Banu Bozdemir

Bebek yüzlülüğün de bir sınırı var dedirten bu koca, parlak ve hafiften baygın gözlü genç adam 10 Aralık 1980 doğumlu. Benim başıma sıkça gelen ‘birilerine benziyorsun’ durumu Jake içinde geçerli. Wes Bentley ve Tobey Maguire karışımı benzetmeler söyleniyor kendisi için. Ama daha çok Maguire. Yani Örümcek Adam için düşünülecek isim, hatta Maguire sakatlanınca ilk kapısı çalınan isim..
Ailesi toplu halde sinemaya meyledince onun da bu yola sapması kaçınılmaz olmuş. Yönetmen Stephen Gyllenhaal ile senarist Naomi Achs’in oğlu, Magie Gyllenhaal’in de kardeşidir. Soyisimleri zor olduğu kadar akılcı kalıcı ve ilgi çekici. Sinemaya girişi on yaşında oldu, 19 yaşında Ekim Düşü’yle ilk başrol deneyimi yaşadı. Hemen arkasından Donnie Darko geldi ve ismi bir anda tüm dünyaya yayıldı. Dünyanın kendisine çizdiği yol yerine tavşan adamın yoluna sapan gencin hayatı herkese iyi geldi… The Good Girl’de başta çıkaran tehlikeli genç adamı, Ayışığı’nda arada kalan bir adamı canlandırdı. Sonra ününü katlayan filmler geldi ardı ardına…Yarından Sonra iklim değişikliğini ele alan büyük bütçeli bir yapımdı . Ardından Kanıt, sonra da kendilerine kavanozkafa diyen askerlerin rol aldığı Jarhead filminde gözüktü. Ama asıl patlamayı Brokeback Mountain filmiyle yaptı, iki adamın sıradışı aşkı belleklere çivi gibi kazındı… Oysaki Bertolucci’nin Dreamers filmini aşırı çıplaklık sahneleri için reddetmişti. Zamanla değişiyor demek ki görüşler! Zodiac’da bir seri katilin peşine düşen bir gazeteciyi, Yargısız İnfaz’da bir CIA ajanını canlanırdı… Bu ay karşımıza Pers Prensi: Zamanın Kumları’nın haylaz bir prensi olarak çıkacak. Ve bu haylazlık ona çok yakışacak…

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.