Banu Bozdemir

30 Kasım 1978 doğumlu oyuncu ve yönetmen. Çocukluğundan beri ülkesi Meksika’da aktör olarak çalışan Gael Garcia Bernal, Alejandro González Iñárritu’nun Oscar adayı Amores Perros/ Paramparça Aşklar Köpekleri’yle ilk uzun metrajına uzandı. Dünya çapında eleştirmenlerin beğenisini toplayan o filmdeki müthiş performansıyla Gümüş Ariel Ödülünü ve Chicago Uluslararası Film Festivali’nde de Gümüş Hugo Ödülünü kucakladı. Daha sonra Alfonso Cuaron’un Oscar adayı “Y Tu Mama Tambien” adlı çalışmasında çocukluğundan beri yakın arkadaşı olan Diego Luna ile birlikte kamera karşısına geçti. O filmde sergiledikleri performans ile iki arkadaş, Venedik Uluslararası Film Festivali’nde Marcello Mastroianni ödülüne ortak olarak layık görüldü.
Ardından Carlos Carrera’nın Oscar adayı romantik drama çalışması El Crimen Del Padre Amaro / Günah’ın başrolünde oynadı. 2004’te olağanüstü yoğun bir yıl yaşadı. Eylül ayında Brezilyalı yönetmen Walter Salles’in imzasını taşıyan The Motorcycle Diaries / Motosiklet Günlüğü’nde oynadı. Che Guevara’nın gençlik yıllarının portresini çizdiği o filmdeki başarısıyla Sundance ve Cannes Film Festivallerinde olumlu övgüler topladı. Ardından ünlü İspanyol yönetmen Pedro Aldomovar’ın yönettiği Bad Education/ Kötü Eğitim’de rol aldı. Filmde üç kompleks karakteri birden oynadı. James Marsh’ın bağımsız draması The King’de William Hurt ile birlikte oynadı. O filmde deniz kuvvetlerinden atıldıktan sonra evine dönen genç bir adamın portresini çizdi. 2005’te oynadığı bir başka film ise, Michael Gondry’nin merakla beklenen fantastik çalışması The Science of Sleep / Rüya Bilmecesi oldu. Gerçekten de bilmece gibi filmdi. Babil ve Körlük hem konu hem de yönetim açısından başarılı filmlerdi. Özellikle Körlük insanların içindeki kurnazlık duygusuna vurgu yapan bir filmdi. Mamut’da anlaşılmaz bir sinema filminin oyuncusu oldu, bu ay vizyona girecek olan İspanya’nın 2011 Oscar adayı filmi Yağmuru Bile’de su için savaşan bir halka yardım eden bir yönetmeni oynuyor. Film içinde film yaşanıyor, Bernal varlığıyla filme anlam katıyor.

 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.