Banu Bozdemir

Aldatma mevzuları sinemanın bir hayli meşgul olduğu konular… Kadın da erkek de aldatıyor, ihanet ediyor. Tabii aldatmanın mantığına inilmediği sürece… Açığa çıkanlar var, sorunsuz devam edenler, bir yerden sonra açık verenler, hatta psikopatlığa kadar gidenler… İhanetin bedelini ödeyenler de var ödemeyenler de. İhanet filmlerinden en öne çıkanlar ve göze batanlardan bir derleme yaptık, sinemanın aldatma mevzularına bizde bu şekilde daldık!

Unfaithfull / Sadakatsiz
Edward ve Connie Sumner mükemmel bir evlilik hayatı yaşıyan bir çifttir. Orta yaşlı, 8 yaşında çocukları olan bir aile, bir köpek ve bir hizmetçi. Daha ne isteyebilirlerdi ki… New York’ta mutlu bir yaşam devam ederken sorunlar ortaya çıkmaya başlar. Hangi yaşam kolaydır ki zaten? Connie bir gün sokakta bir yabancıyla karşılaşır ve hayatı değişir. Bu Connie’nin kaderi midir yoksa bir tesadüf müdür bilinmez ama onun tutkusu haline gelmiştir. Edward Connie’nin kendisine söylediklerinin yalan olduğunu anlayınca rakibiyle yüzleşmeye karar verir. İçinde git gide artan öfkesinin sonucuna katlanma zamanı gelmiştir artık… Richard Gere, Diane Lane ve Erik Per Sullivan başrolde, yönetmen Adrian Lyne.

 

Eyes wide Shut / Gözleri Tamamen Kapalı
Dr. William Harford ve karısı Alice uzun zamandır mutlu bir evlilik sürmektedirler. Fakat partiye gittikleri bir gecenin sonrasında William, bazı kadın hastalarının kendisiyle ilişkiye girmek istediklerini söyleyerek karısını oldukça kışkırtır. O da bir zamanlar karşılaştığı bir ordu çalışanıyla ilgili sexüel fantazilerini anlatır ve William’dan da kendi fantazilerini anlatmak konusunda dürüst olmasını ister. Bu William’ı çok üzer. Karısı ile ordu komutanın sevişirkenki görüntüsü aklından bir türlü çıkmaz. Bu onda seksüel bir ilişki yaşama takıntısı yaratır. Bir gece sokakta eski bir hastasının kızıyla karşılaşır. Üvey babası gibi gözüken adam kızını pazarlamaktadır. Daha sonra sokaktan geçen gençler tarafından hakarete uğrar. Başka biri onu evine götürür ve evde genç bir fahişeyle eğlenen adamları görür. Başka bir gece, Nick Nightingale adındaki bir arkadaşının piyano çaldığı gece kulübüne gittiğinde ise gizli bir seks grubunun var olduğunu öğrenir ve onların toplantılarına katılmaya karar verir ancak bu kararı, ilerde hayatını, kendisine saygısını ve evliliğini tehdit edecektir. Usta yönetmen Stanley Kubrick’in elinden çıkma farklı bir aldatma öyküsü. Tom Cruise ve Nicole Kidman başrolde!

 A Perfect :Murder / Kusursuz Cinayet
New York’un zengin iş adamlarından Steven Taylor, karısı Emily’nin kendisini aldattığından şüphelenmektedir. Aslında bu şüphelerinde haklıdır, çünkü Emily, David adında bir ressam ile birliktedir. Durumu öğrenen Steven karısından intikam almak için sinsi bir plan hazırlar. Suç ortağı olarak da kendine David’i seçmiştir. Andrew Davis’in yönettiği filmde Michael Douglas , Gwyneth Paltrow ve Wiggo Mortensen başrolde.

Disclosure / Taciz

Michael Crichton’ın romanından uyarlanan film, seksi patronu tarafından ‘taciz’ edilen, ardından da şantaja maruz kalan bir adamın, bu durumdan kurtulmak için harcadığı ‘umutsuz’ çabayı anlatıyor. Barry Levinson imzası taşıyan filmde Michael Douglas ve demi Moore başrolde!
 American Beauty /Amerikan Güzeli
Lester Burnham orta yaş krizine girmiştir ve hayatı son derece sıkıcı gitmektedir. Gününün en mutlu zamanı banyoda duş esnasında mastürbasyon yaptığı zamandır ve cinsel hayatında birtakım değişiklikler yapmak istemektedir. Daha özgür olursa daha mutlu olacağını düşünmektedir. Tabii bu karısı Carolyn ve kızı Jane’i büsbütün çileden çıkarmaktadır; özellikle de gözlerini Jane’in arkadaşı Angela’ya diktikten sonra. Bunun üzerine Carolyn de iş arkadaşı Buddy Kane’e ilgi göstermeye başlar. Sam Mendes’in yönettiği filmde Kevin Spacey ve Annette Bening rol alıyor.

