Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali 14-22 Kasım 2009 tarihleri arasında dördüncü yaşını kutluyor.

  1. Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali, bu yıl ‘Sinema ve Mimarlık’ başlığı altında bir programla seyircinin karşısına çıkıyor. 19. yüzyıl sonundan itibaren modern hayatın devinimlerini, bedenleri, zamanı ve mekânı biçimlendiren bu iki farklı tasarım alanının etkileşimleri, festival boyunca çeşitli etkinliklerin bağlamını ve güzergâhını belirleyecek. Ülkemizin en genç sinema festivallerinden olmasına rağmen, zengin film programı, sinema kursları, atölye çalışmaları, söyleşileri ve daha birçok yan etkinliğiyle Bursalıların ve sinema dünyasının yoğun ilgi gösterdiği İpek Yolu Film Festival’i, bu yıl süresini dokuz güne çıkarıyor.4. Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali’nin bu seneki programında; Cannes, Berlin, Venedik ve Karlovy Vary gibi sinema dünyasının prestijli festivallerinde izleyicilerle buluşan ve büyük beğeni toplayan Coen Kardeşler, Ken Loach, Woody Allen, Costa Gavras ve Theo Angelopoulos gibi dünya sinemasının usta ve deha yönetmenlerinin ülkemizde merakla beklenen son filmleri “Panorama” bölümünde izleyicilerle buluşacak. Bursa’nın eşsiz mimarisinden yola çıkılarak hazırlanan ve bu yıl Festivalin ana temasını da oluşturan “Sinema ve Mimari”; İran, Kırgızistan, Kazakistan, Suriye gibi tarihi İpek Yolu coğrafyasında bulunan ülke sinemalarının son örneklerinin gösterileceği “İpek Yolu Üzerinden”; Balkan sinemasının, yurtdışı festivallerde büyük ilgi gören yapımların gösterileceği ”Balkan Sineması” Festivalin zengin içerikli diğer bölümleri.

İpek Yolu Film Festivali’nin artık gelenekselleşen bölümü “Engelsiz Filmler Kuşağı” GETEM’in (Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuarı) katkıları ile bu yıl da devam ediyor. “Çocuk Kervanı” bölümü geçtiğimiz yıl olduğu gibi yine minik sinemaseverleri sinema salonlarına çekecek.

İngiliz Belge Film Okulunun kurucusu John Grierson’un “Gerçeğin yaratıcı bir yorumu” olarak vurguladığı ve sinemanın doğuşuyla eşit bir yaşa sahip olan belgesel filmler “Gerçeği Söylemek Gerekirse” başlığı altında gösterilecek.

Türk sinemasının son örneklerinin ilk gösterimleri ve bu yılın Onur Ödülleri sahiplerinin akıllarımızda ve hatıralarımızda büyük yer tutan filmleri “Özel Gösterimler ve Galalar” bölümünde oyuncu ve yönetmenlerinin katılımı ile gerçekleştirilecek. Kuşkusuz bu galalar arasında en ilgi çekeni de Ezel Akay’ın son filmi “7 Kocalı Hürmüz” olacak.

Festival Onur Ödülleri: ‘Beyaz Güvercin’ Nedret Güvenç’e ve Muzaffer Tema’ya

Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali tarafından her yıl sinemaya emek vermiş değerli isimlere takdim edilen Onur Ödülleri bu yıl Beyaz Güvercin tiyatro oyunu ile anılan, seslendirme sanatçısı, tiyatro ve sinema oyuncusu Nedret Güvenç ve ilk defa Hollywood filmlerinde oynayan Türk sinemasının jönlerinden Muzaffer Tema’ya veriliyor.

Unutulanlar: Festival Emek Ödülleri
Türk sinemasına emek veren isimlere, ilk yılından bu zamana büyük destek veren Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali, ilk kez geçtiğimiz yıl vermeye başladığı Emek Ödülleri’ni sahipleri ile buluşturmaya devam ediyor. Bu yılki Emek Ödülleri, pek çok tiyatro oyununda ve sinema filminde oynayan Baykal Kent ve Hakkı Kıvanç’a takdim ediliyor.

