Bu animasyona bayılacaksınız!

Banu Bozdemir

Animasyon dünyasına dalmak beni her seferinde inanılmaz mutlu kılıyor. Gerçek hayatın dalamadığı konular, mevzular, duyarlılık ve sevimlilik animasyonlardan buram buram taşıyor. Bu kez fıkır fıkır Rio ortamındayız. Buz Devri’nin yapımcıları yememiş içmemiş nasıl farklı bir konuya el atsak diye bayağı kasmışlar ve ortaya müthiş bir animasyon çıkarmışlar. Buz Devri sadece hayvanlar dünyasında dolaşıyordu. Ayrıntılı düşünülmüş karakterlerin özellikleri ve mimikleri bir anda herkesin sempatisini kazanmıştı. Rio bir seri olmaya aday mı bilmiyorum ama ilkiyle çoktan bizi kendisine hayran bıraktı… Katmanlı öyküsüyle, dünyayı dolaşan kamerasıyla bir hayli tavlayıcı!

Kahramanımız Mavili(Blu) ormanın derinliklerinde birbirinden renkli ve fıkır fıkır dans eden kuş arkadaşlarına katılmak üzere kanatlarını açarken yere düşer, insanlar tarafından yakalanır ve bilmediği topraklara yani Minnsesota’ya doğru yollanır. Soğuk ortam kuşu olarak büyür, kendisini çok seven sahibi Linda ile. Yani vahşi dünyadan, fıkır fıkır renkli ormanından bir haberdir, hatta uçamadığı için kuş olduğunu bile bilmemektedir… Hayat böyle sakin ve soğuk geçerken uzaklardan gelen bir kuş bilimci Mavili’nin doğal hayat bileti olur. Çünkü Mavili türünün tek örneği olmak üzeredir, Rio’da bulunan dişisiyle beraber… Hemen soylarını kurtarmak zorundadırlar.
Bu sıcak ve egzotik yere yapılan yolculuk ve sonrasında yaşanan binbir tülü maceradan oluşuyor film… Mavili dişisi Harika(Jewel) ile buluşur, önce yaşam tarzları inanılmaz farklı olan bu iki kuş sonrasında birbirine aşık olur, bu bir sır değil yani…

İnsanoğlunun hayvan ırkını yok etmek üzere giriştiği türlü çakallıkları, hayvanlar arası dayanışmayı, maymunların el çabukluğunu, Rio’daki karnavalın gerçekçi coşkusunu inanılmaz bir şekilde ortaya koyuyor film. Espriler ve diyaloglar o kadar yerli yerinde geliyor ki, sinema filmlerine taş çıkartıyor çoğu zaman. O yüzden biz de filmi kesintisiz bir zevkle izliyoruz sonuna kadar. Yani iyi bir konuyu, gülmece unsurunu da eksik etmeden veriyor, yeni bir karakter (papağan) ve el değmemiş bir konuyla harika bir animasyon karşımıza çıkıyor. Tabii son yılların takıntısı 3D’yi eksik etmeden. Zaten animasyon çok izlenen karlı işlerin başında geliyor, bir taşla iki kuş vuran üretici ve dağıtımcılar, animasyon için hiçbir masraftan kaçınmıyor. Türkçe seslendirme animasyonların olmazsa olmazı minik izleyiciler için… Konu da duyarlı olunca Rio’nun sıcağına ve hareketliliğine karışmak gerekli oluyor!

 

 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.