T.C Kültür Bakanlığı başta olmak üzere, çeşitli kurum ve kuruluşların destekleri ile Dünya Kitle İletişimi ve Araştırma Vakfı tarafından bu yıl 23’üncüsü düzenlenecek olan Ankara Uluslararası Film Festivali, 15 – 22 Mart tarihleri arasında sinemaseverler ile buluşacak.

Ana Tema – Tektipleşme

Tüm farklılıkların törpülendiği ve zihinlerin tektip yaşam tarzına alıştırıldığı bir dünyada yaşadığımız gerçeğinden yola çıkarak, bu yıl Festivalin ana teması ‘Tektipleşme’ olarak belirlendi.

Festival, dünyayı istila eden tektip yaşam tarzına, bireylerin birbirinin hemen aynı hedeflere kilitlemesine ve bundan doğan büyük trajedilere vurgu yapmayı hedefliyor. Ayrıca festival, seyircisini küreselleşen kültürün dayattığı tektip yaşam tarzı ve bunun ardındaki nedenler üzerine de düşünmeye çağırıyor.

Ulusal Uzun Film Yarışması

Prof. Dr. Oğuz Onaran, Prof. Dr. Seçil Büker ve Prof. Dr. S. Ruken Öztürk’ten oluşan ön seçici kurul, 23. Ankara Uluslararası Film Festivali Ulusal Uzun Film Yarışması’na başvuran 23 film arasından, 9 filmin bu kategoride yarışmasına karar verdi.

Canavarlar Sofrası-Ramin Matin, Mar-Caner Erzincan, Yangın Var-Murat Saraçoğlu,İz-M. Tayfur Aydın, Nar-Ümit Ünal, Aşk ve Devrim-F. Serkan Acar, Entelköy Efeköy’e Karşı-Yüksel Aksu, Güzel Günler Göreceğiz-Hasan Tolga Pulat

Hicaz-Erdal Rahmi Hanay

 

Jüriler

Ulusal Uzun Film kategorisinde yarışan filmler, yönetmen Çiğdem Vitrinel, görüntü yönetmeni Doğan Sarıgüzel, senarist-yazar Osman Şahin, sinema eleştirmeni Cüneyt Cebenoyan ve akademisyen Sami Şekeroğlu tarafından değerlendirmeye alınacak. Ali Ulvi Uyanık, Ceyda Aşar,Yeşim Burul Sezen’den oluşan SİYAD jürisi, Ulusal Uzun kategorisinde yarışan 9 film arasından, SİYAD jüri özel ödülünün sahibini belirleyecek.

 

Ulusal Kısa Film Yarışması

  1. Ankara Uluslararası Film Festivali kapsamında düzenlenen Ulusal Kısa Film Yarışması için Bilge Taş, Kıvanç Yalçıner ve Ezgi Yalınalp’ten oluşan ön seçici kurul, ‘Kurmaca’, ‘Deneysel’ ve ‘Canlandırma’ bölümlerinde gösterilmek üzere toplam 29 filmin yarışmaya katılmasına karar verdi. Üç kategoride düzenlenen ve En İyi Kurmaca, En İyi Canlandırma ve En İyi Deneysel Film dalında toplam üç ödülün yer aldığı Ulusal Kısa Film Yarışması’nda her bir kategoride En İyi Film Ödülü alanlara 2.500,00 TL’lik bir de para ödülü verilecek.

 

Ulusal Belgesel Film Yarışması

Festival kapsamında düzenlenen ‘Ulusal Belgesel Film Yarışması’ için, öğretim görevlisi Bülent Özkam, öğretim görevlisi Kurtuluş Özgen ve yarışma koordinatörü Emrah Kalan’dan oluşan ön seçici kurul, yaptığı değerlendirme sonucunda Öğrenci filmleri ve Profesyonel filmler kategorisinde aşağıdaki filmlerin yarışmasına karar verdi. Her iki dalda başarılı olan filmlere 2.500,00 TL’lik para ödülü verilecek.

 

Dünyanın Her Köşesinden

Festivalin en renkli bölümlerinden biri olan ‘Dünyanın Her Köşesinden’, dünyadaki en önemli film festivallerinde gösterilmiş, ödül almış, eleştirmenler ve seyirciler tarafından en çok beğenilen filmlerden oluşan, Uzakdoğu’dan Amerika’ya, Afrika’dan Avrupa’ya uzanan bir yolculuk. Dünyanın her köşesinden öyküleri Ankaralı seyircilere taşıyacak olan programda bol ödüllü filmlerin yanı sıra keşfedilmeyi bekleyen filmler de olacak.

