Zeynep Uslu

“Ayrılık acısı çekenlerin filmleri, sanıldığının aksine aşka dair en umut verici filmlerdir bizce…”

 Aşk üstüne herkesin söylecek sözü vardır sanırım. Her insanoğlunun yaşadığı, hissettiği ama yine her insanoğlunun farklı şekilde duyumsadığı, farklı anlamlar yüklediği bir olgu aşk. Bu yüzden izlediğimiz her filmde aşkı ya da aşka benzer bir duyguyu ararız. Aşkın en tutkulu hallerini, kavuşamayan aşıkların öykülerinde, en acılısını terk edilenlerin hikayelerinde buluruz. Sonbaharın bitip kışın yavaşça günlerimizin üstüne çöktüğü şu zamanlarda, aşk kendini ayrılık acısı çekenlerin iniltilerinde gösteriyor sanki.

Ayrılık acısı çekenlerin filmleri, sanıldığının aksine aşka dair en umut verici filmlerdir bence. Acının saf hali sadece karakterleri yoğurmaz, seyirciyi de içine alır, bu yolun eninde sonunda biteceğini ve her kışın yeni bir bahara gebe olduğunu müjdeler. Pek çok ülkenin sinemasının ayrılık temalı filmlerinin, mutlu aşk filmlerinden daha başarılı ya da daha gerçekçi olduğunu fark ediyoruz. Bunun nedeni belki de acının, aşktan bile daha evrensel olmasıdır, ne de olsa birbirimize en çok benzediğimiz anlar unutmak için çırpındığımız anlardır…

 

Ayrılık Günleri (I Giorni dell’abbandono) / 2005

İtalyan sinemasının güzide örneklerinden biri olan Ayrılık Günleri, ayrılık acısının en çarpıcı anlatıldığı filmlerden . Eşi genç bir kıza aşık olan Olga, kendini iki çocuğu ve köpeğiyle yalnız kalmış bir halde bulur. Margherita Buy’ın muhteşem oyunculuğuyla, Olga’nın kendisinin bile yeterince idrak etmedi acıyı, ayrılığın yavaşça insanı saran ve sonunda sarsarak uyandıran acısını iliklerimize kadar hissediyoruz. Goran Bregoviç filmin müziklerini yapmanın yanı sıra, Olga’ya aşık alt komşusu olarak da karşımıza çıkmakta.

 

Benim Aşk Pastam ( My Bluebarry Nights) / 2007

Norah Jones, Jud Law, Natalie Portman, Rachel Weisz gibi isimlerin bir araya geldiği Benim Aşk Pastam’da,Wong Kar Wai’nin yönetiminde görsel bir şölene, jaz ezgilerinden oluşan bir müzik ziyafeti eşlik ediyor. Lizzie, kendisini aldatan sevgilisinin izini yolun karşısındaki kafede bulacaktır. Olanları anlamaya çalışırken, kafeyi işleten Jeremy ve kimsenin yemek istemediği böğürtlenli pastayla tanışır. Lizzie, yaşadıklarını ve çektiği acıyı unutmak için yollara düşer. Karşılaştığı insanlar, onu acının ve sevginin farklı güzergahlarına sürükler. Başladığı yere döndüğünde, onu bekleyen Jeremy ve bir dilim böğürtlenli pastadır.

 

Chanking Ekspresi ( Chung Hing Sam Lam) / 1994

Yine bir Won Kar Wai filmi. Kendisini terk eden kız arkadaşının ona dönmesini bekleyen bir polis memuru, hintli bir grubu eroin kaçırmak için kullanacak bir kadın ve büfede çalışan sessiz bir kız.Won Kar Wai’nin kamerası her zamanki gibi, karakterin ruhunda dolaşıyor, nesnelerle, renklerle onları daha görünür kılıyor.

