Suspiria / 1977 / Yönetmen: Dario Argento

Ali ulvi uyanık

Dario Argento, sinemanın en ünlü gotik korkularından biri ve “Üç Anne” üçlemesinin(diğerleri : “Inferno” ve “La Terza Madre”) ilki olan “Suspiria”nın senaryosunu, ortağı – sevgilisi (Asia Argento’nun da annesi ) Daria Nicolodi ile yazdı… Etkilendikleri metinler arasında Thomas De Quincey’nin “Suspiria de Profundis” adlı kitabı, hatta Grimm Kardeşler ve Hans Christian Andersen masalları bulunmaktaydı. Almanya’nın ünlü bale okuluna yatılı öğrenci olarak gelen Amerikalı genç kız, birkaç tuhaf cinayetin izini sürdüğünde korkunç, hem de çok korkunç sırrı keşfediyordu: Okul, kökleri Karadeniz’e uzanan Üç Kızkardeş’den biri, iğrenç görünümlü cadı Helena Markos ve emrindekiler tarafından yönetiliyordu!

Tamamıyla Argento’ya özgü keskinlikte kırmızı, sarı ve mavi renklerle, bir bale okulundan çok büyücülük merkezi gibi duran dekorlar, sürekli gözetlendiğiniz duygusu ve kanın fütursuzca kullanımı… Seyircinin kalp ritmini bozan müzik (Goblin gurubu ve Argento ortak çalışması)… O dik / asil yürüyüşü ile ‘muhteşem’ müdirede Joan Bennett ve otoriter yönetici / bale hocasını ‘kendine özgü’ kılan Alida Valli… Bunlar, ”Suspiria”yı türü içinde başucu filmi yapmak için sadece birkaç neden! Dondurduğumuz kare, fırtınalı gecede okuldan kaçıp arkadaşının evine sığınan kızın önce bıçaklanıp sonra cam tavanı kıracak şekilde sallandırıldığı sahneden! Kırılan camlar yerdeki arkadaşını da feci biçimde öldürmüştür!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.