Banu Bozdemir

‘Bir botun içerisindeyim, suyun üzerinde duruyorum ve hiç bilmediğim bir yere doğru ilerliyorum.’ diyerek sinema hakkındaki düşüncesini dile getiren oyuncu beyazperdede görününce, en dramatik sahne de bile izleyicide bir gülümseme oluşturuyor. Peltek konuşması, rahat tavırları, kıvırcık saçları ve kemerli burnuyla asla bir jön değil… Ama iç filmlerde iç çamaşırlarıyla arz-ı endam edecek kadar da komplekssiz… Kısaca bayılıyoruz ona… Sanatçı kelimesi yerine ‘zanaatkar’ kelimesini kullanmayı tercih edenlerden. Onu kullanmayı bilenlerin alçakgönüllülüğünden çok etkilendiği belirtiyor ve dünyanın gidişatı karşısında derin üzüntüler duyuyor… Her duyarlı insan gibi…

Kendisi New York doğumlu, annesi bir caz şarkıcısı, babası ise marangoz ve inşaat işçisi. Yaşamını oyunculuğa adamış herkes gibi o da Drama bölümlerini arka arkaya tırmandı Sinemada ilk defa bir ustanın filminde figüran olarak görüldü… Martin Scorsese’nin Kızgın Boğa filminde rol aldı.

Ne kadar komiksen o kadar dramatiksin ikileminden ilham alan oyuncu her rolü kıvırabiliyor. Yani komik de oluyor, hüzünlü de… Tiyatro oynarken Spike Lee tarafından keşfedildi ve arka arkaya uzun bir yönetmen – oyuncu birlikteliği yaşadılar. İki Kadın Arasında, Orman Ateşi, Girl ve She Hate Me bu uzun soluklu yolculukta çıkan bazı filmler… Ama işin sırı Turturro da. Yönetmenlerde bağımlılık yaratan bir oyuncu sanki. Sonraki durağı Coen Kardeşler oldu. Onlarla da hatrı sayılır birçok filmde rol aldı. Miller’s Crossing, Barton Fink, The Big Lebowski ve Nerdesin Ne Birader?

 

Asabiyim’de Jack Nicholson’ın rahatsız hastası, Gizli Pencere’de Johnny Depp’in düşmanı oldu… Ben olmasam da görüntüm yeter tarzında Woody Allen’ın filmlerine bile el attı. Hannah and Her Sisters filminde ‘cameo görüntüsü’yle yer aldı. Turturro yapım ve yönetimini üstlendiği Illuminata filminde eşi Katherine Borowitz ile birlikte rol aldı. 2005 yılında ise senaryosunu da yazdığı Romance and Cigarettes filmini yönetti. Son yıllarda Robert De Niro‘nun The Good Shepherd filminde C.I.A. yöneticisi Edward Wilson’ın sağ kolu rolünde ve Michael Bay‘in Transformers filminde sinsi ajan Simmons rolünde oynadı.

Oyunculuk ve yönetmenlik kariyerini bir arada götüren Turturro ‘çok güzel ve romantik bir hayalet hikayesi’ dediği ‘These Ghosts’ adlı bir film çekmeye hazırlanıyor… Ne diyelim o jönlerde bile olmayan güzel enerjisi beyazperdeden eksik olmasın…

 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.