Banu Bozdemir

Başka birinin yerine geçme isteği, ya da zamanın akışı karşısında gençleşmeye ihtiyaç duyma hali ya da birden bire büyüme istekleri ve gizemli bir şeyle değişen bedenler… Genelde komedi eksenli olan bu filmlerde tema değişme isteği, değişme ve sonrasında eski bedenine kavuşma isteği ekseninde gelişiyor… Başkasının bedeninde bir hayat sürme isteği genelde hüsranla sonuçlanıyor ve insanlar sabah uyandıklarında kendi bedenlerinde olduklarını çığlık çığlığa kutluyor. Bedeni ve tabii bu arada aklı kutsayan bu konudaki örnekleri bir araya toplayalım istedik!

Çılgın Cuma / Friaky Friday
Dr. Tess Coleman ile 15 yaşındaki kızı Anna arasında sürekli anlaşmazlığa dayalı bir anne-kız ilişkisi vardır. Birbirlerinin giyim stilinden, saç modelinden, müzik beğenisinden ve erkeklere bakış açılarından hiç hoşlanmazlar. Gittikleri Çin Lokantasında iki şans kurabiyesinin yarattığı karışıklığın ardından mistik birtakım gelişmeler sonucunda her şey değişmeye başlar.
Cuma sabahı uyandıklarında Tess ile Anna kendilerini birbirlerinin bedeni içinde bulurlar. Bundan sonrasında deyim yerindeyse “birbirlerinin ayakkabıları içinde yürümeyi” öğrenmek zorundadırlar. Bu olaydan kazanımları ise birbirlerinin bakış açısına saygı duymayı öğrenmek olacaktır. Ancak cumartesi günü Tess’in düğünün yapılacak olması nedeniyle kendi bedenlerine en hızlı biçimde geri dönebilmenin yolunu bulmak zorundadırlar.

Hayat Sana Güzel / The Change – Up
Çocuklukları birlikte geçmiş iki kanka Mitch ve Dave, yıllar içinde yavaş yavaş birbirlerinden kopmuşlardır. Dave evli, çocuklu ve meşgul bir avukat olmuştur; Mitch ise evlenmemiş, sorumluluk almamış, doğru düzgün çalışmamıştır bile. Mitch Dave’in hayatına imrenir, hoş bir karısı, tatlı çocukları ve yüksek maaşlı bir işten daha güzel ne olabilir? Dave ise, Mitch’in tasasız hayatına imrenmektedir.Bir gece birlikte içmeye çıkarlar ve ertesi gün birbirlerinin bedenlerinde uyanırlar. Dehşete düşen iki arkadaşın dünyaları altüst olur.İlk başlarda bu durum hoşlarına gidecek gibi olur fakat kısa süre sonra ikisi de bu hayatların aslında hiç de güllük gülistanlık olmadığını farkeder.
Dave’in güzel yardımcısı Sabrina ve Mitch’in babası ise işleri zorlaştırmaktadır. Mitch ve Dave eski hayatlarını geri almanın bir yolunu bulmaya çalışırken bir yandan da birbirlerinin hayatını mahvetmemeye uğraşırlar ve her şey iyice içinden çıkılmaz bir hal alır.

Big / Büyük
Bu film ile 1988 Oscar En İyi Erkek Oyuncu ödülüne aday gösterilen Tom Hanks, hikayede, lunaparktaki dilek makinesine artık büyümek istediğini söyleyen ve bir anda dileğinin gerçekleştiğini gören ve kendini yetişkin bir adam olarak bulan Josh’u canlandırıyor.

