“3D’ci geldi hanımm!”

George Lucas, sağolsun, film izlemeden film eleştirisi yapmayı da kıldı kalemime… Elbette bu mümkün değil, hatta sahtekârlığa girer ama 13 yıl önce çektiği filmi kabartma tozuyla 3D yapıp yeniden sinemalara salarak para yapmanın sahtekârlığının yanında benim ki ne ki!

Daha gıcık bir veletken sinemada izlediğim Star Wars ep 5: The Empire Strikes Back sayesinde Star Wars namına ne üretilirse tüketmeye hazır bir fantazya çılgını haline geldim. Return of the Jedi ile tamamlanan hikâyeyi defalarca seyrettikten ve bıkmadıktan sonra gelen “Lucas efsanenin başlangıcını çekecek” haberiyle sarsılan bünyem 1999 sonbaharını karşılayana kadar zor dayandı diyebilirim. Fakat ne oldu? Biz artık coşan teknoloji sayesinde tüm filmlerin anasıyla karşılaşacağımızı zannederken karşımıza çıka çıka, Disney’in ucuz Pazar aile filmleri çakması bir film çıktı! Çocuk Anakin Skywalker’ın ve tüm karakterlerin ayrı bir gıcık olduğu filmde Jar Jar Binks gibi beyazperdenin en tahammül edilemez karakteriyle de tanışma fırsatı bulduk! Bu bir Star Wars filmi değildi bu sadece fanlara yapılmış bir işkenceydi hem de Lucas’ın ellerinden…

En sevdiğim bölüm olan The Empire Strikes Back’i Irvin Kershner’ın yönetmesinden dolayı zaten Lucas’ın iyi bir yönetmen olmadığından şüpheleniyordum ve The Phantom Menace bu şüphelerimi gidermekten başka bir işe yaramadı. Lucas bir fikir/proje adamı… Eskilerin bilm kurgu seriyalleri ile Yüzüklerin Efendisi mitolojisini harmanlayıp harika bir fantazya dünyası yarattı fakat bu dünyayı kurduktan sonra en büyük yağmalayıcısı kendisi oldu. Artık o Star Wars fanlarının en çok nefret ettiği insanların başında geliyor. Acı ama gerçek!

İşin komik tarafı durmaya da niyeti yok gibi görünüyor. Yeni filmler, projeler üretmek yerine eski filmleri kırpıp, ekleyip, dijital bazı maskaralıklar ekleyerek para yapmaya devam ediyor. Eski üçlemeye yaptığı CGI eklemelerle o filmlere gönülden bağlı bünyeleri de üzmeyi başardı.

Şimdi kendisinin şapkasından çıkardığı son tavşanla yani 3D bir Star Wars bölümüyle karşı karşıyayız. Küçük Anakin harika bir velettir. Kendi yaptığı araçla pod yarışlarına katılır, kazanır. Güç onun farkına varır, Jedi olsun mu, olmasın mı geyikleri döner ve bir sürü CGI karakter ekranda koşuşturur. Her şey yeşil perde önünde çekildiği için gerçek oyuncular alakasız yönlere bakarlar, oyunculuk yerlerde sürünür vs. Darth Maul gibi karizma bir kötü karakter olmasa hiç çekilmeyecek bir film… Bu filme kim, koşarak gider hiç bilemiyorum! 3D artık Avatar zamanındaki kadar sansasyonel bir uygulama değil, insanlar sıkılmaya başladı bile, önümüzdeki de en kötü Star Wars bölümü… Bölüm sonunda dev bir uzay savaşı olmadığı ve sonradan 3D yapıldığı için fazla bir numara da beklemeyin. Eee..?

Ben kendimi o salona atacak bir bahane bulamadım, siz bulursanız iyi seyirler!

Twitter.com/murattolga

murattolga@gmail.com

2005 yılında "Öteki Sinema" sitesini açtı. Rahmetli sinema yazarı Metin Demirhan ve Ali Murat Güven’in verdiği güçlü destekle başlayan bu kişisel macera şimdilerde Türk sinema bloglarının amiral gemisi haline geldi. Murat Tolga Şen, Sinema yazarlığı ve blogculuğuna önem vermeye devam ederek katıldığı platformlarda sinemanın farklı taraflarını konuşmaya devam etti. Blogculuktan profesyonel sinema yazarlığına geçişi ise 2010 başlarında sinema sitesi Beyazperde kadrosuna katılmasıyla oldu. Ayrıca online sinema dergisi Cinedergi, Fotografya, Gölge, Yeni Harman, Modern Zamanlar, Film Arası gibi yayınlara da katkı sağlıyor. 2012 Ocak ayından bu yana Medyaradar sitesinin sinema ve televizyon yazıları da yine Murat Tolga Şen’in kaleminden çıkma.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.