Banu Bozdemir

Bir mültecinin kızı olan Julie Gavras, hayatı boyunca politik kişiliğiyle var olan ve bu yönüyle dünya sinemasında önemli bir yer işgal eden babasının izinden gideceğinin sinyallerini, bu ilk filmiyle verdi. İkinci filmi Aşkın İkinci Yarısı orta kuşağa esprili bir şekilde eğiliyor ve asla yaşlanmamak gerektiğini savunuyor!

Festivalde yönetmenlerin ya da oyuncuların çocuklarının çektiği ya da oyunculuk yaptığı filmlere rastlayınca anne babasının izinde olan ünlülerin çocuklarına bir göz atmak istedim ve bayağı kabarık bir liste çıktı karşıma…


Samira Makhmalbaf / Mohsen Makhmalbaf
Sinemaya, 1987’de yedi yaşındayken, babası yönetmen Mohsen Makhmalbaf’ın çektiği Bisikletçi adlı filmde rol alarak başladı. 17 yaşındayken ilk yönetmenlik deneyimini yaşayan Samira, filmi “Elma” ile 1998 Cannes Film Festivali’ne katılan en genç yönetmen ünvanını aldı. `11`09“01 filminin 11 yönetmeninden biri olan genç yönetmen, aynı zamanda çektiği bazı filmlerin senaryolarını da yazdı. İran’da bir kadın olarak yaşamanın zorluklarına karşın, Ortadoğu’da kadın ve çocukların hayatının zorluklarını beyazperdeye yansıtan Samira’nın kardeşleri ve annesi de sinema sanatına gönül verdi; Hana Makhmalbaf da genç bir yönetmen olarak sinema dünyasında yerini aldı. Filmografisi: İki Bacaklı At (2008), Çılgınlığın Keyfi – 200, `11`09“01 – 2002, Karatahta – 2000, Elma – 1998, Bisikletçi – 1989 (oyuncu)

Sofia Coppola / Fransis Ford Coppola
14 Mayıs 1971 New York doğumlu, Akademi Ödüllü Amerikalı yönetmen, aktris ve yapımcı. Jane Campion, Lina Wertmüller ve Kathryn Bigelow ile birlikte En İyi Yönetmen Akademi Ödülü‘ne aday gösterilmiş dört kadından biri. İlk yönetmenlik deneyimi olan The Virgin Suicides 1999 filmiyle ünlendi. Büyükbabası Carmine Coppola besteci, babası: Francis Ford Coppola Oscar ödüllü bir yönetmen, kardeşi Roman Coppola bir aktör, kuzeni Nicolas Cage Oscar sahibi bir aktördür. 1991 yılında Razzie olarak bilinen ve yılın en kötülerine verilen Altın Ahududu Ödüllerinde En Kötü Yardımcı Aktris ödülünü kazandı. Filmografi: Bed, Bath and Beyond (1996), Lick the Star (1998), The Virgin Suicides (1999), Lost in Translation (2003), Marie Antoinette (2006), Somewhere (2010).

Lolita Chammah / İsabelle Huppert

1 Ekim 1983, Paris doğumlu. Lolita Chammah, akrist Isabelle Huppert ile film dağıtımcısı Ronald Chammah’ın kızı. 1988 yılında yönetmen Chabrol’un “Une Affaire Du Femme “ filminde küçük bir rol ile sinemaya adımını attı. Bu filmde annesi Isabelle Huppert de başroldeydi. 2000 yılında yönetmenliğini Laurence Ferreira Barbosa’nın yaptığı “La vie Moderne” filmde Lolita Chammah, Isabelle Huppert ile tekrar kamera karşısında birlikte oynama şansını yakaladı. 2007 yılında Lolita Chammah, yönetmen Marc Fitoussi’nin ilk uzun metraj filmi olan La vie d’artiste’te başrolde yer aldı. 2009 yılında Julie Depardieu ve Charlotte Rampling ile birlikte rol aldığı “ La Femme invisible” filmi Fransa’da önemli bir gişe başarısı elde etti. 2010 yılında Marc Fitoussi’nin yeni filmi “Copacabana’da anne kız yine kamera karşısına geçti.

 