 

Altın Karagöz Ödülleri Sahiplerini Bekliyor!
Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali’nin Büyük Ödülü olan Altın Karagöz bu yıl dört dalda sahiplerini buluyor. Yönetmenlerin ilk filmlerinin yarışacağı Uluslararası Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışması, Türk sinemasının usta ve genç yönetmenlerinin filmlerinin yarışacağı Ulusal Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışması, dünya çapında kısa filmlerin yarışacağı Uluslararası Altın Karagöz Kısa Metraj Film Yarışması ve yerli kısa filmlerin yarışacağı Ulusal Altın Karagöz Kısa Metraj Film Yarışması. Ayrıca Uluslararası ve Ulusal Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışmalarında SİYAD Jürisi’nin (Sinema Yazarları Derneği) belirlediği En İyi Film ödülleri de sahiplerini bulacak.


Uluslararası Yarışma: Altın Karagöz İlk Filmleri Ödüllendiriyor!

74 filmin başvuruda bulunduğu bu bölümde, 12 film yarışmaya hak kazandı. En İyi Film kategorisinde ödüle değer görülen film 40.000 Amerikan Doları para ödülü ve Altın Karagöz Heykelciği almaya hak kazanacak.Yarışmanın bazı filmleri şöyle; Yönetmenliğini Emilio Portes’in yaptığı Meet The Head of Juan Perez /Juan Perez’in Kellesiyle Tanışın başrolünü bir giyotinin oynadığı Meksika yapımı komedi filmi. Ödüllü yönetmen Darko Lunguluov’un Karlovy Vary ve Tribeca film festivallerinde gösterimi yapılmış ilk uzun metrajlı filmi Here and There. Gloria Le Morta ve Paola Mendoza, belki de en büyük cesaret örneğini göstererek, yaşadıklarını sinemaseverlerle paylaşmayı tercih ettiler. Sevilen Romen aktris Monica Dean’in başrolünü üstlendiği ve performansıyla yine göz doldurduğu Francesca Bobby Paunescu’nun ilk filmi. Yönetmenliğini Mahmut Fazıl Coşkun’un yaptığı Nadir Sarıbacak ve Görkem Yeltan’ın başrollerini paylaştığı Uzak İhtimal de Altın Karagöz için yarışacak.

Ulusal Yarışma: Altın Karagöz Heykelciği Kime Gidecek!

Yarışmaya katılan filmler, yarışma ana jürisi tarafından ‘En İyi Film’, ‘En İyi Yönetmen’, ‘En İyi Senaryo’, ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ve ‘En İyi Erkek Oyuncu’ kategorilerinde değerlendirilecek. En İyi Film kategorisinde ödüle değer görülen film ‘Altın Karagöz Ödülü’ ve 50.000 TL para ödülü, En İyi Yönetmen dalında ödüle layık bulunan eserin yönetmeni ise ‘Altın Karagöz Ödülü’ ve 25.000 TL para ödülünün sahibi olacak. En İyi Senaryo, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Erkek Oyuncu kategorilerinde de jüri tarafından ödüle değer görülen sanatçılar, ‘Altın Karagöz Ödülü’nü almaya hak kazanacak.

Uluslararası ve Ulusal Altın Karagöz Kısa Film Yarışması: “Diyalogsuz” Kısalar

Kısa film yapımını desteklemek ve geliştirmek adına düzenlenen Altın Karagöz Kısa Metraj Film Yarışması Uluslararası ve Ulusal olmak üzere iki kategoride gerçekleşiyor. Sinemanın evrensel yanına ve görüntünün etkisine vurgu yapmak amacıyla ‘diyalogsuz’ konseptiyle düzenlenen, monolog, diyalog ve sözlü anlatım içermeyen kısa filmleri kapsıyor. 233 filmin başvurduğu kategoride 11 film ve ulusal yarışmada 10 film Altın Karagöz için ana jürinin karşısına çıkmaya hak kazandı.

