hiç kazanamamış ve hatta bu ödüle aday bile gösterilmemiş..

Iyi gunler diliyorum..

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.