In MEET THE SPARTANS, Carmen Electra, Sean Maguire and Keven Sorbo and a cast of dozens...parody the film "300."

Fırat Sayıcı

Dünya sinema endüstrisinin bir numarası olan Hollywood, bir yanda sinema tarihini sürekli yazıp, film izleyicisinin paralarını kasasına doldururken, bir yandan da klişeleri ve içi dolmayan hikayeleri ile sık sık eleştiriliyor. Ama Hollywood ara sıra kendine aynada bakıp, özeleştirisini de yapmaya çalışıyor. Üstelik en sert şekilde… Kendi popülaritesini sağlayan filmleri tiye alarak!

Bu ay vizyona giren “Biri Beni Isırdı”, Alacakaranlık serisiyle dalgasını geçen, iyi kötü güldürmeyi başaran bir yapım. Biz de bu vesileyle, işi sıradan komedinin ulaşamayacağı noktalara vardırarak, ya da bir başka deyişle mübalağa sanatının inceliklerini kullanarak Hollywood yapımlarını irdeleyen Hollywood yapımlarını bir hatırlatalım dedik.

ZAZ Ekolü

Jim Abrahams ve Jerry ile David Zucker kardeşlerden oluşan bu üçlü, soyadlarının baş harflerinden oluşan Z.A.Z. ekibini kurarak 70’li yılların sonlarından itibaren Hollywood’a çuvaldız batırmaya başlamışlardır. “Uçak”, “Çıplak Silah”, “Top Secret”, “Top Shot”, “Scary Movie”, gibi film ya da film serileri ile hem dünyada hem de Amerika’da kabul gördüler. Küçüklükten beri hiç ayrılmayan bu üçlünün en büyük amaçları Hollywood filmlerinin parodilerini yaparak eleştirmekti. Leslie Nielsen, Lloyd Bridges, Robert Stack, Rowan Atkinson, Charlie Sheen ve Anna Faris gibi oyuncular ise, hizmetleriyle bu üçlüye destek verdiler.

Airplane

ZAZ ekibinin elinden çıkma ilk ve en ünlü film… Kareem Abdul-Jabbar, Leslie Nielsen, Peter Graves ve Lloyd Bridges gibi isimlerin oynadığı film, felaket filmlerini tiye alıyordu. ZAZ ekibine 3.5 milyon dolara mal olmasına karşın 83 milyon dolar gelir kazandıran Airplane, hem durum komedisinden, hem absürd komediden hem de söze dayalı mizahtan alıyordu gücünü.

 Çıplak Silah serisi

Absürd filmlerin başrolü deyince akla gelen tek isim Leslie Nielsen, Çıplak Silah serisiyle iyice yıldızlaştı, hatta geniş bir hayran kitlesine de sahip oldu. Polisiye ve dedektif bazlı filmlerle dalgasını geçen seri, ardından gelen birçok absürd filme de öncü oldu.

Hot Shots serisi

 Yine ZAZ ekibinin elinden çıkan Hot Shots, kimilerine göre Charlie Sheen’in kalitesini düşürdü. Ancak Sheen, bu film sayesinde iyi bir gelir elde etti. Rambo filmleriyle Topgun’u tiye alan yapım, 180 milyon gibi oldukça yüksek bir gişe elde etti. İçerdiği cinsellik ve küfür dozajının diğerlerine oranla daha yüksek olduğu bilgisi de aklımızın bir köşesinde. Ancak bu cesur tavrı yüzünden de 15 yaş üstüne gösterim şansı bulabildi.

Scary Movie serisi

 

Hollywood korku filmlerinin korkulu rüyası “Korkunç Bir Film” serisi, Wes Craven’in “Çığlık”ını temel alarak yola çıktı. Birçok korku-gerilim filminin eksiklerini, mantık hatalarını masaya yatıran, onlardan mizah gücü yüksek malzemeler çıkaran serinin ilk iki filmini Keenen Ivory Wayans, son ikisini ise David Zucker yönetti. Bu korkunç seri hangi filmlerle dalgasını geçmedi ki? İşte bazıları: “İşaretler”, “Halka”, “Matrix”, “Garez”, “Köy”, “Dünyalar Savaşı”, “Testere”, “Blair Cadısı”, “Brokeback Dağı”…vs.

 

Meet The Spartans

 

Bu ay vizyona giren “Biri Beni Isırdı” filminin yaratıcılarının iki yıl önce yaptıkları “Meet The Spartans”, “300 Spartalı”nın absürd versiyonuydu. Jason Friedberg ve Aaron Seltzer’in yazıp yönettiği filmde Sean Maguire’a seksi yıldız Carmen Electra eşlik ediyordu. Çok büyük sükse yapamayan yapım, klişelerle dalga geçmesi gerekirken, absürd filmlerin tipik klişelerine yenik düşmüştü.

 

Tropik Fırtına (Tropic Thunder)

 

İşte size başta Vietnam filmleri olmak üzere çeşitli savaş filmleriyle kafa bulan nadir filmlerden biri. Ben Stiller, Robert Downey Jr., Jack Black, Matthew McConaughey, Nick Nolte ve de Tom Cruise gibi bir araya gelmesi bile mucize olan isimlerden oluşan kadro filme kuşkusuz ki çok şey kattı. Hollywood’un savaşa bakış açısını, savaşlardan nasıl beslendiğini ve seyirciyi sinema salonlarına çekmek için nasıl hilelere başvurduğunu açık eden “Tropik Fırtına”, ZAZ ekibinin elinden çıkan işler kadar sulu olmasa da, amacına ulaşıyordu.

 

En Süper Kahraman (Super Hero Movie)

 

Craig Mazin’in yazıp yönettiği En Süper Kahraman, Scary Movie kafasında, hatta yer yer ondan daha kaliteli yergilerin olduğu, temelinde Örümcek Adam’ı konu alan bir film. Fantastik Dörtlü’den, Batman ve X Men’e kadar süper kahraman mitlerini alaşağı eden yapım Pamela Anderson’u da kadrosuna katarak seyirci sayısını arttırmıştı. Filmin başkahramanının bir yusufçuk böceği tarafından ısırılması bile mizah için yeterli değil mi?

 

1979, İstanbul doğumlu. 2001 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Malzeme Mühendisliği’nden yüksek lisansla mezun olmasına rağmen, üniversite yıllarında yaptığı sinema kulübü başkanlığı sayesinde, geleceğini ve mesleğini sinema-tv üzerine kurmaya karar verdi. Çeşitli kısa film, belgesel çalışmalarıyla işe koyulan ve Yıldız Kısa Film Festivali'nin kurucularından olan Fırat Sayıcı, yurt çapında çeşitli kısa film festivallerinde de jüri üyeliği yaptı, kısa film üzerine workshoplar düzenledi. 2008’de Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünden mezun olan Fırat Sayıcı, Selçuk Üniversitesi Radyo-Televizyon-Sinema Bölümünde yüksek lisans ve doktora öğrenimini tamamladı. SİYAD üyesidir. TRT'de metin yazarı olarak başladığı televizyon macerasında birçok kanalda çeşitli programlarda görev aldı, sinema programları yaptı. Kurduğu Mad Informatics Ajansı’yla sinema-tv ve eğlence sektörüne PR ve sosyal medya hizmeti vermeye başlamıştır. "Türk Sinemasında Gerçekçilik" ve "Yeni Başlamayanlar İçin Sinema" adında iki sinema kitabı yayınlanmıştır. Esenyurt Üniversitesi Radyo Tv. ve Sinema bölümünde Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.