Panaroma (Dünya Sineması)
Panaroma Bölümü’nde, 2008-2009 sezonunda çekilmiş, usta yönetmenlerin son filmleri ile dünya sinemasının yeni keşifleri var. Ödüllü yönetmen Jan Kounen Coco Chanel & Igor Stravinski’de moda devi Coco Chanel’in Igor Stravinski ile yaşadığı aşkı anlatıyor. Bol ödüllü aykırı İngiliz yönetmen Sally Potter’ın Rage filminde moda dünyası, perde arkasında yaşananlar, bir ölüm olayı ve buna şahit olan tam 14 kişi anlatılıyor. Bağımsız İngiliz yönetmen Ken Loach, yeni filmi Looking For Eric kişisel olarak da çok sevdiği futbol dünyasına değiniyor. Yönetmen Kamen Kalev, ikinci filmi Eastern Plays / Şark Oyunları ile cesaretini bir kez daha seyircilere kanıtlıyor. Filmde Saadet Işıl Aksoy ve Hatice Aslan gibi oyuncular da var. İsveçli yönetmen Thomas Alfredson’un, otoriteleri altüst ederek, katıldığı hiçbir festivalden eli boş dönmeyen filmi Let The Right de festivalde. Sinemanın yaşayan en büyük ustalarından Theo Angelopoulos’un Zamanın Tozu filminde SSCB’de sürgüne gönderilen, Stalin’in ölümünden sonra Batı’ya geçmelerine izin verilen bu arada bir çocukları olan ama hep ayrı düşen, birbirlerini okyanus aşırı ülkelerde arayan aşıkların tutkusu anlatılıyor. Sinemanın efsanevi kardeş ikilisi Coen Kardeşlerin son filmi A Serios Man de festivalde. Woody Allen’ın yeni komedisi Whatever Works, Portekizli yönetmen Joao Botelho’nun True And Tenderis The North; Costa Gavras’ın yol filmi Eden is West ve Tayvanlı yönetmen Cheng Yu-Chieh’in yönettiği Yang Yang filmleri panorama seçkisiyle izleyicinin karşısına çıkıyor.

İpek Yolu Üzerinden
Festivale adını veren tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan ülke sinemalarının son örnekleri bu bölümde seyirciyle buluşuyor. İranlı yönetmen Hassan Yektapanah’ın son filmi Bibi’de savaş sonrası Irak’tan, İran’a göç eden kimliksiz İranlıların sorunu anlatılıyor. Tengri Blue Heavens Marie-Jaoul de Poncheville’in yönetmenliğini üstlendiği 2008 yapımı bir film.

Sinemalar Cıvıl Cıvıl: Çocuk Kervanı
İpek Yolu Film Festivali’ne geçtiğimiz yıl eklenen ve Bursalı minik sinemaseverlerin büyük ilgi gösterdiği “Çocuk Kervanı” bölümünde Hayao Miyazaki’nin Küçük Cadı Kiki, John Schultz’un Evimde Uzaylı Var, Robert Rhodin imzalı Cüceler ve Devler, Michael Henger’in Niko:Yıldızlara Yolculuk, Thomas Borch Nielsen’in Parti Tırtılları gösterilecek.

Gerçeği Söylemek Gerekirse (Belgeseller)
Sinema yazarı Necati Sönmez ve ödüllü belgesellere imza atan Emel Çelebi’nin birlikte hazırladıkları, dünyanın dört bir tarafından derlenen belgesellerden oluşuyor. Ali Eren ve Orhun Borançentin’in birlikte yönettiği Günah; birçok ilginç belgesele imza atan Metin Andaç’ın Kara Altından Altın Mikrofona, Necati Sönmez’in Gazze’nin Yarası; İspanyol yönetmen Diana Fabianova’nın The Moon Inside You, Fatima Geza Abdollahyan’ın Almanya yapımı Dear Terrorist; Mai Iskander’in ABD yapımı Garbage Dreams; Müjde Arslan’ın ödüllü filmi Ölüm Elbisesi Kumalık; Nagihan Çakar’ın Zilan’ın Renkleri; Emel Çelebi’nin Lilith’in Kızkardeşleri; Venezuela yapımı George Walker Torres’in Maria y El Nuevo Mundo; Sebastian Brameshuber’in yönettiği Avusturya yapımı Müezzin; Lübnan yapımı Simon El Habre’nin filmi The One Man Village ve Tahir Aliyev’in Azerbaycan yapımı filmi Sehra Gülü Festival’de dünyamızda yaşanan “gerçekleri söyleyecekler”.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.