Antalya Büyükşehir Belediyesi – Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) işbirliğiyle gerçekleştirilen 48.Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması dalında yarışacak filmler açıklandı.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı & AKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, ulusal uzun metraj dalında 48. Altın Portakal’a başvuran 45 film arasından 13 filmin yarışmaya seçildiğini bildirdi.

 13 filmin 9’u ilk film
Altın Portakal’a bu yıl başvuran 45 filmden 30’unun, yarışmaya hak kazanan 13 filmden 9’unun yönetmenlerinin ilk filmi. Yarışmaya hak kazanan13 filmden 1 filmin yönetmeni kadın.

Portakal’ın bu yılki yarışmacıları
Serdar Akar’ın yönettiği “Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm”

Raşit Çelikezer’in yönettiği “Can”

Ramin Matin’in yönettiği “Canavarlar Sofrası” (ilk film)

Hüseyin Eleman’ın yönettiği “Fedakar” (ilk film)

Çiğdem Vitrinel’in yönettiği “Geriye Kalan” (ilk film)

Hasan Tolga Pulat’ın yönettiği “Güzel Günler Göreceğiz” (ilk film)

Egemen Sancak’ın yönettiği “Hangi Fillm” (ilk film)

Erdal Rahmi Hanay’ın yönettiği “Hicaz” (ilk film)

Kenan Korkmaz’ın yönettiği “Lüks Otel” (ilk film)

Ümit Ünal’ın yönettiği “Nar”

Savaş Baykal’ın yönettiği “Öngörüye Ağıt”

Shiar Abdi’nin yönettiği “Yürüyüş” (ilk film)

M.Caner Alper – Mehmet Binay’ın yönettiği “Zenne” (ilk film)

 

Jüri’ye Müjde Ar başkanlık edecek

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın ana jürisine Müjde Ar başkanlık edecek. Jüride yer alan diğer isimler yönetmen Handan İpekçi, oyuncular Vahide Gördüm, Bergüzar Korel; yazarlar Ayşe Kulin, Yaşar Seyman; sanat yönetmeni Annie Geelmuyden Pertan, müzisyen ve oyuncu Şevval Sam, sinema eleştirmeni Melis Behlil, akademisyen Prof. Dr. Serpil Kırel ve Çiğdem Anad’ dan oluşuyor.

 

Portakal’ın SİYAD Jürileri

 

Altın Portakal Film Festivali programı içinde verilmekte olan SİYAD özel ödülü için bu yılın Uliusal Uzun Metraj yarışma filmlerini sinema yazarları Senem Erdine, Müge Turan, Janet Barış değerlendirecek. Portakal’ın Uluslararası SİYAD Jürisinde ise Zeynep Tül Akbal Süalp, Elif Tunca Ve Selin Gürel görev yapacak.

 

 

8 – 14 Ekim 2011 tarihleri arasında gerçekleşecek Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda birinci gelen film 350 bin TL ile ödüllendirilecek. En İyi İlk Film’e 50 bin TL verilecek. Uzun Metraj’da En İyi Yönetmen ödülü 50 bin; En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Müzik ödüllleri 30’ar bin TL olarak belirlendi.

 

Ödüller, 14 Ekim 2011’de düzenlenecek Kapanış ve Ödül Töreni’nde sahiplerini bulacak.

Altın Portakal’da Tehlikeli İlişkiler

 

Festivalin tematik gösterimler bölümünde “Tehlikeli İlişkiler” başlığı altında altı filmden oluşan bir seçkiye yer verilecek. “Tehlikeli İlişkiler” kapsamında gösterimi yapılacak filmlerde, farklı çağlardaki kadın erkek ilişkileri ele alınıyor. Sevgili olma halinden karı-koca, anne-baba, kız kardeş-erkek kardeş olma hallerine, farklı çağlardaki kadın erkek ilişkilerine, kimi hüzünlü kimi eğlenceli bakışların yöneltildiği bu özel seçki 8-14 Ekim 2011 tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşturulacak.

 

Özel programa özel filmler

 

  1. Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı için yarışmış; genç bir çiftin bugünlerini, bağlılıklarını ve ilişkilerinin geleceğini sorguladıkları Miranda July’nin yeni filmi “The Future”; Andrei Zvyagintsev’in 2011 Cannes Film Festivali Un Certain Regard bölümünde Özel Jüri Ödülü’ne değer görülen, ikinci evliliklerini yapmış birbirinden oldukça farklı kişiliklere sahip Elena ve Vladimir’in ilişkisini konu alan filmi “Elena”; Başrollerini Tilda Swinton – John C. Reilly – Ezra Miller’in oynadığı, Lionel Shriver’ın aynı isimli romanından uyarlanan; anne-oğul ilişkisi ve “anne olma hali”nin sorgulandığı 2011 Cannes Film Festivali yarışma filmi “We Need To Talk About Kevin”, Blue Velvet ve Fearless filmlerindeki unutulmaz performansıyla sinema tarihine adını yazdıran italyan oyuncu Isabella Rosellini ve Oskar ödüllü ünlü Amerikan oyuncu William Hurt’ü biraraya getiren Julie Gavras’ın son filmi “Late Bloomers”,

İki farklı devirde yaşayan iki insanın hayatına doğru duygusal bir yolculuğa çıkan “Cafe de Flore”; İsrail’in ünlü oyuncularını melodram-komedi türünde bir araya getiren, iki kız kardeşin gerçeküstü öyküsü ekseninde İsrail’in aşırı milliyetçi yapısına oklarını çeviren “My Lovely Sister”, “Tehlikeli İlişkiler” bölümünde yer alan filmler.