 Closer / Daha Yaklaş
Günümüz Londra’sında birbirine yabancı iki çiftten birindeki adamın, diğer çiftteki kadınla tanışmasıyla tesadüfler arka arkaya gelmeye başlar. Birbirlerine duydukları anlık hislerse aldatmaları beraberinde getirir. İngiliz bir gazeteci olan Dan, mesleğini çok ciddiye alan ve kariyer yapmak isteyen biridir. Ancak, onun görevi gazetedeki ölüm ilanları yazmaktır. Dan, genç bir striptizci olan Alice’ten etkilenir. Ancak, fotoğrafçı Anna’yla tanışınca, duygularına ve ihtirasına hakim olamaz. Mike Nichols’un yönettiği filmde Julia Roberts, Jude Law, Natalie Portman ve Clive Owen var.


Intersection / Kesişme
Vincent Eastman 16 yıllık karısı ve yeni sevgilisi Olivia arasında bir seçim yapmak durumundadır. Film Vincent’ın bu iki kadınla olan ilişkisini ve geçirdiği büyük araba kazasını flashbacklerle anlatıyor. Çünkü Vincent’ın geçirdiği bu büyük araba kazası birçok şeyi değiştirecektir. Yeterince başarılı bulunmayan “Kesişme” aslında 1970 yılı yapımı bir Claude Sautet filmi olan “Les Choses de le Vie” (The Things of Life) adlı filmden adaptasyon. Richaer Gere, Sharon Stone ve Lolita Davidovich başrolde, Mark Rydell yönetmen koltuğunda…

 

Bin –Jip /  Boş Ev
Kendine ait bir hayatı olmayan, diğer insanların yaşamına, kendi yöntemleriyle ortak olan bir adam… Yardıma ihtiyacı olan genç bir kadın…Tatile giden insanların boşalttığı evlerini kullanarak yaşayan ve karşılığını kendince, bozulmuş ev aletlerini onararak ödeyen tuhaf bir adamın hikayesi Boş Ev. Yine böyle bir misafirliği sırasında kaldığı evde yalnız olmadığını fark eder. Evde kocası tarafından işkence gören genç bir kadınla karışılaşan adam şaşkındır. İlk başta birbirlerinden çok farklı görünen bu iki insan giderek yakınlaşır ve aralarında sıradışı bir ilişki başlar. Sinemanın görsel gücünü kullanmayı büyük bir ustalıkla başaran Kim Ki-Duk‘un Boş Ev’i, bunu en iyi kanıtladığı filmlerinden biri.

 

Betrayed / İhanet
Jamie’nin şeker hastası oğlu kaçırılmıştır. Genç kadın şimdi bir odada kilitlidir. Odaya giren maskeli bir adam ona, kocasının bir katil ve uyuşturucu satıcısı olduğunu, patronunun parasını çaldığını söyler.Kocasının bulunmasına yardım etmez ise kendisini ve oğlunu öldürmekle tehdit eder. Jamie’nin kocasını bulmak için sadece 12 saati vardır. Kendisini kaçıranların anlattıkları gerçek midir yoksa Jamie kocasına ihanet etmeye mi zorlanmaktadır?

 

 Fatal Attraction / Öldüren Cazibe
Sıradan bir ilişkinin bir kabusa dönüşünü anlatan Fatal Attraction izleyenleri ürkütücü bir boyuta sürüklüyor. Hasılat rekorları kıran film, En İyi Film ve En İyi Yönetmen dahil altı dalda Oscar’a aday gösterilmişti. Michael Douglas’ın canlandırdığı New Yorklu avukat Dan Gallagher karısının şehir dışında olduğu sırada çekici bir kadın Alex Forrest ile ilişkiye girer. Daha sonra yaptığını bir hata olarak değerlendiren Dan, ilişkinin tamamen bittiğini düşünmektedir. Ancak Alex durumu kabullenmek istemez. Dan’ı elinde tutmak pahasına ailesini yok etmeyi bile göze alacaktır. Glenn Close ve Anne Archer filmin kadınları yönetmeni tandık bir isi Adrien Lyne…