Michael Douglas / Kirk Douglas
Michael Kirk Douglas, 25 eylül 1944’de New Brunswick, New Jersey’de dünyaya geldi. Babası ünlü aktör Kirk Douglas, annesi ise Bermuda’lı aktris Diana Dill. Hem yapımcı hem de oyuncu olarak modern Hollywood filmlerine çifte güç katan Michael Douglas, babası Kirk Douglas’ın 1960’lardaki filmlerinde asistan yönetmen olarak işe başladı. 1960’ların sonunda birkaç filmdeki (Hail,Hero! -1969, Adam at 6 A.M. -1970, Summertree -1971) dönemin idealize genç adamlarını oynadığı rollerin ardından Douglas, The Streets of San Francisco adlı polisiyede rol aldı. Oyunculuğunda açıkça ortaya koyduğu bağımsız yapısı gözönüne alınarak kendi jenerasyonundaki diğer starlardan önde tutulan aktör, 1987 yılında Gordon Gekko rolünü canlandırdığı Oliver Stone filmi Wall Street ile En İyi Erkek Oyuncu dalında Oskar Ödülü’nün sahibi oldu. Aynı yıl Glenn Close ile birlikte Fatal Attraction’da yeralan Douglas, 1992 yılında Sharon Stone ile Basic Instinct (Temel İçgüdü) filminde oynadı. Bu başarılı filmdeki cinayet masası dedektifi Nick Curran rolüyle ününe ün kattı. 2000 yapımı A Song for David filminde nihayet babası Kirk Douglas’la çalışma fırsatı buldu.

Julie Gavras / Costa Gavras
Ünlü yönetmen Costa Gavras’ın kızı Julie Gavras, ilk filminde, arkadaşı Domitilla Calamai’nin aynı isimli romanını sinemaya aktardı. Bir mültecinin kızı olan Julie Gavras, hayatı boyunca politik kişiliğiyle var olan ve bu yönüyle dünya sinemasında önemli bir yer işgal eden babasının izinden gideceğinin sinyallerini, bu ilk filmiyle verdi. İkinci filmi Aşkın İkinci Yarısı orta kuşağa esprili bir şekilde eğiliyor ve asla yaşlanmamak gerektiğini savunuyor! Julie Gavras babasının 2005 yapımı Ölümcül Gerçek filminde de rol aldı aynı zamanda…

Asia Argento / Daria Argento ve Daria Nicolodi
Korku sineması üstadı Dario Argento’nun kızı. 1993’te ilk rolünü babasının filmi Traumada oynadı. Çıplak olduğu sahneyle dikkat çeken Argento ilk ödülünü de bu filmle ‘En İyi Bayan Oyuncu’ olarak aldı. 1998’de Amerikan filmlerine sıçradı ve 2002’de bir Hollywood filmi olan xXx’te oynadı. 2005’te Gus van Sant’ın Last Days ve George Romano’nun Land of The Dead filmlerinde oynadı, babasının Gözyaşlarının Annesi filminde rol aldı . 2006’da Birol Ünel ile Transylvania adlı filmde oynayarak özüne döndü diyebiliriz. 2004 yılında Aldatan Yürek adlı ilk sinema filmini çekti!

Jim Loach / Ken Loach
Yıldızlarla dolu bu dram, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra İngiltere’de yaşanan en büyük skandallardan birini ele alıyor: 1940’larda ve 1950’lerde 130.000 çocuğun İngiltere’den Avustralya’ya evlatlık olarak verilip ülkelerinden koparılmaları, hatta tacize uğramaları. Film, İngiliz hükümeti tarafından yıllarca gizlenen bu skandalı 1980’lerde ortaya çıkaran eski kamu görevlisi Margaret Humphreys’in çabalarını konu alıyor. Ailesi için en iyiyi yapmayı hedeflemiş bir anne olan Humphreys bu uğurda binlerce aileyi birleştirdi ve sorumluları hesap vermeye zorladı. Bu inanılmaz cesaret, merhamet ve adaletsizlik hikâyesi, babası Ken Loach’la aynı vicdani duyarlılığı paylaşan yönetmen Jim Loach’un ilk filmi. 1969 doğumlu Jim babasının izinde!

Jaden Smith / Will Smith
Jaden Christopher Syre Smith 1998 Kaliforniya doğumlu. Aktör/rapçi Will Smith‘in oğlu. The Pursuit of Happyness filminde babası Will Smith ile birlikte baba, oğul karakterleri oynadılar. 79. Akademi Ödüllerinde Abigail Breslin ile birlikte Best Animated Short ve Best Live Action Short ödüllerini sundu. The Pursuit of Happyness filmiyle birlikte Phoenix Film Eleştirmenleri Birliği‘nin En İyi Genç Oyuncu Ödülünü, MTV Film Ödülleri‘nde En İyi Çıkış Yapan Oyuncu ödülünü kazandı. En son The Karate Kid’de rol aldı.

Gülşah Alkoçlar / Hülya Koçyiğit
Türk Sineması’nın yıldız oyuncusu Hülya Koçyiğit ile Fenerbahçe’nin Milli futbolcusu Selim Soydan’ın kızlarıdır.Futbolu bıraktıktan sonra film ihracatı ve yapımcılığı işleri ile uğraşan babasının film şirketi adına 1976’da çekilen Gülşah filmiyle küçük yaşlarda sinema oyunculuğuna başladı.Ardından ilk filmin devamı niteliğini taşıyan “Gülşah Küçük Anne” ve “İbo ile Gülşah” filmlerinde oynadı.

