Serra Yılmaz, Erdem Akakçe, İrem Altuğ ve İdil Fırat…. Ümit Ünal; önümüzdeki aylarda bizlerle buluşacak ve başrollerinde bu dört ismin yer aldığı yeni filmi “Nar”ın heyecanını yaşıyor…

MERVE GENÇ

Henüz 19 yaşındayken kendi hayat izlerini taşıyan Teyzem filmini senaryosuna attığı imza ile tanıdık Ümit Ünal’ı…Sonra ardı ardına filmleri geldi ve senarist kimliğiyle birlikte yönetmen koltuğuna da oturdu. Usta sinemacı kendi tabiriyle “oda sineması” dediği “Dokuz” ve “Ara”ya bir film daha ekliyor: “Nar”. Ümit Ünal ile nar taneleri gibi inançları dağılan dört karakteri anlattığı yeni filmi “Nar”ı konuştuk….

Narın senaryosu ne zaman başladı ve nasıl çıktı ortaya?

Nar’ı 1,5 yıl önce yazmaya başladım. Aklımda hep Serra Yılmaz vardı başrol oyuncusu olarak.İlk paylaştığım insan da Serra oldu.Biraz ona göre yazdığım bir rol zaten.Fakat aslında dört başrollü bir film.Benim diğer filmlerimin bazılarını biliyorsanız, ‘Dokuz’ , ‘Ara’ gibi filmlerim var benim.Onlara biraz oda sineması diyorum. Tek mekanda geçen, kısıtlı bütçeli biraz ama hikayeye, kurguya ve oyunculuğa çok yaslanan filmler. Nar’da biraz öyle bir film. Filmin çoğu tek bir mekanda geçiyor. Fakat hikayenin oyunlarına, kurgu oyunlarına ve oyuncuların gücüne çok yaslanan bir hikaye.

Filmde ‘Asuman’ karakterinin Serra Yılmaz olduğunu ve bir sosyete falcısı olduğunu biliyoruz. Hikaye falcılık üzerinden nereye gidiyor acaba?

İnsanları bir arada tutan şey nedir diye düşündüğümde cevap olarak birbirimize duyduğumuz güven, bir tür inanç olabileceği fikrine vardım ve bunu sorgulayan bir hikaye tasarlamaya çalıştım. Nar’da dört karakter var ve her biri çok farklı şeylere inanıyorlar. Birisi fala inanıyor, birisi dünyanın daha farklı bir yer olacağına inanıyor, bir tanesi çok güçlü ve sadece o gücün işleyeceğine, zenginliğin dünyayı yönettiğine inanıyor. Bu dört insanı bir araya getirip, kendi inançlarını sorgulamalarını istedim ve ortaya onların çarpışmasını sağlayacak bir çatışma yarattım. Bir gün içinde o dört insanın inançları yerle bir oluyor.

Oyunculara nasıl karar verdiniz? Daha önce çalıştığınız ve aklınızda olan isimler miydi? Kimler var?

Erdem Akakçe var daha önce birlikte çalıştığım. Anlat İstanbul’da, Gölgesizler de çok küçük bir rolü vardı. Yakından takip ettiğim ve çok sevdiğim bir oyuncu. İdil Fırat’la ilk defa tanıştık. Ama role inanılmaz güzel oturdu. Gerçekten çok iyi bir rol çıkardı. İrem Altuğ var. Onunla da yıllar önce tanışmıştık ama birlikte çalışma fırsatımız olmamıştı. Bu filmde ilk defa birlikte çalışma fırsatımız oldu. Her oyuncu olağanüstü performanslar sergilediler.

Filmin çekimleri ne kadar sürdü? Tek bir mekan dediniz. Bu mekan İstanbul’da mıydı?

Tek mekan derken aslında filmde birçok farklı mekan da var. Gecekondu mahallesi var, geçmişe döndüğümüzde gördüğümüz bir köy var. Bunlar hep İstanbul çevresinde çekildi. Alibeyköy’de bir mahalle sahnesi çektik. Yinede en büyük kısmı Arnavutköy’de bir apartman dairesinde geçiyor. 2 hafta içinde çektik. Ama öncesinde uzun hazırlıklar yaparak, oyuncularla bol prova yaparak, sete girdiğimizde her şeyin hazır olmasına dikkat ederek çalıştık.

