Banu Bozdemir

Bu ay vizyona giren Mirror, Mirror / Pamuk Prensesin Maceraları: Ayna Ayna Söyle Bana’dan ilham alarak çocuk romanlarının sinemaya uyarlanmış hallerine baktık… Ama Mirror, Mirror biraz farklı… Bu bildiğiniz Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler masalından biraz farklı, biraz çılgın, biraz masalın söylenmemiş tarafını anlatan bir uyarlama. En son Ölümsüzler ile seyrettiğimiz yönetmen Tarsem Singh’ın son işi olan yapım, kötü niyetli bir cadının güzeller güzeli Pamuk Prensesi sürgüne gönderip, krallığın başına geçmesi bol mizahi bir dille aktarılıyor. Pamuk Prenses, ormanda tanıştığı Yedi Cücelerin yardımıyla tacını geri almayı başarabilecek mi? Peki Kötü Kraliçe Prens Andrew’u kendisine aşık edip, evlenmeyi başarabilecek mi? İşte biz de bu filmlerin peşine düştük!

Savaş Atı
 İngiltere kırsalı ve Avrupa’da geçen film, I. Dünya Savaşı sırasında Jeremy Irvine’ın canlandırdığı Albert’ın ve onun çok sevdiği atı Joey’in öyküsünü anlatıyor. Evcilleştirip eğittiği atının satılıp, savaşta sipere gönderilmesi iki dostu ayırsa da, yaşadıkları olaylar pek çok hayatı değiştirecek epik bir maceraya dönüşecektir. Arka planda savaşın olduğu bu dostluk öyküsü, aslında serüven dolu uzun bir yol filmi…
Senaryosunu, Michael Morpurgo’nun tiyatroya da uyarlanan aynı isimli 1982 tarihli çocuk romanından Richard Curtis ve Lee Hall’un uyarladığı filmin başrollerinde Jeremy Irvine, Emily Watson, Toby Kebbell, Benedict Cumberbatch, David Thewlis, Tom Hiddleston, Eddie Marsan, David Kross, Peter Mullan gibi isimler rol alıyor. Yönetmen koltuğunda ise Steven Spielberg usta oturuyor…


Harry Potter serisi

Harry Potter serisiİngiliz kadın yazar J.K. Rowling tarafından yedi kitap olarak yazılan fantastik romanlar ve onlardan uyarlanan filmler serisidir. Dünya çapında elde ettiği başarı ve yakaladığı satış rakamlarıyla çığır açmayı başarmış ve edebiyat tarihine geçmiştir. Harry Potter serisinin yedinci kitabı piyasaya çıktığı ilk gün ABD‘de 8,5 milyonun üzerinde bir satış rakamı yakalayarak erişilmesi güç bir rekora imza atmıştır. Harry Potter serisinin ilk kitabı, Harry Potter ve Felsefe Taşı, 1997 yılında piyasaya çıkmıştır. Yedi kitaplık serinin günümüz itibariyle tümü tamamlanıp satışa sunulmuştur (J.K.Rowling 24/06/2010 tarihli basın açıklamasında serinin devamı niteliğinde bir kitap yazmayı düşündüğünü, kitaba önceki hikâyenin 10 yıl sonrasından başlamak istediğini belirtti). Ünlü serinin kitapları, “Dünyanın En Hızlı Satan Kitabı” ve “Dünyanın En Çok Satılan Çocuk Romanı” unvanlarını şimdiden üstlerine almışlardır. Kitap serisi, sadece çocuklarlar için yazılmasına rağmen, her yaştan okurun ilgisini çekmiştir. Hepsi de filme uyarlanmıştır.

