Fantastik karanlık!

Banu Bozdemir

Senaryoda Guillermo del Toro ismini görünce bir filmin öncesinden heyecan duymamak mümkün mü?  Pan’ın Labirenti, Hellboy gibi yapımlara yönetmen olarak büyülü dokunuşlar getiren bu adamın ‘Karanlıktan Korkma’ diyecek kadar fantastik bir senaryoya imza atması beklenirdi elbette. Ama bir yandan da filmin taa 1973’lerden gelen özgün bir öyküsü var. Yani film bir televizyon dizisinden uyarlama. Bu durumda senaryo da del Toro tarafından düzenlemiş oluyor ama del toro’ya uyumu ancak bu kadar olur bir sanaryonun!

Filmin merkezinde yine bir çocuk var ve karanlık bir anlatım. Filmi tüm gerilim öğelerinden arındırarak izlersek hayal gücüne sığınmış ya da gerçek olduklarını bildiğimiz fantastik yaratıkların bir kızla olan zorlu iletişimi olarak adlandırabiliriz filmi. Film küçük ve öfkeli yaratıkların önce küçük kızla kurdukları iyi niyet ilişkileriyle başlıyor ve sonrasında boyut değiştiriyor. Filmin genel akışını çok beğenmeme rağmen Sally’e yapılan işkenceleri uzatmak için yardımları biraz geç ulaştıran anlatımı tabii ki zorlayıcı buldum.

Büyük ve gizemli ev klasiğinden, annesinden uzak ve sorunlu kız çocuğuna kadar birçok ayrıntıyı kaçırmayan film, görselliğin derin dehlizlerinde belli başlı bir gerilim yaşatmayı başarıyor. Eski usul bir anlatımla ilerleyen ve yaratıklar dışında başka bir efekte sığınmayan film küçük kızın üvey anne ve babasıyla olan ilişkisinde kalıpları bir kenara bırakıyor, gerçeklik ve hayal gücü üzerinden kişilik analizlerine soyunuyor. O yüzden filmdeki mantık hatalarını çoğu kez görmezden gelmek en iyisi!

Sonuçta başta da dediğim gibi film fazlaca gerilim unsuru barındırmasına rağmen korkunun merkezini çocuk merkezli varsayarak bir yandan da kırmaya ve fantastik bir çizgiye çekmeye çalışıyor. Klasik kalıpları kullandığı içinde bir hayli başarılı oluyor bana göre.

Son zamanlarda senarist ve yapımcılığa soyunan del Toro ki Peter Jackson’ın Hobbit’lerinin senaryosu da kendisine ait. Bu kez yönetmenliği ilk filmini çeken Troy Nixen’e emanet etmiş ve belli ki Nixen’e güvenmiş. Zira neredeyse tek mekanda geçen ve tüm klasik anlatım kalıplarını kuşanmasına rağmen soluksuz izlenen bir film var karşımızda. Katie Holmes’u başarılı bulduğum filmde Guy Pearce nedense çok da tatmin edici bir oyunculuk çıkartamıyor ama Sally’i canlandıran Bailee Madison dört dörtlük bir oyunculuk sergiliyor. Birçok yerde (basın bülteni) Sally’nin 14 yaşında olduğu yazılmış ama Sally en fazla on yaşında bir çocuk bana göre.

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.