Şu anda Nar ne aşamada? Bizlerle ne zaman buluşabilecek? Öncesinde festivallerde izleyebileceğiz sanırım. Durum nedir ?

Film bitti. Bir tek son miksajı kaldı. Ama festivallere yollayabilmek için bir kopya yaptık. Bir sürü festivale başvurduk yurt içinde de yurt dışında da. Hepsinden gelecek cevapları bekliyoruz. Ben yurt dışında dolaşmasını çok istiyorum. Dolaşabilecek bir film olduğuna inanıyorum. Çok çarpıcı hikayesi olan bir film bence. Gösterime girmesi için görüşüyoruz dağıtımcılarla. İki yerle görüştük şu ana kadar. Onlarında tepkisi çok olumlu. Büyük bir olasılıkla Kasım-Aralık diye düşünüyoruz ama birkaç yerle daha görüşüp son kararımızı vereceğiz.

Nar’ı öyle güzel anlattınız ki filmografinize baktığınızda Nar’ı ayrı bir yere koyuyormuşsunuz gibi geldi bana. Nar çok daha özel bir yerde mi duruyor? Nerde sizce Nar ?

Açıkçası son üç filmimde çok kişisel işler yapmadım. Tam kendi stilimde çektiğim filmler var. Dokuz ve Ara bence öyle filmler. O aradan sonra yaptığım filmler “Gölgesizler” de “Ses” de , “Kaptan Feza” da dışarıdan gelmiş işlerdi. Ses’in senaryosu bana ait değildi. Onu bir tarz denemesi olarak, hikaye çok ilginç geldiği için kabul etmiştim. Nar tam benim istediğim dünya, tam benim istediğim hikaye, gerçekten kafamı meşgul eden mesele ve tam istediğim koşullarda çektiğim bir film. Büyük bir yapımcıyla bir başka senaryo çalıştığınız zaman başkasını suçlama şansınız oluyor. Bunda öyle değil. Tüm sorumluluk bana ait.

Biz sizi Teyzem filmi ile tanıdık ve hala her izlediğimizde çok etkilendiğimiz bir film. Teyzem’i yeniden çekmek için teklifler geliyor mu yada Teyzem’i dizi yapmak için teklifler aldınız mı?

Teyzem çekileli 26 sene oldu. Yıllar içinde bir tür kült film oldu denebilir. Bayağı bir hayran kitlesi var. Beni de en çok korkutan aslında bu. Öyle teklifler oldu ama bir parça korkuyorum açıkçası. Hep o ilk filmle karşılaştırılacak ve başarısı ona göre ölçülecek diye. Tabiki yapmayı çok isterim. Teyzem benim kendi hayatımdan bir hikaye, kendi teyzemin hikayesi,oradaki küçük çocuk da benim. Beni gerçekten çok etkileyen bir hikaye olduğu için, belki oradaki samimiyet insanlara geçtiği için o kadar güçlü ve hatırlanan bir hikaye oldu. Teyzem bütün kusurlarına ve eksikliklerine rağmen çok güzel akılda kalmış bir film. O yüzden biraz ürküyorum ama teklifleri değerlendiririm.

Teyzem kim olabilir? Müjde Ar’la o kadar özdeşleşti ki aklınızda var mı yeni dönem oyuncularından Teyzem’i şu oynayabilir dediğiniz?

Belki isimsiz hiç olmayan biri yaratılabilir. Müjde oynadığında o sırada Türkiye’nin en büyük starıydı. Aslında o senaryonun yapılabilmesini de Müjde’ye borçluyuz. Çünkü o zaman için çok aykırı bir hikayeydi. Sinemamızda ona benzer hikayeler hiç yoktu. Müjde ısrar ettiği için ve arkasında durduğu için oldu. Şimdi, o filmin başarısından dolayı bir yapımcı el atıp daha farklı bir paket haline getirebilir veya yeniden düşünüldüğünde isimsiz bir genç kız olabilir. Açıkçası oyuncuları çok iyi tanımıyorum, çok fazla televizyon seyretmiyorum. Tiyatrodan tanıdığım isimler var. Ama dizilerde görülen isimleri pek bilmiyorum ama aramak lazım.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.