Fırat Sayıcı

Amerikan usülü aile parçalanması

Hollywood’un formül senaryoları genelde Amerikan tipi aile yaşantısının sağlamlığını ortaya koyar yada en azından böyle olması gerektiğinin altını çizer. İşte karşınızda bu yapıyı biraz karmaşıklaştıran, ara sıra sağ gösterip sol vuran bir film; “İlişki Durumu: Karmaşık”… En son “Tatil” filminden hatırlayacağınız Nancy Meyers’ın yazıp yönettiği yapımın kısaca konusu şöyle: Jane’in üç yetişkin çocuğu ve boşandığı eski kocası avukat Jake’le dostça bir ilişkisi vardır. Fakat Jane ve Jake oğullarının mezuniyeti için kendilerini şehir dışında bulduklarında, işler karışmaya başlar. Birlikte yedikleri yemek yeni bir ilişkinin başlangıcı olur. Jake, Agness’le evlidir. Jane’in mutfağını değiştiren mimar Adam, Jane’e aşık olmaya başlar, ancak yeniden alevlenen bu aşkın ortasında kalır.

Dünya sinemasının en saygıdeğer kadın oyuncularından Meryl Streep, tıpkı bir şarap gibi, yıllandıkça güzelleşiyor, olgunlaşıyor ve seyircinin karşısına daha yetkin bir şekilde çıkıyor. Tabi bunu Streep’in son 10-15 yıllık geçmişini göz önünde bulundurarak söylemek lazım. Film boyunca canlandırdığı, tutku ve heyecan dolu Jane karakterini olağanüstü bir performansla harlandırarak seyirciden tam not almayı başarıyor. İçinde fırtınalar kopan ama dıştan bakıldığında süt liman bir görünüm çizen Jane, yıllar önce boşandığı ve üç çocuğunun babası olan Jake ile, hayatına yeni giren mimar Adam arasında kalarak, filmin sonuna kadar kendisi gibi seyirciyi de ikilemde bırakıyor. Sinemaseverlerle yıldızı tutmayan Alec Baldwin için de olumlu şeyler söylemek mümkün. Yıllar sonra pişman olup, eski karısına geri dönmek isteyen Jake’i canlandıran Baldwin, belli ki, bu performans için çok çalışmış. Zira bazı sahnelerde çoğu oyuncudan rol çalmayı bile başarıyor. Genelde komedyen kimliğiyle filmlerde görülen Steve Martin bu kez, naif bir mimarı başarıyla canlandırıyor.

Senaryonun en büyük artısı seyirciyi ikilemde bırakması. Filmi izlerken ve olaya Jane’nin gözüyle bakarken, duygularınız Jake’i, mantığınız ise mimar Adam’ı seçiyor. Filmin finalindeki sürpriz ise çoğu seyirciyi ters köşeye yatıracak cinsten.

1979, İstanbul doğumlu. 2001 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Malzeme Mühendisliği’nden yüksek lisansla mezun olmasına rağmen, üniversite yıllarında yaptığı sinema kulübü başkanlığı sayesinde, geleceğini ve mesleğini sinema-tv üzerine kurmaya karar verdi. Çeşitli kısa film, belgesel çalışmalarıyla işe koyulan ve Yıldız Kısa Film Festivali'nin kurucularından olan Fırat Sayıcı, yurt çapında çeşitli kısa film festivallerinde de jüri üyeliği yaptı, kısa film üzerine workshoplar düzenledi. 2008’de Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünden mezun olan Fırat Sayıcı, Selçuk Üniversitesi Radyo-Televizyon-Sinema Bölümünde yüksek lisans ve doktora öğrenimini tamamladı. SİYAD üyesidir. TRT'de metin yazarı olarak başladığı televizyon macerasında birçok kanalda çeşitli programlarda görev aldı, sinema programları yaptı. Kurduğu Mad Informatics Ajansı’yla sinema-tv ve eğlence sektörüne PR ve sosyal medya hizmeti vermeye başlamıştır. "Türk Sinemasında Gerçekçilik" ve "Yeni Başlamayanlar İçin Sinema" adında iki sinema kitabı yayınlanmıştır. Esenyurt Üniversitesi Radyo Tv. ve Sinema bölümünde Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.