Saftirik Greg’in Maceraları
“Saftirik Greg” serisini bilmeyeniniz yoktur. Jeff Kinney’in 2007 yılında yarattığı bu kahramanın maceraları seri halinde devam ediyor. Serinin başkahramanı Greg’in, annesinin zoruyla tutmaya başladığı günlükleri kitapların akışını oluşturuyor. Karşımızda “yaramaz”mış gibi aksettirilen, ama aslında yaptıkları aile fertleri tarafından fazlasıyla engellenen, şanssız bir Greg var. Saftirik yakıştırmasının altında kesinlikle bu şanssızlık ve kendini ifade edememe hali yatıyor. İlk kitapta Greg’in ailesi ve arkadaş çevresiyle tanışmıştık. Altıncı sınıfa başlayan Greg çocuklukla ergenlik arası çizgide gidip geliyor ve bu belirsiz durumdan memnun olmadığını her koşulda dile getiriyordu. Örneğin, en yakın arkadaşı Rowley’i fazla çocuksu, ama büyüklerin dünyasını da fazla ciddi buluyordu. Kardeşi Manny’ye gösterilen aşırı ilgi ve anlayışı anlayamıyor, abisi Rodrick’le ise hiç anlaşamıyordu. Anne ve babasının mükemmel bir birey olması için verdikleri öğütler ise bir kulağında girip öbür kulağından çıkıyordu. İkinci kitap daha çok Greg ile abisi Rodrick arasında yaşanan atışmaları ve annelerinin onları “uyumlu” hale getirme çabalarını kapsıyor. Bu atışmalar eşliğinde geçen kitapta şimdilik “mutlu son” diyoruz, ama seri önümüzde uzadıkça, Greg’in de büyüme dertleri ve buna eklenen sorunları devam edecek gibi!

Alis Harikalar Diyarında
Walt Disney Pictures ve yenilikçi yönetmen Tim Burton’dan epik bir 3D fantastik macera, tüm zamanların en çok sevilen masallarından birinin büyülü ve düşsel değişimi: Alis Harikalar Diyarında… Johnny Depp Çılgın Şapkacı ve Mia Wasikowska küçük bir kız olarak ilk kez karşılaştığı garip dünyaya geri dönen, çocukluk arkadaşları Beyaz Tavşan, Tweedledee ve Tweedledum, Fare, Tırtıl, Cheshire Kedisi ve elbette Çılgın Şapkacı’yla yeniden bir araya gelen 19 yaşındaki Alis rolünde… Alis gerçek kaderini bulmak için fantastik bir yolculuğa çıkar ve Kupa Kraliçesi’nin korku krallığına son verir…

Narnia Günlükleri

Narnia Günlükleri”, yaşlı bir profesörün evinde saklambaç oynarken tesadüfen keşfettikleri bir gardrop sayesinde yepyeni dünyalara açılan dört çocuğun macerasını konu alıyor. C.S. Lewis’in başyapıtından uyarlanan filmde, dolabın öbür tarafındaki kapıyı açan Pevensie kardeşler, o andan itibaren Nazi bombalarının düştüğü İkinci Dünya Savaşı İngiltere’sinin kâbus gibi ortamından çıkıp Narnia adıyla bilinen paralel evrene geçiş yaparlar.

Konuşan hayvanları ve mitolojik yaratıklarıyla peri masallarındakine benzer büyüleyici bir dünyaya giriş yapmışlardır. Narnia serisinin ilk filmi “Aslan, Cadı ve Dolap”taki (“The Lion, the Witch and the Wardrobe”) inanılmaz olayların üzerinden bir yıl geçtikten sonra Narnia’ya dönen kahramanlarımız, bu efsanevi ülkeye geri döndüklerinde, Narnia zaman ölçütüyle 1.300 yıldan fazla süre geçmiş olduğunu fark ederler.

Ejderhanı Nasıl Eğitirsin

Cressida Cowell’ın kitabına dayanan ve iri yapılı Vikingler ile vahşi ejderhaların efsanevi dünyasında geçen aksiyon komedi “Ejderhanı Nasıl Eğitirsin”de, ejderha öldürmenin kahramanlıkla bir tutulduğu kabile geleneğine pek uygun olmayan genç Vikingli Hıçkıdık’ın hikâyesi anlatılıyor. Onun ve Vikingli arkadaşlarının dünyaya farklı bir açıdan bakmalarını sağlayan bir ejderhayla karşılaştığında, Hıçkıdık’ın dünyası alt üst oluyor.

 

Charlie’nin Çikolata Fabrikası
 İlginç bir karakter olan çikolata üreticisi Willy Wonka, çikolata imparatorluğu için veliaht arayışındadır. Eğitmek ve sonrasında yerini bırakmak üzere bir yarışmayla 5 tane çocuk seçer. Aralarında, Wonka’nın fabrikasının civarında oturan Charlie adlı yoksul bir çocuk da vardır.
Bu 5 şanslı çocuk, 15 yıldır hiç kimsenin görmediği çikolata fabrikasını gezerler. Gördükleri Charlie’yi büyüleyecek ve onu Wonka’nın fantastik dünyasına çekecektir.Fantastik sinemanın kralı Tim Burton’ın yönettiği filmin başrolünde, yönetmenin gözdesi, Johnny Depp var.