 

Azerbaycan ve Sovyet Sinemasının Ünlü İsimlerinden Rustam Ibragimbekov Altın Portakal’da

 

Azerbaycan ve Sovyet sinemasının ünlü isimlerinden Rustam Ibragimbekov, 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin onur konuğu olarak Antalya’ya geliyor. Rustam Ibragimbekov, Antalya Büyükşehir Belediyesi – Antalya Kültür Sanat Vakfı işbirliğiyle düzenlenen 48. Festivalin Yaşam Boyu Onur Ödülleri Töreni’nde özel ödülle onurlandırılacak. Drama yazarı, senaryocu, film yönetmeni Ibragimbekov’un, 1994 yılında Rus yönetmen Nikita Mihalkov‘la birlikte diyaloglarını yazdığı “Burnt by the Sun – Güneş Yanığı” filmi Oscar ödülü sahibi olmuştu.Ibragimbekov’un senaryosunu yazdığı filmler, “En İyi Yabancı Film” dalında Akademi Ödülü başta olmak üzere, Venedik Film Festivali – Altın Aslan, Cannes Film Festivali – Büyük Ödül ve Felix Ödülleri gibi çok sayıda prestijli ödülün de sahibi oldu.

 

Altın Portakal ‘Çocuk Gelinler Olmasın!’ Diyor

  1. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, ülkenin bir gerçeği olan “çocuk gelinler” sorununa eğiliyor. Altın Portakal – Uçan Süpürge işbirliği 48. Festival’in “Sanatta Sosyal Sorumluluk” projesi çerçevesinde “Çocuk Gelinler” film gösterimleri gerçekleşecek; izleyenlere “çocuk gelinler olmasın!” mesajı verilecek…Uçan Süpürge’den katılımcılar ile Antalya’da bulunan toplum merkezlerinde gerçekleşecek “çocuk gelinler” temalı sözsüz film gösterimleri ücretsiz olacak.

 

Ortadoğu’da kadın olmak…

Festivalin “…Ve Kadın Dünyaya Dokundu” ana teması ekseninde yer alan seçkide, Ortadoğu’da kadın kimliğini, bazen kadın bazen erkek gözüyle irdeleyen son dönem yapıtlar yer alıyor. “Ortadoğu’da Kadın” projesiyle, kadın ve cinsiyet sorunlarından yola çıkılarak, Ortadoğu ülkelerinde son yıllarda yaşanan sosyal ve siyasal gelişmelere de dikkat çekiliyor.

  1. Berlin Film Festivali’nin En İyi Film, En İyi Kadın ve Erkek Oyuncu ödülünü kucaklayan “Nader & Simin: A Separation”; 2011 Cannes Film Festivali’nde yarışan, Caramel filminin yönetmeni Nadine Labaki’nin son çalışması “Where Do We Go Now?”; “Hayat Treni” filminin ünlü yönetmeni Radu Mihaileanu’nun son filmi “The Source”; Mısırlı yönetmen Mohamed Diab’ın ilk yönetmenlik denemesi Cairo 678; İranlı kadın yönetmen Marziyeh Meshkini’nin üç farklı kadının öyküsünü konu edinen ilk filmi “The Day I Became A Woman”, 2011 Cannes ve Berlin Film Festivallerinden derlenen bu önemli seçkide yer alan filmler.

 

“Hudutların Kanunu” ve “Kalabaka” Altın Portakal’da

 

8 -14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek festivalde, Türk ve dünya sinemasının arşivine gömülmüş, kaldıkları tozlu raflardan çıkarılıp yıllar sonra restore edilen Lütfi Akad’ın yönettiği “Hudutların Kanunu” ve yönetmenliğini Fred Von Bohlen-Hegewald’ın yaptığı 1930 yapımı “Kalabaka”, Pelikülün İzinde başlığı altında gösterilecek. Altın Portakal kapsamında ilk kez geçen yıl başlatılan “Pelikülün İzinde” gösterimleri, festivalde sinemaseverlerin büyük ilgisini görmüştü. Geçen yıl “Pelikülün İzinde” başlığı altında, Türk sinema tarihi kaynaklarında adı geçmeyen, İstanbul’da çekilen ilk yabancı film olma özelliğini taşıyan “Enis Aldjelis, Doğunun Çiçeği” , Muhsin Ertuğrul’un kayıp filmi ‘Kara Lale Bayramı – 1918’, “Kadın Charlie Chaplin” olarak anılan Mabel Normand’ın rol aldığı “The Floor Below – 1918’ ve hiçbir kopyasının var olmadığına inanılan ‘Beyond The Rocks – 1922’ gösterimleri yapılmıştı.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.