 

  • Bir Sabah Erkenden / De bon matin / Early One Morning, Jean-Marc Moutout, 2011, Fransa, Belçika

 

  • Biz Değilsek Kim? / Wer wenn nicht wir / If Not Us, Who?, Andres Veiel 2011, Almanya

 

  • Hahamın Kedisi / Le chat du rabbin / The Rabbi’s Cat, Antoine Delesvaux, Joann Sfar, 2011, Fransa, Avusturya

 

  • Hanımefendi ve Kum Adam / Der Sandmann / The Sandman, Peter Luisi, 2011, İsviçre

 

  • Kayıp Gençlik / Wasted Youth, Argyris Papadimitropoulos & Jan Vogel, 2011, Yunanistan

 

  • Los pasos dobles / The Double Steps, Isaki Lacuesta, 2011, İspanya

 

  • Öğrenci / El estudiante / The Student, Santiago Mitre, 2011, Arjantin

 

  • Özgür Adamlar / Les hommes libres / Free Men, Ismaël Ferroukhi, 2011, Fransa

 

  • Ruh Eşim / Café de flore, Jean-Marc Vallée, 2011, Kanada, Fransa

 

  • Üç Buçuk / Seh o nim / Three and a Half, Naghi Nemati, 2011, İran

 

  • Yarın / Morgen, Marian Crişan, 2010, Romanya, Fransa, Macaristan

 

 

Usta İşi  

Ustalar programı, çağdaş sinemaya yön veren, dünyanın en tanınmış yönetmenlerinin en son filmlerini içeriyor.

 

  • Budala Almayer / La folie Almayer, Chantal Akerman, Belçika, Fransa, 2011
  • Torino Atı / A Torinói ló / The Turin Horse, Béla Tarr, Ágnes Hranitzky, 2011, Macaristan, Fransa, Almanya, İsviçre, ABD

 

Toplu Gösterim: Robert Altman

Festival programının en önemli bölümlerinden biri olan, yedinci sanat ustalarını başyapıtlarıyla andığımız ‘Toplu Gösterim’ bölümünün bu seneki konuğu Amerikan sinemasının yalnız ve inatçı silahşörü Robert Altman.

 

Robert Altman, ilk filmlerinden itibaren Amerikan kültürüyle organik bağlarını ve bu kültürle ilişkili referanslarını açık biçimde, ama ters bir yönden ortaya koyan ve zeka ve alay yüklü filmleriyle çağdaş sinemanın en büyükleri arasına girdi. 70’li yıllarda ABD değerlerini eleştirel bir bakışla tartışan ‘Yeni Hollywood’ akımının en tanınmış temsilcilerinden biri oldu. 50 yılı aşan sinema kariyerine, 40’a yakın uzun filmin yanında, çektiği kısa ve belgesel filmlerle birlikte 90 film sığdıran yönetmenin, bizlere ayrı ve yeni bir dünyanın gizli kapılarını açan en güzel filmleri Ankara’ya konuk olacak. Brewster McCloud, Robert Altman, McCabe ve Bayan Miller / McCabe & Mrs. Miller, Robert Altman, Hayal ve Görüntü / Images, Robert Altman, Bizim Gibi Hırsızlar / Thieves Like Us, Robert Altman, Vincent & Theo, Robert Altman.

 

Anlat Şehrazat

Ankara Film Festivali, 6 filmlik bir seçkiyle Mısır sokaklarının nabzını tutacak. 2011’in gündeminden hiç düşmeyen konulardan biri şüphesiz Mısır’da 30 yıllık diktatör Hüsnü Mübarek’in 18 günde devrilmesini sağlayan halk direnişiydi. Müslüman, Hristiyan, işsiz, işçi, kadın, erkek yüzlerce protestocunun “ekmek, değişim ve sosyal adalet” mottosuyla sokağa döküldüğü Mısır’da, 25 Ocak 2011 Mısır Devrimi’nin başladığı gün olarak tarihe damgasını vurdu. Protestoların gerçekleştiği ve ‘Devrimin kalbi’ olarak nitelendirilen Tahrir Meydanı tüm dünyada özgürlüğün evrensel bir simgesi haline geldi.

 

  • 18 Gün / 18 Days, Sherif Arafa, Kamla Abou Zikri, Marwan Hamed, Sherif El Bendari, Khaled Marei, Ahmad Abdalla, Yousry Nasrallah, Ahmed Alaa, Mariam Abou Ouf, Mohamed Ali, 2011, Mısır
  • Esma / Asma’a, Amr Salama, 2011, Mısır
  • Kahire 678 / Cairo 678, Mohamed Diab, 2010, Mısır
  • Kahire’den Kaçış / Cairo Exit, Hesham Issawi, 2010, Mısır
  • Mikrofon / Microphone, Ahmad Abdalla, 2010, Mısır
  • Tahrir 2011: İyi, Kötü ve Politikacı / Tahrir 2011: The Good, the Bad and the Politician, Ayten Amin, Tamer Ezzat, Amr Salama, 2011, Mısır

 

Michelangelo Antonıonı’nin Doğumunun 100. Yılı

Yaptığı filmler 40 yıldan beri her ülkeden sinema seyircisinin gündeminden düşmeyen, İtalyan sinemasının yetiştirdiği büyük ustalardan biri olan Michelangelo Antonioni, doğumunun 100. yılında, kariyerinin başlarında çektiği az bilinen kısa, belgesel ve uzun filmlerinden oluşan bir seçkiyle anılacak.