 

 

Bir Ayrılık ( Jodaeiye Nader Az Semen) / 2011

Asghar Farhadi’nin yönettiği “Bir Ayrılık”, bu yıl seyrettiğimiz en iyi filmlerden biriydi. İranlı orta sınıf bir çift olan Nader ve Semen’in boşanma dilekçesiyle başlayan film, ahlak kavramını farklı sınıftan iki ailenin birbirinin içine geçecek hikayesinin içinde evirip çeviriyor, terz yüz ederek yüzümüze çarpıyor. Doğruluk ve ikiyüzlülük arasındaki ince çizgi, din olgusu, yoksulluk ve işsizliğin acımasız gerçeğinde silikleşiyor. İran toplumuna ve aile ilişkilerine farklı açılardan bakan filmin en başarılı unsurlarından birinin oyuncu kadrosunun yalın ama çarpıcı oyunculuğu olduğunu söylemek şart.

 

İklimler / 2006

Nuri Bilge Ceylan’ın İklimler’i, öğretim görevlisi İsa ile, uzun süredir birlikte olduğu Bahar’ın ayrılık süreciyle başlıyor. İsa, huzurlu bir kaç ayın ardından, Bahar’ı özlemeye başlayacak, Bahar’ın peşine düşüp Ağrı’ya kadar gidecektir. Orta sınıfın kötücül yönlerinin adeta bir timsali olan İsa’ya N. B. Ceylan, güçlü görüntüsünün ardında klasik kadın zaaflarını taşıyan Bahar’a Ebru Ceylan hayat veriyor. İklimler, karakterlerin konuşma zaafiyeti taşımaları dışında her zamanki eşsiz görüntüleriyle hatırlarımızda kalmakta.

 

Bilekkesenler Bir Aşk Öyküsü (Wristcutters A Love Story) / 2006

Goran Dukic’in bu ilk uzun metraj filmi, küçük ayrıntılarla süslenmiş bir öteki dünya hikayesi. İntihar edenlerin gittiği bu öte dünya, yaşayanların dünyasına oldukça benzer, ama renkler soluk, müzikler buhranlı, hayat daha da sıkıcı. Kız arkadaşı Desiree tarafından terkedilen Zia bileğini kesince kendini bu dünyada bulur, bir süre sonra Desire’nin de intihar ettiğini öğrenir ve çılgın dostu Eugene’i de alarak Desire’yi aramak için yollara düşer. Yolda karşılarına çıkan Mikal, öte dünyanın Zia’ya sürprizi olacaktır.

 

Aşkın 500 Günü ( 500 Days Of Summer) / 2009

İlk uzun metrajında gönlümüzü çelen Marc Webb, romantik komedi standartlarının oldukça üstünde bir film ortaya koyuyor. Romantik Tom ve aşka inanmayan Summer tanışır, böylece aşk ve kaçınılmaz kalp kırıklığı döngüsü başlar. En güzel anıların silikleşmeye, soruların anlamsızlaşmaya başladığı nokta, cevapları bulmaya en yakın olduğumuz noktadır. Diyalogları, müzikleri, herşeyden çok da seyriyle etkileyici bu hikayede, Zooey Deschanel ve Joseph Gordon Levitt başrolleri paylaşıyor.

 

Mükemmel Bir Gün ( Un Giorno Perfetto) / 2008

Ferzan Özpetek’in, saplantılı Antonio ve çocuklarını alıp onu terk eden Emma’nın trajik öyküsünü, onları kuşatan diğer insanların acılarıyla birleştirerek anlattığı filmi, adıyla ironik bir biçimde ard arda trajedilerin yaşadığı bir günü konu alıyor. Ferzan Özpetek, sert ama alışık olduğumuzdan da vurucu olan bu filminde, aşkın ve ayrılığın türlü hallerini ortaya koyuyor. En ölümcül olanı da dahil!

 

Aşk Diyarında (In The Land Of Woman) / 2007

Klasik bir Hollywood filmi olmakla beraber, “bazen kendi acımızı başkasının acısına duyduğumuz saygı hafifletir” temasıyla izlenmeyi hak eden bir film Aşk Diyarında”. Carter, ünlü ve güzel kız arkadaşını unutmak için, bunamaya başlayan babaannesinin yanına taşınır. Karşı evde oturan Sarah ve kızları ile tanışması kendi sürecine yeniden bakmasını sağlayacaktır.

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.