İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen Filmekimi, sekizinci yaşında 17–25 Ekim tarihlerinde yine Beyoğlu Emek Sineması’nda. Filmekimi, Beyoğlu Emek Sineması’nın yanı sıra bu yıl 23 -25 Ekim günlerinde Cinebonus Maçka G-mall Sineması’nda da izleyiciyle buluşacak.

Filmekimi’nin programında aralarında Berlin, Cannes, Venedik gibi saygın festivallerde boy gösteren ödüllü filmlerin, büyük ustaların merakla beklenen son yapıtlarının da bulunduğu  24 film yer alıyor. Geçen senelerde olduğu gibi Filmekimi’nde yine hafta içi her akşam 21.30 seansında Türkiye’de vizyona girmeyi bekleyen bir filmin ilk gösterimi yapılacak.

 

Festivallerin Ödüllü Filmleri

Huzursuz edici, zorlayıcı, ürpertici filmlerin uzlaşmaz yönetmeni Michael Haneke’nin son filmi Beyaz Bant merakla beklenen gala filmlerinden. Film bu yıl Cannes’da Altın Palmiye ve FIPRESCI Ödülleri’nin de sahibi oldu. Bouchareb / Londra Nehri, en son 2007 Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde İsimsiz Kahramanlar filmini izlediğimiz yönetmen Rachid Bouchareb’in yeni filmi. 2007’de İstanbul Film Festivali’ne konuk olan Güney Koreli senarist ve yönetmen Park Chan-wook’un son filmi Kan Arzusu 2009 Cannes Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’nü kazandı. Güney Kore’de gişe geliri sıralamasında bir numaraya ulaşan film daha şimdiden bu ülkede bir milyon kişi tarafından izlendi. Deney, Çöküş ve İstila filmleriyle tanıdığımız Olivier Hirschbiegel’in ödüllü filmi Cennete Beş Dakika, Kuzey İrlanda’nın çalkantılarla dolu yakın tarihini inceleyen çarpıcı ve düşündürücü bir dram. 2009 Sundance’te Bağımsızlık Ruhu Jüri Özel Ödülü alan Lynn Shelton’ın filmi Gel Porno Çevirelim özgün bir Amerikan komedisi. Filmekimi’nin ses getirecek filmlerden birisi Cannes ve Goya Ödülleri’nde Benicio Del Toro’ya En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandıran Che. Yedi yıl süren “takıntılı bir araştırma” sürdüren Benicio Del Toro ve Steven Soderbergh’in ortak yapımcılığı sonucu ortaya çıkan Che iki iki ayrı seansta gösterilecek.

 

Usta Yönetmenlerin Son Filmleri

 

Woody Allen‘ın Kim Kiminle Nerede Filmekimi’nin öne çıkan gala filmlerinden. Larry David’in başrolde olduğu film Allen’ın son 10 yılda çektiği en iyi film olarak tanımlanıyor. Büyük sinemacı Theo Angelopoulos’un yıllardır beklenen son eseri Zamanın Tozu da Filmekimi galalarından. Üçlemenin ikinci filmi, son elli yılda 20. Yüzyıla damgasını vurmuş olaylara ve sonsuz tarihe doğru bir yolculuğu anlatıyor. Jane Campion’n son filmi Parlak Yıldız yirmi beş yaşında ölen İngiliz şair John Keats’in Fanny Brawne’la olan aşkını anlatıyor. Stephen Frears’ın yönetmenliğini üstlendiği Aşkım, Fransız yazar Colette’in şatafatlı Belle Epoque döneminde geçen romanından sinemaya uyarlanmış. Ken Loach’un komedi ve dram öğelerini barındıran filmi Hayata Çalım At efsane oyuncu Eric Cantona’yı hayallerinde gören Manchester’lı bir postacının hikâyesini anlatıyor. Coen Kardeşlerin son filmi Ciddi Bir Adam, Larry Gopnik’in 1967 yılında tamamen dibe vuran aile hayatını muzip bir gözle anlatıyor. Costa-Gavras’ın son filmi Cennet Batıda dram, şiir ve mizah dolu bir yol hikâyesi. Muhalif belgeselci Michael Moore, Kapitalizm: Bir Aşk Hikâyesi adlı son filminde, meslek yaşamı boyunca izini sürdüğü “kapitalizm”i mizahi bir dille mercek altına alıyor. Eski New York Times muhabiri Kurt Eichenwald’ın aynı adlı kitabından uyarlanan İspiyoncu yönetmen Steven Soderbergh imzası taşıyor. Johnnie To’nun son filmi İntikam Peşinde, Fransız şarkıcı ve oyuncu Johnny Hallyday’in başrolde olduğu aksiyon dolu bir neo-noir gangster filmi.

 

Merakla Beklenen Filmler Vizyonu Beklemeden

Shane Acker’ın uyarladığı 9, yapımcılığını yaratıcılıkta sınır tanımayan yönetmen Tim Burton ve Timur Bekmambetov’un üstlendiği canlandırma bir bilim-kurgu-aksiyon filmi. Tüyler ürpertici atmosferi ve güçlü oyuncu kadrosuyla Marina de Van’ın son filmi Dönüşüm psikolojik gerilim türünün bildik öğelerinin alışılmadık biçimlerde kullanıyor. Rock yıldızı David Bowie’nin oğlu Duncan Jones’un (Zowie Bowie) ilk yönetmenlik denemesi olan Ay, ilk gösterimi Sundance’te gerçekleştirilen, NASA’nın Houston Uzay Merkezi’nde ders programına alınan bir bilimkurgu gerilim filmi. Mayıs ayında Cannes’da Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde ilk kez gösterime çıkan Şark Oyunları, reklam ve video klip yönetmeni Kamen Kalev’in ilk uzun metrajlı filmi. Gerçek olaylardan izler taşıyan filmin oyuncu kadrosunda Türkiye’den de isimler yer alıyor: Saadet Işıl Aksoy, Hatice Aslan ve Kerem Atabeyoğlu…Romanya’nın tanınmış yönetmenleri Hanno Höffer, Marculescu, Cristian Mungiu, Popescu ve Ioana Uricaru’nin Altın Çağdan Öyküler adlı filmi Romanya tarihinin en berbat dönemi olarak adlandırılan ama buna rağmen, zamanın propaganda mekanizması tarafından “Altın Çağ” olarak anılan Çavuşesku rejiminin son on beş yılını anlatıyor. “Politeknik Katliamı” olarak bilinen olayı iki öğrencinin gözünden anlatan Polytechnique siyah-beyaz ve filmin yönetmeni Denis Villeneuve. Nicolas Winding Refn imzalı, MS 1000 yılında geçen epik Viking filmi Cennetin Kapısında adını Kuzey mitolojisinde savaşçıların cennetinden alıyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.