Görenler Görmeyenlere Anlatsın

Görme ve işitme engelli vatandaşlar için “sesli betimleme” yöntemiyle hazırlanan filmler, festival kapsamında engelli vatandaşlar ile buluşacak.

 

Türkiye Panoraması

Geçtiğimiz yıla ait uzun, kısa ve belgesel filmlerden oluşan program, Türkiye sinemasının son dönem örneklerini bir arada görmek isteyenler için iyi bir fırsat yaratacak.

 

Kısa Sınır Tanımaz

Tüm dünyada, önemli festivallerden ödülle dönmüş 2011 yapımı kısa filmler, Festival’in vize sorulmayan bölümünde yer alacak.

Çocuklar İçin

Festival’in çocuk sinemaseverler için hazırladığı canlandırma ağırlıklı bir program da çocukların beğenisine sunulacak.

 

Geceyarısı Sineması – 16 Mart 2010 Cuma 23:59

Korkunç, tuhaf ve rahatsız edici… Korku/gerilim sinemasının en tekinsiz örnekleri geceyarısına doğru loş duvarımıza yansıyacak ve bizi koltuklarımızda zıplatacak.

 

  • Återfödelsen / The Unliving, Hugo Lilja, 2010, İsveç
  • Livide, Alexandre Bustillo, Julien Maury, 2011, Fransa

 

En Kısa Gece – 17 Mart 2010 Cumartesi 23:59

 

Beyaz Gece – 20 Mart 2010 Salı 23:59

Sabahın ilk ışıklarına kadar devam edecek gösterimle, festivalin sabaha kadar film izleme geleneği bu yıl da devam edecek.

 

Festilab

Ankara Uluslararası Film Festivali’nin bir Video/Film Üretim Laboratuarı girişimi olan Festilab, Ankara’da yıl boyunca ses ve görüntü üretimi konusunda yurtiçinden ve yurtdışından gelecek konukların katılımıyla düzenlenecek bir dizi laboratuar-atölye çalışmasıdır. Üretilen işleri periyodik olarak yayınlanacak bir Videozine yoluyla bağımsız dolaşımının sağlanacağı, bir dahaki festivalde gösteriminin yapılacağı bir dağıtım-gösterim ağı projesidir. Herkes için yapılan bir Video/Film üretiminden yana olan Festilab seyirciyi Video/Film karşısındaki edilgen konumundan kurtararak, Video/Filmin ortak yaratıcısı, ortak sorumlusu olma olanağı verecek.

 

Konuklar

  1. Ankara Film Festıvali bu yıl, yönetmen Peter Luisi (Hanımefendi ve Kum Adam), yönetmen Argyris Papadimitropoulos (Kayıp Gençlik), yönetmen Naghi Nemati, (Üç Buçuk), yönetmen ve Egyptian Film Center yönetim kurulu üyesi Magdy Ahmed Aly’ i ağırlayacak olmaktan mutluluk duymaktadır.

 

Özel Ödüller

Açılış Töreni’nde Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı’nın üç özel ödülü sahiplerine verilecek ve ardından bir film gösterimi yapılacak.

 

Kitle İletişim Ödülü

Kitle iletişimi alanında yaptığı nitelikli yayın ve çalışmalarla farkındalık yaratan, önemli bir eksiği dolduran bir kişi, kurum, yayın ve programa verilen bu ödülün bu yıl ki sahibi yayınını aralıksız 50 yıldır tüm zor koşullara rağmen sürdüren ve klasik müzik konusunda etkili bir yayın olan Orkestra Dergisi.

 

Aziz Nesin Emek Ödülü

Yaptığı çalışmalarla Türk Sinemasına uzun yıllar hizmet vermiş, sinema alanında önemli görevler üstlenmiş bir sinema emekçisine verilen bu ödül bu yıl yazdığı kitaplarla, arşiv çalışmalarıyla Türk Sineması’na büyük katkılarda bulunmuş olan sinema tarihçisi ve eleştirmeni Burçak Evren’e verilecektir.

 

Sanat Çınarı Ödülü

Ankara’ya yaşayan, Ankara’da üreten ve ürettikleriyle sanat alanında tartışmasız bir yer edinen farklı sanat dallarından bir sanatçıya, akademisyene, sanat insanına verilen bu ödül de bu yıl yaptığı çalışmalarla plastik sanatlara katkısı tartışılmaz sanatçı ve akademisyen Hamiye Çolakoğlu’na verilecektir.

 

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.