Angelina Jolie / John Voight
Angelina Jolie, 4 Haziran 1975’te Oscar ödüllü ünlü aktör John Voight ve aktrist Marcheline Bertrand’ın kızı olarak doğdu İlk kez 1982’de babasının oynadığı Lookin’ to Get Out (1982) filminde görülen Jolie’nin oyunculuk kariyeri düşük bütçeli bir film olan Cyborg 2 (1993) ile başladı. İlk başrolünü Hackers (1995) filmi ile aldı. Önemli övgüler alan biyogrofik filmler olan George Wallace (1997) ve Gia‘da (1998) başrolde oynadı ve Girl, Interrupted‘daki (1999) performansı ile En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Akademi Ödülü aldı. Lara Croft: Tomb Raider (2001) filmi ile büyük başarı sağlayarak dünyaca ünlü tanınmış bir oyuncu haline geldi. Sonrasında ise Hollywood‘un en çok tanınan ve en çok kazanan oyuncularından oldu.

Melanie Griffith / Tippi Hedren (Birds)
Melanie Griffith 1930 doğumlu Tippi Hedren’in kızıdır, annesi Kuşlar rolündeki Melanie Daniels rolü ile ün kazanmıştır. 1957 yılında doğan ve Antonio Banderas ile evli olan Griffith birçok filmde rol aldı. Another Day in Paradise, Working Girl ve Buffalo Girl bunlardan bazıları…

Kiefer Sutherland / Donald Sutherland
Kiefer Sutherland, 21 Aralık 1966’da, İngiltere’nin Londra şehrinde iki başarılı oyuncu olan Donald Sutherland ve Sherley Douglas’ın çocuğu olarak dünyaya geldi. 1984 yapımı The Bay Boy, oyuncunun ilk filmidir. Bu filmdeki performansıyla Genie’de “En İyi Aktör” ödülüne aday oldu. 1996’da, babası Donald Sutherland’le birlikte rol aldığı A Time to Kill filminde, Freddy Lee Cobb adında bir Ku Klux Klan üyesini canlandıran aktör, 1997’de, Armitage 3: Poly-Matrix filminde, dedektif Ross Syllabus’u seslendirdi. Yine aynı sene, Truth or Consequences filminde yönetmenlik ve yardımcı aktörlük yaptı. 1998’de, Dark City filminde, Daniel Schereber rölünde karşımıza çıkan aktör, 1999’da, Woman Wanted, yönetmenliğini de yaptığı Eye of the Killer ve After Alice filmlerinde boy gösterdi.

Jamie Lee Curtis- Janet Leigh ve Tony Curtis
Tony Curtis’in kızı, 1958 Los Angeles doğumlu. 1978‘de oynadığı ve ilk sinema filmi olan Halloween filmindeki rolüyle ünlendi. John Carpenter’s The Fog, A Fish Called Wanda, Virüs, Freaky Friday ve Beverly Hills Chihuahua gibi filmlerde rol aldı.

Goro Miyazaki / Hayao Miyazaki
Efsanevi mangaka ve anime yönetmeni Hayao Miyazaki‘nin oğlu olarak 1967 yılında Tokyo’da dünyaya geldi. Shinshu Üniversitesi Ziraat Fakültesinden mezun olan Goro Miyazaki, peysaj mimarisi üzerine meslek icra etmiş, 1998 yılından itibaren Ghibli Müzesi‘nin genel tasarımı ile uğraşmıştır. 2001 yılından 2005 yılına kadar da müzenin genel müdürlüğünü yapmıştır. 2006 yılında Yerdeniz Öyküleri’ni çekti, yeni filmi Kokuriko-zaka Kara’yı ise bu sene çekti… Babasının izinde bir anime yönetmeni o.

Duncan Jones / David Bowie
David Bowie’nin adını Zowie koyduğu oğlu büyüdü, adını Duncan olarak değiştirdi ve geçen hafta dağıtılan İngiliz Bağımsız Film Ödülleri BIFA’da en iyi yeni yönetmen dalında ödül almakla kalmadı, sadece 2,5 milyon sterlin bütçe ile çektiği bilim kurgu filmi Moon/ Ay’da en iyi film ödülünü aldı.

Nick Cassavetes / John Cassavetes
1959 doğumlu aktör John Cassvetes’in oğlu. Oyuncu, senarist ve yönetmenlik yapıyor. 2004 yapımı The Notebook, 2002 yapımı Q filminin yönetmeni, 2006 yapımı Alpha Dog filminin ve son filmi Kız kardeşimin Hikayesi’nin hem senaristi hem de yönetmeni.

Danny Houston / John Houston
Danny Huston. 14 mayıs 1962 Roma doğumlu Amerikalı aktör. Danny Huston oyuncu bir aileden gelmektedir ve doğuştan oyuncu sayılır. Babası iki akademi ödülü sahibi John Huston ve büyükbabası akademi ödülü sahibi Walter Huston’dur. Üvey kardeşi ise Angelica Houston.

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.