18! Again
Jack Watson 81. yaş gününü kutlayan ama içi hala kıpır kıpır bir iş adamıdır. Torunu David Watson ile geçirdikleri bir araba kazası sonrası, büyükbaba ile torununun bedenleri yer değiştirir. Jack Watson 18 yaşındaki torununun bedeninde onun okul hayatını ve arkadaşlarıyla ilişkilerini yeniden keşfedecektir…

17 Yeniden / 17 Again
1989 yılında lise son sınıf öğrencisi olan Mike O’Donnell okulun basket takımının yıldızıdır. Üniversite bursu ve parlak bir gelecek avucunun içindedir. Ama o her şeyi elinin tersiyle itip, bebek beklediğini yeni öğrendiği kız arkadaşı Scarlet’la yaşamaya karar verir. Yaklaşık 20 yıl sonra, Mike’ın şaşalı günleri kesinlikle geride kalmıştır. Scarlet’la evliliği paramparçadır, işteki terfi onu es geçmiştir, ergenlik çağındaki oğlu onun bir zavallı olduğunu düşünmektedir ve lisede bir inekken sonradan teknoloji milyarderi olan en iyi arkadaşı Ned’in yanında yaşamaya mecbur kalmıştır. Ama Mike’a ikinci bir şans verilir ve mucizevi bir şekilde 17 yaşına geri döner. Mike’ın görünümü belki 17 yaşında gibidir, ama 30 küsur yaşındaki tavırları 2009 yılının son sınıf öğrencileri arasında hiç de havalı olmaz. Mike en iyi yıllarını yeniden yakalamaya çabalarken başına gelmiş en iyi şeyleri kaybedebilir…

Ateşli Piliç / The Hot Chick
Okulun popüler ponpon kızlarından biri olan Jessica(McAdams) bir gün uyandığında kendini 30 yaşındaki bir adama (Schneider) dönüşmüş olarak bulur. Jessica’nın vücuduna giren Clive ise bu durumdan yararlanmak için çeşitli yollara başvurur. Birçok suçu da Jessica’nın üstüne atmaya çalışır. Film, Jessica’nın 30 yaşındaki bir adama nasıl dönüştüğünü bulma çabasını ve eski haline dönmek için verdiği mücadeleyi anlatıyor. Bu sırada da ne kadar hırslı ve acımasız olabileceğini eğlenceli bir şekilde sunuyor.

Keşke 30 Olsam / 13 Going on 30
Jenna on üç yaşında bir kızdır. Tek bir isteği vardır: ünlü ve sevilen biri olmak. O bunları hayalededursun, okulun en yakışıklı ve popüler delikanlısı ile yaşayacağı utanç verici bir deneyim hayata küsüp eve kapanmasına yol açar. En sonunda saklandığı yerden çıktığında doğaüstü bir olayın kurbanı olduğunu ve dileklerinin yanlış bir şekilde de olsa gerçekleştiğini anlar: Birdenbire 30 yaşına gelmiştir, çok güzeldir ve son derece popülerdir! Jenna bu yeni hayatının tadını çıkarırken bir şeylerin eksik olduğunu farkeder: zamanında göz koyduğu delikanlı! Matt, bir başka genç hanımla hayatını birleştirmek üzeredir…

John Malkovch Olmak /Being John Malkovich
Kuklacı Craig kendsini değerii anlaşılmamış bir kuklacı olarak görmektedir. Sokakta yaptığı gösterilerden eli hep boş dönen Craig, karısının ısrarı ile başka bir iş bulmaya çalışır. Başvurduğu şirket, eli hızlı bir arşivci aramaktadır ve Craig el hüneri ile patronun gözüne girmeyi başarmıştır. Craig oldukça tuhaf görünümlü bu şirkette güzel Maxine ile karşılaşır ve görür görmez ona aşık olur. Gözü yükseklerde olan Maxine için ise Craig tam bir kaybedendir. Ama işler Craig’in Amerika’nın en ünlü aktörlerinden John Malkovich’in beynine açılan gizli bir geçit  bulması ile değişir. Craig bu buluşu iş arkadaşı Maxine’i etkilemek için bir araç olarak kullanmak ister. Ve bunu başarır da. Ama işler onun beklediği gibi gelişmez ve karısı Lotte’in de karıştığı içinden çıkılmaz bir aşk dörtgeni ortaya çıkar.

 

 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.