 

Talihsiz Serüvenler Dizisi
Baudelaire Yetimleri’nin felaket dolu öyküsünü anlatan hikayeler dizisine hoşgeldiniz! 14 yaşındaki güzel Violette’in bilimsel konulara ve icatlara olağanüstü bir ilgisi vardır. Soluk almadan okuyan kitap kurdu Klaus ise 12 yaşında bir oğlan çocuğudur. Küçük bebek Sunny ise her bulduğu yere dişlerini geçirmeyi bir borç bilir. Üçlünün hayatı, anne ve babalarının, evlerinde çıkan bir yangın sonucu ölmesiyle değişir. Yetimler, kendileri uzak akrabaları Kont Olaf’ın yanında bulurlar. Kont’un aklında tek bir şey vardır: Baudelaire mirasına sahip olmak! Bunun için Violette’i kendisiyle evlenmeye zorlar ve yetimlere etmediği kötülük kalmaz. Ülkemizde de çok sevilen bir kitap dizisi olan Talihsiz Serüvenler Dizisi, Lemony Snicket takma adını kullanan esrarengiz yazarıyla (asıl adı Daniel Handler), gerçekten de çocuk edebiyatına ilginç bir soluk; acımasız, limoni bir tarz getirdi. Beyazperdedeki serüveninde Kont Olaf’ı Jim Carrey oynuyor.

 

Arthur ve Minimoylar
Dünyaca ünlü Fransız film yönetmeni Luc Besson, serüvenlerini filme de aktardığı yepyeni bir kahramanla, on yaşındaki melek yüzlü, fırça saçlı, çilli suratlı Arthur’la tanıştırdı bizi. Dört kitaptan oluşan bu dizinini ilk kitabında, anneannesinin yanında kalan Arthur’un sıkıntısı büyük. Çünkü evleriyle bahçelerini ele geçirmek isteyenler var. Dedesiyse dört yıldır kayıp. Küçük kahramanımız, ne yapacağını kara kara düşünürken, dedesinin evin değişik yerlerine bıraktığı ipuçlarını izleyerek Minimoylar Ülkesi’ne geçiyor. Prenses Selenya’yla ve minimoylarla tanışıyor. Üç gün içinde gizli hazineyi bulmak, sineklere binmiş savaşçılarla ve kötü kalpli bir büyücüyle mücadele etmek zorunda kalıyor. Üstelik de bir minimoy kadar ufacıkken. Arthur ve Minimoylar, sizi olağanüstü bir serüvene, fantastik bir ülkeye, gizemli minicik yaratıkların masalsı yaşantılarına götürüyor.

 

Çizmeli Kedi
O Avrupa halk masallarının en cingöz, en iş bitirici ve en insansı kedisi. Asalet ve güç sembolü olan sarı çizmeleri içerisinde Çizmeli Kedi aslında zenginlik ve ün peşinde koşan oldukça zeki bir canlı. Sinema perdesindeki yolculuğu ise meşhur Altın Yumurtlayan Kazı çalma macerası çevresinde şekilleniyor.
Zeka küpü Humpy Dumpty ve sokakların kraliçesi Kitty Softpaws’u bu kendi hırsızlık planına dahil eden dokuz canlı Çizmeli Kedi, arkadaşlarıyla cesaret isteyen ama bir o kadar da komedi dolu bir maceraya atılıyor…  Shrek üçlemesinin her filminde farklı karakterlere sesiyle hayat veren ve senaryoda da parmağı olan Chris Miller’ın Şrek 3 ‘ten sonraki ikinci uzun metrajlı yönetmenlik çalışması olan Çizmeli Kedi’nin orijinal seslendirme kadrosunda Kedi’ye Antonio Banderas, Humpy Dumpty’ye perde gördüğümüz anda gülmeye başladığımız Zach Galifianikis ve Yumuşak Pati Kitty’ye Salma Hayek sesleriyle hayat veriyor.

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.