Zeus’un şimşeğini kim çaldı?

Mitoloji bir ulusun din, güç, iktidar ve maneviyatla ilgili tarihin en tozlu sayfalarıyla olan bağlantısıdır. Ve her ulus kendi mitolojisini kendi şekillendirir. Gerek atalarından kalan ve dilden dile aktarılan efsanelerle, gerekse ülkenin edebiyat yada hayal gücüyle şekillenen mitoloji, tarihi değeri yanı sıra ulusun zenginliğinin de kanıtıdır. Dünyanın önde gelen mitoloji coğrafyası da kuşkusuz ki Yunanistan, daha geniş kapsamla Ege kıyıları… İşte bu en ünlü mitolojik coğrafyaya has hikayeleri, karakterleri konu edinen “Percy Jackson ve Olimposlular: Şimşek Hırsızı” özellikle çocukları ve gençleri çekiyor sinemalara…

Yarı tanrı olduğunu ve tanrıların soyundan geldiğini sonradan öğrenen genç Percy, Denizler Tanrısı Poseidon ile ölümlü bir annenin çocuğudur. Zeus’un ilk şimşeği çalınmıştır ve suçlayıcı tüm oklar Percy’yi göstermektedir. Birden bire kendini yarı tanrı gençlerin arasında bulan Percy, Hades’in yer altı şehrine gitmek üzere üç adet sihirli inciyi bulmak zorundadır. Hades’in yer altı şehrine gidip suçsuzluğunu kanıtlamak için yola çıkan Percy’e biri kız biri satir iki yol arkadaşı eşlik edecektir.

Hemen belirtelim, film tıpkı Harry Potter gibi bir roman uyarlaması, daha doğrusu serisi… Bu bağlamda da eserin seyirci tarafından kabul görüp görmeyeceği başından belli. Ancak eli yüzü düzgün bir kitap uyarlaması yapmak her zaman her yapımcı ya da yönetmene nasip olmuyor. Fakat işin içinde Chris Columbus gibi bir deha olunca işler değişiyor. Alengirli filmlerin yaratıcısı Chris Columbus, bir kez daha elini taşın altına sokup, sürükleyici, görsel anlamda doyurucu ve en önemlisi (son dönem Amerikan gençlik filmlerinin aksine) bilgilendirici bir yapıma imza atmış. Mitolojinin önemli karakter ve hikayeleriyle ilgili bilgi lokmalarını görsel oyunlarla süsleyen Columbus, özellikle 10 yaş ve üstü çocukları avucunun içine alıyor. Logan Lerman, Alexandra Daddario ve Brandon T. Jackson gibi genç isimler filmin lokomotif karakterleri. Ancak bir zamanlar ilk Harry Potter uyarlamasını da yapan Columbus, bir kez daha kullanışlı bir taktik uygulayarak, Uma Thurman, Pierce Brosnan, Steve Coogan, Ray Winstone, Sean Bean ve Catherine Keener gibi önemli isimleri de filmin yetişkinler kadrosuna katıyor.

Medusa, Athena, Zeus, Poseidon, Persephone ve Hades gibi önemli mitolojik karakterleri macera serisine konu eden yazar Rick Riordan… 5 kitaptan oluşan seri Harry Potter ya da Narnia Günlükleri kadar olamasa da şu an popülerliğini koruyor. Öykü sıkıntısı çeken Hollywood’lu yapımcılar için de bulunmaz bir fırsat… Bakalım, “Percy Jackson ve Olimposlular” daha kaç kez yansıyacak beyazperdeye?

1979, İstanbul doğumlu. 2001 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Malzeme Mühendisliği’nden yüksek lisansla mezun olmasına rağmen, üniversite yıllarında yaptığı sinema kulübü başkanlığı sayesinde, geleceğini ve mesleğini sinema-tv üzerine kurmaya karar verdi. Çeşitli kısa film, belgesel çalışmalarıyla işe koyulan ve Yıldız Kısa Film Festivali'nin kurucularından olan Fırat Sayıcı, yurt çapında çeşitli kısa film festivallerinde de jüri üyeliği yaptı, kısa film üzerine workshoplar düzenledi. 2008’de Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünden mezun olan Fırat Sayıcı, Selçuk Üniversitesi Radyo-Televizyon-Sinema Bölümünde yüksek lisans ve doktora öğrenimini tamamladı. SİYAD üyesidir. TRT'de metin yazarı olarak başladığı televizyon macerasında birçok kanalda çeşitli programlarda görev aldı, sinema programları yaptı. Kurduğu Mad Informatics Ajansı’yla sinema-tv ve eğlence sektörüne PR ve sosyal medya hizmeti vermeye başlamıştır. "Türk Sinemasında Gerçekçilik" ve "Yeni Başlamayanlar İçin Sinema" adında iki sinema kitabı yayınlanmıştır. Esenyurt Üniversitesi Radyo Tv. ve Sinema bölümünde Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.