Chloe / Büyük Hata
Biri doktor, diğeri profesör olan Catherine ve David uyumlu bir çift görünümündedir. Yetenekli bir oğula sahip olan bu çiftin evliliği gıpta edilecek cinstendir. Şehirdışına çıkan David uçağını ve dolayısıyla sürpriz doğumgünü partisini kaçırdığında, bu evlilikte saklı kalan şüpheler bir anda su yüzüne çıkar. David’in sadakatinden şüphe duymaya başlayan Catherine, kocasını sınavdan geçirmeye karar verir. Chloe isimli bir eskort kızla anlaşan Catherine, onun David’le yakınlaşmasını ister. Böylelikle kocasının kendisine bağlılığını test etmiş olacaktır. Ama bu ilişki üçgeni beklenmedik olaylara gebedir. Julianne Moore, Amanda Seyfried ve Liam Neeson’un başrolleri paylaştığı filmin yönetmeni Atom Egoyan…
Derailed / Raydan Çıkanlar
Reklamcı Charles Schine her gün işiyle evi arasında mekik dokuyan Chicago’lulardan birisidir. İşine gitmek için her sabah düzenli olarak 8:43 trenini yakalamak zorundadır. Bir gün treni kaçırır ve Lucinda Harris ile tanışır. Lucinda çok güzel, büyüleyici ve baştan çıkarıcıdır. Artık Charles’ın hayatı sonsuza dek değişecektir. Çok geçmeden de kendilerini bir otel odasında bulurlar. Charles ile Lucinda’nın mükemmel gibi görünen ilişkisi, odaya LaRoche adlı acımasız bir yabancının girmesi ve ikisini silahla tehdit etmesiyle çıkmaza girer. Yasak aşk artık akla hayale sığmayacak kadar tehlikeli ve şiddet yüklü bir kabusa dönmüştür. Charles’ın yaşamı artık ihanet, şantaj, şiddet ve cinayetlerle doludur. Karısına açılamayan ve polise de bir şey söyleyemeyen Charles, artık tanımlayamadığı bambaşka bir dünyanın içinde tuzağa düşmüştür. Yakın zaman öncesine kadar bildiği hayatından eser kalmamıştır. Vincent Cassel, Jennifer Aniston ve Clive Owen başrolde, Mikael Håfström yönetmen.

Çatı Katı / Loft
Sadakatsiz bir bir mimar, bir psikiyatr ve tamamen birbirinden farklı üç adam daha. Aralarında gizli bir anlaşma yaparak bir çatı katı edinecek kadar samimi olan bu beş yakın arkadaş çatı katında bulunan bir cesetle sarsılır. Şimdi ortada beş kişi tarafından birbirlerine sorulan sorular vardır. Bu kadın hangisinin sevgilisidir? Beş anahtardan başka anahtar var mıdır? Her şeyden önce katil kimdir? Erik Van Looy yönetmen koltuğunda.

L’ultimo Bacio / Son Öpücük
Yakışıklı reklamcı Carlo’nun düzenli yaşamı, otuz yaşına basmasıyla ve birlikte yaşadığı sevgilisi Giulia’nın hamile olduğu haberiyle sekteye uğrar. Carlo’nun hayatını tek bir kadına adamaktan, bir aile babası olmaktan ve yaşlanmaktan duyduğu korkular, onu, karşısına çıkan on sekiz yaşındaki güzel Francesca’yla bir kaçamağa yöneltir. Bu arada Carlo’nun uçarı arkadaşları Adriano, Paolo ve Marco, onu nerede biteceği belli olmayan çılgın bir geziye davet ederler. Adriano, baba olmanın güçlüklerinden dem vurmakta, Paolo hiç istemediği halde babasının işini devralmak zorunda olmanın üzüntüsünü yaşamakta, Marco ise bir sevgiliden diğerine koşarak sorumsuz bir hayat yaşamaktadır. Öte yandan Giulia’nın annesi Anna da elli yaş bunalımına girmiş, artık genç olmadığı gerçeğiyle yüzleşmeye çalışmaktadır. Gabriele Muccino yönetmen koltuğunda Stefano Accorsi ve Giovanna Mezzogiorno başrolde!

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.